Γκιόβ

Γκιόβ
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Γκιόβ
62°19′30″N 6°56′28″W
ΧώραΝήσοι Φερόες
Διοικητική υπαγωγήSunda Municipality
Γεωγραφική υπαγωγήΈστουροϊ
Πληθυσμός29 (2020)[1]
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Το Γκιόβ (Gjogv) είναι ένα παραθαλάσσιο χωριό που βρίσκεται στο βορειοανατολικό άκρο του νησιού Έστουροϊ (Eysturoy) των Νησιών Φερόε, 67 χλμ βόρεια της πρωτεύουσας Τορσχάβν (Tórshavn). Περίπου μια ώρα οδικώς και 75 χλμ από το μοναδικό αεροδρόμιο των Φερόε, το Vágar Floghavn του χωριού Σόρβαγκουρ (Sørvágur), στο νησί Βάγκαρ (Vágar). Τα Νησιά Φερόε ανήκουν στο Βασίλειο της Δανίας.

Ιστορία - Ετυμολογία

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το χωριό - οικισμός αναφέρεται για πρώτη φορά το 1584, αν και θεωρείται ότι προϋπήρχε από τη χρονολογία αυτή και πήρε το όνομά του (Δανικά gorge=φαράγγι) από ένα τεράστιο θαλάσσιο φαράγγι 200 μέτρων που βρίσκεται στην περιοχή περιτριγυρισμένο από βράχια. Δεν είναι κατάλληλο για μεγάλα πλοία αλλά για μικρές βάρκες που μεταφέρουν εμπορεύματα και μετά με βαρούλκο στις ράγες τα ανεβάζουν στο δρόμο.

Θεωρείται ένα από τα καλύτερα φυσικά λιμάνια των Νήσων Φερόε.

Πληθυσμός - οικονομία

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο πληθυσμός του χωριού έχει μειωθεί σημαντικά τα τελευταία 60 περίπου χρόνια. Το 1950 ο αριθμός εργαζομένων ήταν 210 άτομα αλλά με βάση την απογραφή του 2006 ο συνολικός πληθυσμός του χωριού ανέρχονταν σε 50 κατοίκους, ενώ δεν υπάρχουν περισσότερα από 100 σπίτια σήμερα στον οικισμό. Με την τελευταία απογραφή του 2020 ο πληθυσμός μειώθηκε δραματικά και ανέρχεται μόλις σε 30 κατοίκους.

Διαχρονικά η οικονομία στηρίζοντας στην αλιεία και στην πώληση παστών ψαριών. Κάποτε υπήρχαν 13 αλιευτικά σκάφη που αναχωρούσαν για ψάρεμα στη Νορβηγική Θάλασσα φτάνοντας μέχρι τις νότιες ακτές της Ισλανδίας, με την πάροδο όμως των χρόνων μειώθηκαν.

Στον οικισμό από το 1982 λειτουργεί ένα εργοστάσιο παραγωγής προκατασκευασμένων στοιχείων σκυροδέματος. Απασχολεί 6 άτομα και είναι το μοναδικό στο είδος του στα νησιά.

Επίσης λειτουργεί ένα ιχθυοτροφείο, ένας παραδοσιακός ξενώνας (Gjáargarður) που μοιάζει με ελβετικό σαλέ και ένα κάμπινγκ.

  • Η εκκλησία του χωριού που χρονολογείται από το 1929. Ήταν η πρώτη που καθαγιάστηκε στο χωριό και η πρώτη που έκανε λειτουργίες στα Ν.Φερόε.Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο βωμός που δείχνει τον Ιησού να περπατά πάνω στο νερό, όχι στη Θάλασσα της Γαλιλαίας αλλά «í Djúpunum» που είναι το όνομα για τα νερά του Gjógv.
  • Το μνημείο για τους ψαράδες που χάθηκαν στη θάλασσα. Φέρει ονόματα και ηλικίες ανδρών από τα τέλη του 19ου έως τα μέσα του 20ου αιώνα, ένα σημάδι που αποκαλύπτει τις σκληρές συνθήκες που πέρασε ένα μικρό χωριό όπως το Gjógv.
  • Το γλυπτό μιας μητέρας και δύο παιδιών με θέα στη θάλασσα.
  • Το σχολείο που χρονολογείται από το 1884.
  • Το φαράγγι, που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του χωριού. Μια σειρά από σκαλοπάτια οδηγούν μέχρι το σημείο που "δένουν" τα σκάφη. Ένα παγκάκι που έχει τοποθετηθεί στην άκρη του φαραγγιού και οδηγεί στο μονοπάτι κατά μήκος της όχθης είναι αφιερωμένο στην επίσκεψης του διαδόχου Frederik και της πριγκίπισσας Mary στο Gjógv το 2005. Ο πάγκος ονομάζεται "Mary's bænk" (αγγλικά:Mary's Bench) από το Crown Princess Μαρία.

Το Gjógv μπορεί να είναι ειδυλλιακό και γαλήνιο τις ήρεμες καλοκαιρινές μέρες, αλλά μπορεί να είναι εξίσου δραματικό και εντυπωσιακό όταν οι θυελλώδεις καταιγίδες μαίνονται στα νησιά.

Gjáar Church
Gjogv Village