Δίκτυο για τη Φωνή των Προσφύγων

Network for Refugee Voices
ΔιάδοχοςGlobal Refugee-Led Network
Ίδρυση2017
FoundersAmaf Yousef
Ameenah Sawwan
Bakri Hilani
Georges Talamas
Iyad Kallas
Adam Elsod
Osama Salem
Ruham Hawash
Salim Salamah
Samah Alhakwati
Sana Mustafa
Shaza Al Rihawi[1]
Ιστότοποςwww.networkforrefugeevoices.org

Το Δίκτυο για τη Φωνή των Προσφύγων ήταν ένα διεθνές δίκτυο προσφύγων που υποστήριζε τη συμπερίληψη της φωνής των προσφύγων στις παγκόσμιες αποφάσεις για την προσφυγική πολιτική. Έχει έκτοτε αντικατασταθεί από το Global Refugee-Led Network.

Το Δίκτυο για τις Φωνές των Προσφύγων ιδρύθηκε επίσημα το 2017, μετά την άτυπη οργάνωσή του το 2016.

Οι ιδρυτές ήταν δώδεκα νέοι, κυρίως Σύριοι πρόσφυγες συνήγοροι και ακτιβιστές, τα μέλη ήταν τόσο πρόσφυγες όσο και οργανώσεις που καθοδηγούνταν από πρόσφυγες. Η οργάνωση δεν έδωσε έμφαση σε αυστηρά κριτήρια ή δομή μελών.

Στόχοι και δραστηριότητες

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο στρατηγικός στόχος του δικτύου ήταν η μεταρρύθμιση των παγκόσμιων προσπαθειών προστασίας των προσφύγων, ώστε να γίνουν οι πρόσφυγες ενεργά συμμετέχοντες στις πολιτικές αποφάσεις και να τοποθετηθούν οι πρόσφυγες ως εμπειρογνώμονες που μπορούν να επηρεάσουν τη χάραξη παγκόσμιας πολιτικής.

Οι συγκεκριμένες δραστηριότητες που αναλήφθηκαν για την επίτευξη αυτού του στόχου ήταν να επηρεάσουν το Παγκόσμιο Σύμφωνο των Ηνωμένων Εθνών για τη Μετανάστευση και το Παγκόσμιο Σύμφωνο για τους Πρόσφυγες και να συμμετάσχουν στο επερχόμενο πλαίσιο της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες για τον δίκαιο καταμερισμό της ευθύνης. Από τις τρεις δραστηριότητες, το Παγκόσμιο Σύμφωνο για τους Πρόσφυγες ήταν η υψηλότερη προτεραιότητα.

Άλλες δραστηριότητες περιλάμβαναν ευρύτερη συνηγορία για τη βελτίωση της εκπροσώπησης των προσφύγων στα τοπικά και παγκόσμια καθεστώτα προστασίας των προσφύγων. Αυτές οι προσπάθειες συνηγορίας οδήγησαν σε αυξημένη ευαισθητοποίηση του δικτύου και μεγαλύτερη επιρροή, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής στην Παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής για τους Πρόσφυγες τον Ιούνιο του 2018 στη Γενεύη.

Οι φιλοδοξίες του δικτύου εκφράζονται με μεγαλύτερη σαφήνεια σε ένα απόσπασμα που χρησιμοποίησε ο Haqqi Bahram στην εργασία του 2020 "Between Tokenism and Self-Representation": «Ήμασταν πολύ εκδηλωτικοί στο να μην λέμε τίποτα για εμάς χωρίς εμάς, και αυτό γιατί εμείς είμαστε οι άνθρωποι που επηρεάζονται από την πολιτική για τους πρόσφυγες και γι' αυτό πρέπει να συμμετέχουμε σε αυτήν».

Το Δίκτυο για τις Φωνές των Προσφύγων αντικαταστάθηκε από το Παγκόσμιο Δίκτυο με επικεφαλής τους πρόσφυγες.

  1. «Who We Are». NETWORK FOR REFUGEE VOICES (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 16 Ιανουαρίου 2022. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]