Το λήμμα δεν περιέχει πηγές ή αυτές που περιέχει δεν επαρκούν. |
Δαίμων (ή δαίμονας) στην πληροφορική είναι ένα είδος προγράμματος υπολογιστή που εκτελεί διάφορες λειτουργίες στο παρασκήνιο, χωρίς ενεργή συμμετοχή του χρήστη. Συνήθως, τα ονόματα διεργασιών ενός δαίμονα τελειώνουν με το γράμμα d για διευκρίνιση ότι η διεργασία είναι στην πραγματικότητα ένας δαίμων, και για διαφοροποίηση μεταξύ ενός δαίμονα και ενός κανονικού προγράμματος υπολογιστή.
Σε ένα περιβάλλον Unix, η διεργασία γονέα ενός δαίμονα είναι συχνά, αλλά όχι πάντα, η διεργασία έναρξης init. Ένας δαίμων δημιουργείται συνήθως είτε με μια διεργασία που διοχετεύει μια διεργασία παιδιού (child process) και στη συνέχεια κάνει αμέση έξοδο, προκαλώντας έτσι την υιοθέτηση της διεργασίας παιδιού από την init, είτε με την διεργασία init να εκκινεί απευθείας τον δαίμονα.
Τα συστήματα συχνά ξεκινούν δαίμονες κατά την εκκίνηση. Οι δαίμονες αυτοί ανταποκρίνονται σε αιτήματα δικτύου, δραστηριότητα υλικού ή άλλα προγράμματα, εκτελώντας κάποια εργασία.
Ο όρος δαίμων χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από την ερευνητική ομάδα του Fernando Corbató και ήταν αναφορά στον Δαίμονα του Μάξγουελ, ένα πείραμα θερμοδυναμικής. Η άποψη που αποδίδει τον όρο αυτό στα αρχικά των λέξεων "Disk And Executive MONitor" δεν επιβεβαιώνεται από τον Corbató[1].
Συνώνυμοι όροι είναι το service ( στα Microsoft Windows, γενιά Windows NT και μετά, αλλά και αργότερα στα Linux).