Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας

Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος
中国共产党中央委员会总书记
Έμβλημα του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας
Σημαία του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας
Κάτοχος
Σι Τζινπίνγκ

από 15 Νοεμβρίου 2012
Κεντρική Επιτροπή του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος
Αναφέρει σεΕθνικό Συνέδριο του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος
ΠροτείνωνΚεντρική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας
Διορισμός απόΚεντρική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας
Διάρκεια θητείαςΠέντε χρόνια, με δυνατότητα ανανέωσης
Δημιουργία23 Ιουλίου 1921, πριν 103 έτη (1921--7-23)
Πρώτος κάτοχοςChen Duxiu

Ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας (κινεζικά :中国共产党中央委员会总书记) είναι ο κορυφαίος ηγέτης της Κίνας.
Ο γενικός γραμματέας είναι ο επικεφαλής του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος και ο υψηλότερος αξιωματούχος στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας (ΛΔΚ). Επίσης είναι μόνιμο μέλος του Πολιτικού Γραφείου και επικεφαλής της Γραμματείας. Από τα μέσα της δεκαετίας του 1990, ο γενικός γραμματέας κατέχει παραδοσιακά και τη θέση του Προέδρου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Η Προεδρία είναι αξίωμα με συμβολική μόνο σημασία ωστόσο, συνηθίζεται ο Γενικός Γραμματέας να αναλαμβάνει και την προεδρία για να επιβεβαιώσει την ιδιότητά του αρχηγού του κράτους.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα, ο Γενικός Γραμματέας υπηρετεί αυτεπάγγελτα ως μέλος της «Μόνιμης Επιτροπής του Πολιτικού Γραφείου» , του de facto ανώτατου οργάνου λήψης αποφάσεων της Κίνας . [1] Από το 1989, ο κάτοχος της αυτής της θέσης ήταν, εκτός από τις μεταβατικές περιόδους, υπηρετεί και ως πρόεδρος της «Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής», δηλαδή επικεφαλής της «Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού». Ο Γ.Γ. ηγείται επίσης του «Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου της Κίνας», του «Κρατικού Συμβουλίου» , της «Πολιτικής Συμβουλευτικής Διάσκεψης» και του «Ανωτάτου Λαϊκού Δικαστηρίου».

Ο σημερινός γενικός γραμματέας είναι ο Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα στις 15 Νοεμβρίου 2012 και επανεξελέγη στις 25 Οκτωβρίου 2017.

Η θέση του Γενικού Γραμματέα αναβαθμίστηκε με την κατάργηση του αξιώματος του Προέδρου του Κομμουνιστικού Κόμματος, που έγινε το 1982. Αν και ήταν το ανώτατο αξίωμα δεν έγινε και το πιο σημαντικό και ισχυρό παρά μετά την συνταξιοδότηση του Ντενγκ Σιαοπίνγκ το 1990.

Καθώς η Κίνα είναι μονοκομματικό κράτος , ο γενικός γραμματέας κατέχει την εξουσία πάνω στο κράτος και την κυβέρνηση.[2] Από την εκλογή του Σι Τζινπίνγκ και μετά έχουν ιδρυθεί δύο νέα όργανα του Κομμουνιστικού Κόμματος, η «Επιτροπή Εθνικής Ασφάλειας» και η «Κεντρική Ηγετική Ομάδα για Ολοκληρωμένες Μεταρρυθμίσεις», τα οποία διευθύνονται επίσης από τον Γενικό Γραμματέα, με αποτέλεσμα ο Σι Τζινπίνγκ να έχει επιφορτιστεί με τόσα αξιώματα όσο κανένας μετά τον Μάο Τσετούνγκ.[3]

  1. «Chapter III Central Organizations of the Party - Article 22». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Οκτωβρίου 2007. Ανακτήθηκε στις 26 Μαρτίου 2013. 
  2. Chris Buckley; Adam Wu (2018-03-10). «Ending Term Limits for China's Xi Is a Big Deal. Here's Why. - Is the presidency powerful in China?». New York Times. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2018-03-12. https://web.archive.org/web/20180312103512/https://www.nytimes.com/2018/03/10/world/asia/china-xi-jinping-term-limit-explainer.html. Ανακτήθηκε στις 2019-12-01. «In China, the political job that matters most is the general secretary of the Communist Party. The party controls the military and domestic security forces, and sets the policies that the government carries out. China’s presidency lacks the authority of the American and French presidencies.» 
  3. «习近平频现身成常态 将回归"领导核心"?» [Xi Jinping has frequently appeared as normal and will return to the "leadership core"] (στα Κινεζικά). Duowei News. 7 Ιανουαρίου 2014. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Αυγούστου 2014. Ανακτήθηκε στις 9 Δεκεμβρίου 2014. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]