Γέταλαντ

Γέταλαντ
ΧώραΣουηδία
Διοικητική υπαγωγήΣουηδία
Έκταση68.958 km²
Πληθυσμός4.776.001 (31  Δεκεμβρίου 2016)[1]
Γεωγραφικές συντεταγμένες57°39′0″N 14°41′0″E
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Το Γέταλαντ[2][3] (σουηδικά: Götaland, προφορά: [ˈjø̂ːtaˌland]) είναι ένα από τα τρία διαμερίσματα της Σουηδίας και περιλαμβάνει δέκα επαρχίες.

Το Γέταλαντ αποτελούταν κάποτε από μικρά βασίλεια και οι κάτοικοι τους ονομάζονταν Γότθοι, Gautar στην Παλιά Νορβηγική γλώσσα. Ωστόσο, ο όρος αναφέρεται κυρίως στον πληθυσμό του σύγχρονου Βέστεργκετλαντ (Västergötland). Είναι γενικώς αποδεκτό ότι ταυτίζονταν με τους Geats, τους ανθρώπους του ήρωα Μπέογουλφ (Beowulf) στο εθνικό έπος της Αγγλίας, Μπέογουλφ (Beowulf)

Το σύγχρονο κράτος της Σουηδίας άρχισε να σχηματίζεται όταν κάποιες επαρχίες του Γέταλαντ σταδιακά έγιναν ολοένα και πιο πολιτικά συνδεδεμένες με αυτές της Σβίαλαντ (Svealand). Αυτό άρχισε τον 11ο αιώνα και συνεχίστηκε για αρκετές εκατοντάδες χρόνια.

Ετυμολογία του Ονόματος

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Ο ιστορικός θυρεός του Γέταλαντ.[4][5]

Η νεότερη αναφορά στο götar την έκανε ο γεωγράφος του 2ου αιώνα ο Πτολεμαίος, ο οποίος την αναφέρει Γούται στα ελληνικά. Πηγές της Νορβηγίας και της Ισλανδίας χρησιμοποιούν μερικές φορές το Gautar μόνο για τους κατοίκους του Βέστεργκετλαντ, αλλά μερικές φορές ως κοινή εθνοτική ονομασία για τους κατοίκους του Δυτικού και κύριου Γέταλαντ.[6] Το Βέστεργκετλαντ εμφανίζεται στις μεσαιωνικές πηγές της Ισλανδίας και της Νορβηγίας ως Gautland (Götland), μια μορφή που δεν είναι ετυμολογικά πανομοιότυπη με το Gotaland.

Ιστορικά στα λατινικά και ελληνικά γράφεται ως Gothia και Γοτθία δεδομένου ότι ιστορικά θεωρείται η γή των Γότθων.[εκκρεμεί παραπομπή]

Οι δέκα επαρχίες του Γέταλαντ:

Έστεργκετλαντ Βέστεργκετλαντ Γκότλαντ Έλαντ Μπλεκίνιε
Μπούχουσλεν Ντάλσλαντ Σκάνια Σμόλαντ Χάλαντ

  1. «Folkmängd i landskapen den 31 december 2016». Statistics Sweden.
  2. Βλ. στο λήμμα «Σουηδία». Εγκυκλοπαιδικόν Λεξικόν. 11. Αθήνα: Εκδοτικός Οίκος Ελευθερουδάκη. 1931. σελ. 633. 
  3. Βλ. στο λήμμα «Σουηδία». Eγκυκλοπαίδεια Δομή. 14 (6η έκδοση). Αθήνα. 1974. σελίδες 327 και 335 (χάρτες). 
  4. Cristian Fogd Pedersen (1970). «Sverige». Alverdens flag i farver (στα Danish). Copenhagen: Politikens Forlag. σελ. 138. ISBN 87-567-1143-3. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)
  5. Η Carta Marina διαθέτει το οικόσημο.
  6. Stål, Harry (1976), Ortnamn och ortnamnsforskning, Uppsala: Almquist & Wiksell, σελ. 130 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Götaland στο Wikimedia Commons