Γιγαντισμός

Ο γιγαντισμός είναι πάθηση που σχετίζεται με υπερβολικό ύψος και μεγέθυνση των αδένων του οργανισμού. Υπεύθυνη για αυτήν την κατάσταση είναι η υπερέκκριση της αυξητικής ορμόνης από τα Σωματοτροπινώματα (σωματοτρόπα αδενώματα). Ο όρος είναι σχετικός και με αυτόν της μεγαλακρίας.

Τα Σωματοτροπινώματα είναι καλοήθεις όγκοι που βρίσκονται στην πρόσθια υπόφυση του εγκεφάλου. Αυτά εκκρίνουν αυξητική ορμόνη (Σωματοτροπίνη) σε υπερβολικό βαθμό. Όταν σε ένα παιδί (που δεν έχει περάσει την εφηβική ηλικία) αναπτύσσεται ένα Σωματοτροπίνωμα, τότε η αυξημένη ποσότητα Αυξητικής Ορμόνης προκαλεί εντυπωσιακές αλλαγές στην εξέλιξή του, οδηγώντας ακόμη και σε ύψος πάνω από 2,20 μέτρα. Αντίθετα, όταν ένα τέτοιο αδένωμα αρχίζει να εκκρίνει την ορμόνη αφού έχει επιτευχθεί το τελικό ύψος (σε έναν ενήλικα), τότε οι διαφορές είναι εντοπισμένες και μπορούν να παρατηρηθούν ευκρινέστερα μετά από μελέτη μιας παλαιότερης φωτογραφίας του ασθενούς (τα πιο χαρακτηριστικά σημεία που συνήθως εντοπίζονται είναι η μεγέθυνση της γλώσσας και των υπερόφρυων τόξων και η αύξηση της διαμέτρου των δακτύλων).

Οι ασθενείς που πάσχουν από γιγαντισμό εμφανίζουν ασυνήθη εξωτερικά χαρακτηριστικά: πολύ τραχέα οστά προσώπου, αύξηση της περιμέτρου της κεφαλής, παχιά μύτη και μεγάλη ανάπτυξη της κάτω γνάθου. Το πρόσωπο αυτών των ασθενών θεωρείται χαρακτηριστικό της νόσου και έχει καθιερωθεί να λέγεται "γιγαντικό προσωπείο".

Εκτός από τις αλλαγές στο πρόσωπα, τα οργανικά προβλήματα είναι σοβαρότερα: μυοσκελετικά και νευρολογικά προβλήματα, όπως παραισθήσεις, κεφαλαλγίες, αρθραλγίες και αδυναμία των μυών. Άλλες, όχι πολύ σπάνιες, επιπλοκές είναι: υπέρταση, υπερμεγέθης αριστερή κοιλία της καρδιάς, μεγέθυνση των σπλάγχνων.

Οι πάσχοντες από Γιγαντισμό θεωρείται πιθανότερο απ' ό, τι ο γενικός πληθυσμός, να έχουν αυξημένη θνησιμότητα από νοσήματα του καρδιαγγειακού ή του αναπνευστικού συστήματος και του εγκεφάλου. Έχουν επίσης, αυξημένη προδιάθεση για να εμφανίσουν Σακχαρώδη Διαβήτη ή Νεφρολιθίαση και σεξουαλική δυσλειτουργία.

Η θεραπεία είναι δύσκολη και πολύπλοκη και αποσκοπεί κυρίως στο να συγκρατήσει την ανεξέλεγκτη εξέλιξη της ασθένειας. Σήμερα εφαρμόζεται η χειρουργική διασφηνοειδής αφαίρεση της υπόφυσης σε συνδυασμό με ακτινοθεραπεία. Φαρμακολογικά χορηγούνται ορμόνες που αντιστρατεύονται τη δράση της αυξητικής ορμόνης.

Η ένταξη στην κοινωνία για ένα άτομο με τα υπερμεγέθη χαρακτηριστικά του γιγαντισμού δεν είναι εύκολη. Μελέτες έχουν δείξει ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των πασχόντων από γιγαντισμό, για να καλύψουν τα έξοδά τους, ασχολούνται επαγγελματικά κυρίως με το μπάσκετ και την ηθοποιία.

Περαιτέρω διάβασμα

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
  • Davidson's "Παθολογία", ιατρικές εκδόσεις Π.Χ.Πασχαλίδης, 19η έκδοση, 2005.
  • McPhee, "Παθολογική φυσιολογία", ιατρικές εκδόσεις Λίτσας, 2η έκδοση, 2000. ISBN 960-372-035-6