Γιγανοτόσαυρος

Γιγανοτόσαυρος
Χρονικό πλαίσιο απολιθωμάτων:
Κρητιδικό, 97Ma
Αντίγραφο σκελετού, μουσείο του Σένκενμπεργκ
Αντίγραφο σκελετού, μουσείο του Σένκενμπεργκ
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordata)
Ομοταξία: Σαυρόψιδα (Sauropsida)
Υπερτάξη: Δεινοσαύρια (Dinosauria)
Τάξη: Σαυρίσχια (Saurischia)
Υποτάξη: Θηριόποδα (Theropoda)
Οικογένεια: Καρχαροδοντοσαυρίδες (Carcharodontosauridae)
Γένος: Γιγανοτόσαυρος (Giganotosaurus)
Είδος: G.carolinii
Διώνυμο
Giganotosaurus carolinii

Ο Γιγανοτόσαυρος ή Γιγανοτιόσαυρος (γιγάντια νότια σαύρα) είναι γένος θηριόποδου δεινόσαυρου. Έζησε στην Παταγονία της νότιας Αργεντινής κατά τη Μέση Κρητιδική περίοδο (100-90 εκατομμύρια χρόνια πριν)

Σύγκριση με άνθρωπο

Ο Γιγανοτόσαυρος πήρε τον τίτλο του μεγαλύτερου χερσόβιου θηρευτή από τον Τυραννόσαυρο. Νεότερες ανακαλύψεις όμως έχουν δείξει ότι θηρευτές όπως ο Σπινόσαυρος ήταν, ενδεχομένως, μεγαλύτεροι. Καθώς δεν έχουν βρεθεί ολοκληρωμένοι σκελετοί, το μήκος του εκτιμάται από 12 έως 14 μέτρα και το βάρος του από 7 έως 14 τόνους. Ο Scott Hartman υπολόγισε το μεγαλύτερο δειγμα στα 13.2 μέτρα μήκος και σε βάρος τους 8.2 τόνους (2013). Άλλοι εκδότες δίνουν ένα μήκος 13.2 μέτρα, βαρος 8.5 τόνους και ύψος 3.85 ως του γοφούς[1]. Το τεράστιο κρανίο του είχε τρύπες που το έκαναν πιο ελαφρύ ώστε να μην τον εμποδίζει στο τρέξιμο. Τα χέρια του ήταν μικρά και είχαν τρία δάκτυλα. Ο Ρουμπέν Καρολίνι ανακάλυψε τον πρώτο σκελετό Γιγανοτόσαυρου κατά τα 2/3 πλήρη.

Ο Γιγανοτόσαυρος αρχικά θεωρήθηκε (όπως και άλλοι Δεινόσαυροι) ότι ήταν άτριχος και καλυμμένος με φολίδες. Νεότερα δείγματα απέδειξαν ότι ο Γιγανοτόσαυρος είχε φτέρωμα, τουλάχιστον κατά τα νεαρότερα στάδια της ζωής του (βλ. επίσης Τυραννόσαυρο).

Όπως και με τους περισσότερους δεινόσαυρους έτσι και με τον Γιγανοτόσαυρο υπήρχε η διαφωνία εκτοθερμικού-ενδοθερμικού (Θερμόαιμου-ψυχρόαιμου). Τελικά θεωρήθηκε ενδοθερμικό ζώο (θερμόαιμο), πράγμα που υποδηλώνει έντονο τρόπο ζωής.

Κρανίο Γιγανοτόσαυρου

Ο Γιγανοτόσαυρος ήταν σαρκοφάγος. Το κρανίο του είχε μήκος 1.95 μέτρα και τα σαγόνια του ήταν εξοπλισμένα με δόντια 25 εκατοστών, που θύμιζαν αιχμές βέλους . Έτσι μπορούσε να σκοτώνει τα θύματά του με ένα μόνο δάγκωμα. Πιστεύεται ότι οι γιγανοτόσαυροι κυνηγούσαν σε ομάδες τους τεράστιους σαυρόποδες Αργεντινόσαυρους που έζησαν επίσης στην Παταγονία. [2]

  1. Molina-Pérez & Larramendi, Rubén & Asier (2016). Récords y curiosidades de los dinosaurios Terópodos y otros dinosauromorfos. Barcelona, Spain: Larouse. σελ. 262. 
  2. Steve Parker "The complete book of DINOSAURS"