Βοτανοθεραπεία

Μια ρετρό συλλογή θεραπευτικών βοτάνων.

Βοτανοθεραπεία είναι η χρήση των βοτάνων για θεραπευτικούς σκοπούς. Τα φυτά έχουν χρησιμοποιηθεί ως βάση ιατρικών θεραπειών για μεγάλο διάστημα της ανθρώπινης ιστορίας και πολλές από τις μεθόδους της παραδοσιακής ιατρικής εξακολουθούν να εφαρμόζονται ευρέως έως και σήμερα.

Η σύγχρονη ιατρική χρησιμοποιεί πολλές τιτλοδοτημένες ουσίες, που προέρχονται από φυτά, ως βάση συμβατικών τυποποιημένων ιδιοσκευασμάτων που έχουν αποδεδειγμένη θεραπευτική δράση[1]. Παρόλο που η βοτανοθεραπεία εφαρμόζει σύγχρονα πρότυπα και ελέγχους στα βότανα, που χρησιμοποιεί, και στα φάρμακα, που παράγονται από φυσικές πηγές, δεν υπάρχουν πολλές κλινικές δοκιμές υψηλής ποιότητας και πρότυπα για την καθαρότητά τους και τη δοσολογία τους[2].

Η βοτανοθεραπεία είναι γνωστή επίσης ως φυτιατρική και φυτοθεραπεία[3]. Με το όρο παραβοτανική (paraherbalism) περιγράφονται εναλλακτικές και ψευδοεπιστημονικές πρακτικές, που προωθούν την χρήση μη επεξεργασμένων φυτικών ή ζωικών εκχυλισμάτων ως φαρμάκων ή υγιεινών σκευασμάτων χωρίς στοιχεία για την αποτελεσματικότητα και ασφάλειά τους.[2][4][5] Αυτή η πρακτική διαφέρει από τη χρήση φαρμάκων, που προέρχονται από φυτά στην συμβατική φαρμακολογία, επειδή δεν απομονώνει ούτε τυποποιεί τις βιολογικά δραστικές ενώσεις, αλλά στηρίζεται στην πεποίθηση ότι η διατήρηση διαφόρων ουσιών από την πηγή τους χωρίς επεξεργασία τις κάνει ασφαλέστερες ή πιο αποτελεσματικές, κάτι για το οποίο δεν υπάρχουν στοιχεία. Πολλά φυτικά συμπληρώματα διατροφής εμπίπτουν συνήθως σε αυτή την κατηγορία.

  1. Λογαράς, Γεώργιος (1978). Εγχειριδιον Φαρμακολογίας και Φαρμακοδυναμικής. Θεσσαλονίκη: Αριστοτελειο Πανεπιστημιο Θεσσαλονίκης. σελ. 1. 
  2. 2,0 2,1 Lack, Caleb W.· Rousseau, Jacques (2016). Critical Thinking, Science, and Pseudoscience: Why We Can't Trust Our Brains (στα Αγγλικά). Springer Publishing Company. σελίδες 212–214. ISBN 9780826194268. 
  3. «Herbal medicine». Cancer Research UK. 2 Φεβρουαρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 2018. 
  4. Varro E. Tyler (31 Αυγούστου 1999). «False Tenets of Paraherbalism». Quackwatch. Ανακτήθηκε στις 29 Οκτωβρίου 2016. 
  5. Barrett, Stephen (23 Νοεμβρίου 2013). «The herbal minefield». Quackwatch. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Αυγούστου 2018. Ανακτήθηκε στις 25 Φεβρουαρίου 2017.