Το λήμμα παραθέτει τις πηγές του αόριστα, χωρίς παραπομπές. |
Η λεγόμενη γαλικιανή ακτή αποτελεί ιδιαίτερο τύπο ακτής που απαντάται κυρίως στη δυτική Κορσική, τη Βρετάνη, την Κορέα, στη νότια Κίνα καθώς και στην Κολομβία. Αποτελεί ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των ακτών της Γαλικίας (της Γκαλίθια) της Ισπανίας εξ ου και η ονομασία της.
Οι ακτές αυτού του τύπου διατέμνονται από ιδιαίτερο τύπο κολπώσεων που παρουσιάζουν πολλές διακλαδώσεις, με μεγάλη διείσδυση, που καλούνται διεθνώς «ρίες» ή ρίας (rias). Κλασσικό παράδειγμα ρίας αποτελούν οι κόλποι του Βίγγο και του Φερόλ που παρουσιάζουν πολλές τέτοιου τύπου κολπώσεις. Στις κολπώσεις ρίας συνηθέστερα οι ακτές είναι απόκρημνες με μεγάλα σχεδόν χαωτικά βάθη που πιστεύεται ότι είναι απότοκοι θαλάσσιου κατακλυσμού αρχαίων κοιλάδων.
Ο τύπος αυτών των ακτών ήταν περίπου γνωστοί στους αρχαίους Έλληνες που τις αποκαλούσαν αναχύσεις, βέβαια με την εικόνα που παρουσιάζουν παρόχθιες περιοχές στη διάρκεια πλημμυρίδας. Στην ελληνική ακτογραφία δεν παρατηρούνται γαλικιανές ακτές, εκτός από μεμονωμένες περιπτώσεις όπως στη δυτική Μάνη, στη Χαλκιδική κ.α. με πολύ μικρές διεισδύσεις, και χωρίς ρίες.
Σημειώνεται ότι η διαφορά των ακτών αυτών από τα φιόρδ είναι ότι τα δεύτερα παρουσιάζουν μεν μεγάλη διείσδυση με μεγάλα βάθη και απόκρημνες ακτές χωρίς όμως διακλαδώσεις (ρίες).