Αυτή η σελίδα ορίζει μια οδηγία για τη Βικιπαίδεια. Είναι γενικώς αποδεκτή κατευθυντήρια γραμμή που θα πρέπει να ακολουθούν οι συντάκτες, την οποία θα πρέπει να εφαρμόζει κανείς κατά την κοινή λογική, συνυπολογίζοντας τις κατά περίπτωση ρητές εξαιρέσεις. Οποιαδήποτε εκτενής επεξεργασία στη σελίδα θα πρέπει να είναι προϊόν συναίνεσης. Αν υπάρχει αμφιβολία, συζητήστε το πρώτα στη σελίδα συζήτησης. |
Αυτή η σελίδα με λίγα λόγια: Διαταρακτικοί συντάκτες μπορούν να φραγούν ή να αποκλειστούν επ' αόριστο. |
Το διαταρακτικό μοτίβο επεξεργασιών είναι μια σειρά επεξεργασιών που μπορεί να εκτείνεται σε μεγάλο χρονικό διάστημα ή πολλά λήμματα και να διαταράσσει την πρόοδο προς τη βελτίωση ενός λήμματος ή της ανάπτυξης της εγκυκλοπαίδειας, συνήθως προωθώντας ή εκτοπίζοντας μια άποψη, και μπορεί να προκαλέσει την αποθάρρυνση στη συμμετοχή. Ένα διαταρακτικό μοτίβο επεξεργασιών δεν είναι απλός βανδαλισμός, παρόλο που ο βανδαλισμός προκαλεί διατάραξη. Κάθε περίπτωση αντιμετωπίζεται αυτόνομα, λαμβάνοντας υπόψη το εάν οι ενέργειες παραβιάζουν πολιτικές και τις κατευθυντήριες οδηγίες της Βικιπαίδειας.
Μια ακολουθία διαταρακτικών επεξεργασιών δεν είναι πάντα σκόπιμη. Συντάκτες μπορεί να προκαλούν αναστάτωση επειδή δεν καταλαβαίνουν πώς να επεξεργαστούν σωστά, επειδή δεν έχουν πλήρη ή σε βάθος εικόνα, ή επειδή στερούνται τις δεξιότητες που απαιτούνται για να εργαστούν από κοινού με άλλους. Το γεγονός ότι η αναταραχή συμβαίνει και από συντάκτες που λειτουργούν με καλή πίστη δεν αλλάζει το γεγονός ότι είναι επιβλαβής για την Βικιπαίδεια.
Η Βικιπαίδεια οφείλει μεγάλο μέρος της επιτυχίας της στο ότι είναι ανοικτή. Ωστόσο, το άνοιγμα αυτό προσελκύει και ανθρώπους που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τον χώρο ως πλατφόρμα για προώθηση απολειπόμενων απόψεων, πρωτότυπη έρευνα, υπεράσπιση προσώπων ή ιδεών, ή αυτοπροβολή. Ενώ αξιοσημείωτες απολειπόμενες απόψεις είναι ευπρόσδεκτες όταν επαληθεύονται μέσω αξιόπιστων πηγών, και εποικοδομητικοί συντάκτες περιστασιακά κάνουν λάθη, μερικές φορές ένας συντάκτης της Βικιπαίδειας δημιουργεί μακροπρόθεσμα προβλήματα από την επίμονη επεξεργασία μιας σελίδας ή ενός συνόλου σελίδων με πληροφορίες που δεν είναι επαληθεύσιμες μέσω αξιόπιστων πηγών ή την επίμονη παροχή αδικαιολόγητου βάρους σε μια ισχνή οπτική γωνία.
Συνολικά, το διαταρακτικό μοτίβο επεξεργασιών βλάπτει τη Βικιπαίδεια. Υποβαθμίζει την αξιοπιστία της ως πηγής αναφοράς και εξαντλεί την υπομονή των παραγωγικών συντακτών, οι οποίοι μπορεί να εγκαταλείψουν το έργο με απογοήτευση, όταν ένας συντάκτης συνεχίζει να επεξεργάζεται διαταρακτικά χωρίς να υφίσταται συνέπειες.
Είναι σημαντική η αναγνώριση των μοτίβων διαταρακτικής επεξεργασίας. Η πολιτική της Βικιπαίδειας για τον διορθωπόλεμο αναγνωρίζει ήδη ότι μία μεμονωμένη πράξη μπορεί να μην παραβιάζει την πολιτική, αλλά όταν είναι μέρος μιας σειράς πράξεων που αποτελούν μοτίβο, μπορεί να το κάνει. Οι επεξεργασίες του μοτίβου μπορεί να μη συμβαίνουν όλες μέσα την ίδια μέρα και να μη μοιάζουν. Παρ' όλα αυτά, μία ακολουθία επεξεργασιών σε βάθος χρόνου μπορεί να σχηματίζει μοτίβο που διαταράσσει σοβαρά το εγχείρημα. Είναι πιο δύσκολο να γίνει η αναγνώριση του μοτίβου αν πρόκειται για ομάδα συντακτών ή γίνεται χρήση πολλαπλών λογαριασμών.
Οι συντάκτες που διαταράσσουν την Βικιπαίδεια με τον τρόπο αυτό μπορεί να προσπαθήσουν να συγκαλύψουν τη συμπεριφορά τους με παραγωγική επεξεργασία, όμως εμφανίζουν διακριτικά γνωρίσματα που τους ξεχωρίζουν από παραγωγικούς συντάκτες, όπως το να επιχειρηματολογούν αστείρευτα σε λάθος βάση, να μην υποχωρούν λαμβάνοντας υπόψιν την κοινή συναίνεση και να προκαλούν την ασύμφορη κατανάλωση χρόνου και ενέργειας από τους υπόλοιπους συντάκτες. Όταν η συζήτηση αποτυγχάνει να επιλύσει το πρόβλημα και η αίτηση σχολιασμού από αμερόληπτους συντάκτες, που δεν έχουν εμπλακεί στη διαμάχη, καταλήγει σε συναίνεση, περαιτέρω αναστάτωση είναι λόγος για φραγή και μπορεί να οδηγήσει σε πιο σοβαρή πειθαρχική δράση μέσω της διαδικασίας επίλυσης διαφορών. Σε ακραίες περιπτώσεις, αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τον πλήρη αποκλεισμό.
Ο κανόνας των τριών επαναφορών, όταν εφαρμόζεται από διαταρακτικούς συντάκτες, δεν μπορεί να γίνεται ασπίδα εναντίον των μέτρων που προβλέπει η πολιτική για την αντιμετώπιση της διαταρακτικής συμπεριφοράς. Όπως αναφέρεται στην εν λόγω πολιτική, ο κανόνας δεν έχει σκοπό την επαναφορά μιας σελίδας στην εκδοχή που προκύπτει αριθμητικά από το ποιος μετράται να παραβιάζει πρώτος τον κανόνα. Ομοίως, οι συντάκτες θα πρέπει να προσέχουν ότι ο κανόνας των τριών επαναφορών δεν πρέπει να παρακάμπτεται ούτε από αυτούς που προσπαθούν να επαναφέρουν επεξεργασίες που είναι μέρη από διαταρακτικά μοτίβα. Η διαταρακτική επεξεργασία δεν είναι ακριβώς βανδαλισμός και είναι καλύτερο για τους παραγωγικούς συντάκτες να ακολουθούν τη διαδικασία που προτείνεται παρακάτω από το να περάσουν το όριο του κανόνα τριών επαναφορών.
Κάποιες φορές οι διασπαστικοί συντάκτες προσπαθούν επιδέξια να αποφύγουν τις ποινές συμμόρφωσης στη Βικιπαίδεια, χρησιμοποιώντας διάφορες πρακτικές και τεχνικές:
Παρ' όλα αυτά, τέτοια διασπαστικότητα των επεξεργασιών παραβιάζει την πολιτική και τους κανόνες της Βικιπαίδειας.
Αυτή η κατευθυντήρια γραμμή αφορά προφανείς και επαναλαμβανόμενες παραβιάσεις των θεμελιωδών πολιτικών, δεν είναι λεπτές ερωτήσεις για τις οποίες λογικοί άνθρωποι μπορεί να διαφωνούν.
Ένας διασπαστικός και αποδιοργανωτικός συντάκτης είναι ένας συντάκτης που παρουσιάζει τάσεις, όπως οι εξής:
Επιπρόσθετα, τέτοιοι συντάκτες μπορεί να:
Σε ορισμένες περιπτώσεις, συντάκτες διαιωνίζουν διαφωνίες με την προσκόλληση σε ένα ισχυρισμό ή άποψη για καιρό μετά από όταν η συναίνεση της κοινότητας αποφάσισε ότι η μετακίνηση σε άλλα θέματα θα είναι πιο παραγωγική. Μια τέτοια συμπεριφορά είναι διασπαστική στην Βικιπαίδεια. Πιστεύοντας ότι έχετε μια έγκυρη άποψη δεν παρέχει σε σας το δικαίωμα να ενεργείτε σαν να πρέπει η άποψή σας να γίνει αποδεκτή από την κοινότητα, όταν σας έχουν πει ότι αυτό δεν είναι αποδεκτή.
Μην συγχέουμε την «λήψη» με τη «συμφωνία»: η απόρριψη της ιδέας σας από την κοινότητα δεν είναι απόδειξη ότι έχουν αποτύχει να σας ακούσουν. Σταματήστε το γράψιμο, ακούστε, και επανεξετάστε τι σας λένε οι άλλοι συντάκτες. Κάντε μια ισχυρή προσπάθεια για να δείτε την πλευρά τους στη συζήτηση, και να δουλέψτε για να βρείτε τα σημεία συμφωνίας.
Μερικές φορές, ακόμα και όταν οι συντάκτες ενεργούν καλή τη πίστει, η συνεισφορά τους μπορεί να συνεχίσει να είναι διασπαστική και σπατάλη χρόνου, για παράδειγμα, συνεχίζοντας να λένε ότι δεν καταλαβαίνουν ποιο είναι το πρόβλημα. Παρά το γεγονός ότι οι συντάκτες θα πρέπει να ενθαρρύνονται να είναι τολμηροί και απλά κάνει πράγματα αν νομίζουν ότι είναι σωστά, μερικές φορές η έλλειψη ικανότητας μπορεί να βρεθεί εμπόδιο. Εάν η κοινότητα ξοδεύει περισσότερο χρόνο για τον καθαρισμό λαθών των συντακτών και την εκπαίδευση τους σχετικά με τις πολιτικές και τις κατευθυντήριες γραμμές από ό, τι κρίνει απαραίτητο, κυρώσεις μπορούν να επιβληθούν.
Όταν κάποιος απογοητευτεί με τον τρόπο που εφαρμόζεται μια πολιτική ή οδηγία της Βικιπαίδειας, μπορεί να του φανεί δελεαστικό να προσπαθήσει να απαξιώσει την πολιτική ή την ερμηνεία της στη συγκεκριμένη περίπτωση, εφαρμόζοντας την πολιτική με απόλυτο τρόπο. Μερικές φορές, αυτό γίνεται απλά για να αποδείξει κάποιος ότι έχει δίκιο σε μια περιορισμένης έκτασης αντιπαράθεση. Σε άλλες περιπτώσεις, κάποιος μπορεί να προσπαθήσει να εφαρμόσει έναν κανόνα ή μια πολιτική με έναν γενικά μη-δημοφιλή τρόπο, έχοντας ως σκοπό να αλλάξει η πολιτική.
Τέτοιες τακτικές προκαλούν μεγάλη αναστάτωση στη Βικιπαίδεια. Αν αισθάνεστε ότι μια πολιτική είναι προβληματική, το κατάλληλο μέρος για να εκφράσετε τις ανησυχίες σας είναι η σελίδα συζήτησης της πολιτικής εκείνης. Αν απλά διαφωνείτε με τις ενέργειες κάποιου σε ένα λήμμα, συζητήστε στη σελίδα συζήτησης του λήμματος ή σε σχετικές σελίδες.
Σημειώστε ότι κάποιος μπορεί νόμιμα να επιδείξει την άποψή του, χωρίς να διαταράξει τη Βικιπαίδεια για να την απεικονίσει.
Συχνά οι συντάκτες προσθέτουν μειοψηφικές απόψεις στα λήμματα. Αυτό είναι μέσα στους στόχους της Βικιπαίδειας όταν και μόνο όταν οι προσθήκες αυτές είναι επαληθεύσιμες, δεν τους δίνεται υπερβολικό βάρος και όπου είναι απαραίτητο είναι συμβατές με την πολιτική περί ψευδοεπιστήμης. Η προσκόμιση των τεκμηρίων για τη στήριξη της προσθήκης βαραίνει τον συντάκτη που αρχικά προβαίνει στην προσθήκη ή σε αυτόν τον συντάκτη που επιθυμεί η προσθήκη να παραμείνει.
Από την Βικιπαίδεια:Ουδετερότητα:
Στις επαληθεύσιμες και αξιοσημείωτες απόψεις περιλαμβάνεται η πρωτοεπιστήμη, όταν δημοσιεύεται σε έγκριτα περιοδικά με κριτές. Οι συντάκτες μπορούν να προχωρήσουν σε λογικά πλαίσια σε αναφορές για δημόσιες διαφωνίες ή αμφισβητήσεις όταν αυτές καταγράφονται σε αξιόπιστες πηγές. Για παράδειγμα, η παραπομπή σε οπτική που αναφέρεται σε καθιερωμένο περιοδικό, διδακτικό εγχειρίδιο ή μονογραφία, δεν είναι καθ' εαυτό διαταρακτική επεξεργασία. Αυτό, όμως, δεν ισχύει για επιλυμένα ζητήματα· για παράδειγμα η καταχώρηση ή ο ισχυρισμός ότι ο Ήλιος γυρίζει γύρω από τη Γη θα ήταν αδόκιμος σήμερα, παρότι αυτό ήταν ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα την εποχή του Γαλιλαίου. Η αναφορά, όμως, της αμφισβήτησης στο λήμμα μπορεί να είναι δόκιμη όταν η ίδια η αμφισβήτηση είναι αξιοσημείωτη (όπως στο παράδειγμα).
Μερικές φορές καλοπροαίρετοι συντάκτες μπορεί παραπλανηθούν από ψευδοεπιστημονικές δημοσιεύσεις ή να κάνουν ειλικρινή λάθη στην παρουσίαση της παραπομπής. Αυτοί οι συντάκτες μπορεί να υπερασπιστούν τη θέση τους για ένα μικρό χρονικό διάστημα και μετά να αναγνωρίζουν το πρόβλημα, είτε λόγω του ότι βρήκαν ή τους δόθηκαν καλύτερα τεκμήρια, είτε λόγω σχολιασμού από αμερόληπτο συντάκτη.
Τα παρακάτω αποτελούν ένα πρότυπο διορθωτικών μέτρων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα βήματα πρέπει να εφαρμόζονται με την εμφανιζόμενη σειρά. Σε κάποιες εξαιρετικές περιπτώσεις μία άμεση αναφορά στο Βικιπαίδεια:Σημειωματάριο διαχειριστών μπορεί να αποτελέσει το καλύτερο πρώτο βήμα· σε άλλες μία γρήγορη προσφυγή σε αποκλεισμό από την κοινότητα μπορεί να χρειάζεται να ακολουθήσει. Γενικά, όμως, σχεδόν σε κάθε περίπτωση είναι ωφελιμότερη μία σταδιακή κλιμάκωση, με την ελπίδα ότι σε κάποιο στάδιο ίσως επιλυθεί το πρόβλημα και δεν χρειαστούν επί πλέον μέτρα.