Το λήμμα παραθέτει τις πηγές του αόριστα, χωρίς παραπομπές. |
Διάδρομος BosWash (ΜπόσΓουος) είναι ένας ανεπίσημος γεωγραφικός όρος, επινοημένος το 1961 από το γάλλο Ζαν Γκοτμάν στο βιβλίο «Megalopolis, The Urbanized Northeastern Seaboard of the United States» (ελλ: Μεγαλόπολις, η αστικοποιημένη βορειοανατολική αιγιαλίτιδα ζώνη των ΗΠΑ).
Περιγράφει μια σειρά μεγάλων πόλεων των βορειονατολικών ΗΠΑ, των οποίων τα πολεοδομικά συγκροτήματα έχουν επεκταθεί σε τέτοιο βαθμό που έχουν συναντηθεί. Σχηματίζουν έτσι μια «μεγαλόπολη», ένα συνεχόμενο αστικοποιημένο διάδρομο μήκους εκατοντάδων χιλιομέτρων στις ακτές του Ατλαντικού. Η ονομασία του προκύπτει από τις αρχικές συλλαβές των δύο πόλεων που αποτελούν τα άκρα του νοητού διαδρόμου, της Βοστώνης και της Ουάσινγκτον. Εναλλακτικά χρησιμοποιείται και η ονομασία «Βορειοανατολικός Διάδρομος», από το όνομα της σιδηροδρομικής γραμμής που συνδέει τις δύο πόλεις. Άλλες μεγάλες πόλεις είναι η Νέα Υόρκη, η Φιλαδέλφεια και η Βαλτιμόρη.
Συνολικά ο διάδρομος καλύπτει μόλις το 2% της έκτασης των ΗΠΑ, στεγάζει όμως 55.000.000 ανθρώπους και παράγει το 1/5 του ΑΕΠ της χώρας. Εάν ήταν ξεχωριστό κράτος, θα είχε περίπου το μέγεθος της Λευκορωσίας, τον πληθυσμό της Ιταλίας και θα ήταν η 4η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη. Μάλιστα οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ακόμα δεκαοχτώ εκατομμύρια κατοίκους που θα προστεθούν στην επόμενη εικοσαετία.
Στο διάδρομο συγκεντρώνονται πολλές από τις σπουδαιότερες επιχειρήσεις και πανεπιστήμια του πλανήτη. Επίσης πολιτισμικά θεωρείται η πιο φιλελεύθερη περιοχή των ΗΠΑ. Πολιτικά ανήκει σε αυτό που οι αμερικανοί αποκαλούν μπλε πολιτείες, δηλ. τις πολιτείες όπου το Δημοκρατικό Κόμμα έχει εγκαθιδρύσει σταθερή πολιτική ηγεμονία κατά τις τελευταίες δεκαετίες.