Η παράδοση της διακόσμησης αυγών στις σλαβικές κουλοτύρες ξεκίνησε από την παγανιστική εποχή [1] [2] και εξελίχθηκε μέσω της διαδικασίας του θρησκευτικού συγκρητισμού στο χριστιανικό πασχαλινό αυγό. Ωστόσο, τα αυγά που στολίζονται για τον εορτασμό του Πάσχα έχουν διατηρήσει μεγάλο μέρος από τον παγανιστικό συμβολισμό τους.
Πολλές σλαβικές εθνότητες, όπως οι Λευκορώσοι (пісанка, pisanka), οι Βούλγαροι (писано яйце, pisano yaytse ), οι Κροάτες (pisanica), οι Τσέχοι (kraslice), οι Σλαβομακεδόνες (вапцано јајце, vapcano jajce ), οι Πολωνοί (pisanka), οι Ρώσοι (крашанки, krashanki, ή писанки, pisanki ), οι Σέρβοι (писаница / pisanica), οι Σλοβάκοι (kraslica), οι Σλοβένοι (pisanica, pirhi ή remenke), οι Σόρβοι (jejka pisać) και οι Ουκρανοί (писанка, pysanka) διακοσμούν τα αυγά τους για τον εορτασμό του Πάσχα. Πολλά από τα ονόματα της ειδικής αυτής διακόσμηςη προέρχονται από τη σλαβική ρίζα pisa που σχετίζεται με τη ζωγραφική (και είναι συγγενική με το λατινικό pictura). Στη σλαβική παράδοση, το αυγό (όπως και οι εικόνες) είναι γραμμένο, όχι ζωγραφισμένο ή ζωγραφισμένο. Αυτή είναι μια παράδοση της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και όχι αυστηρά σλαβική, καθώς την ασκούν και οι μη σλαβικές εθνότητες της περιοχής: οι Ούγγροι (hímestojás), οι Λιθουανοί (margutis) και οι Ρουμάνοι (ouă vopsite, incondeiate ή impistrite).
Το σχέδιο εφαρμόζεται συχνά στα αυγά με τη διαδικασία του κεριού, παρόμοια με την τεχνική του μπατίκ. Μια γραφίδα χρησιμοποιείται για την εφαρμογή του ζεστού κεριού στο τσόφλι του αυγού, το οποίο τοποθετείται διαδοχικά σε μια σειρά από δοχεία με υγρή μπογιά. Το κερί σφραγίζει τη μπογιά πάνω στο αυγό, ενώ τα χρώματα και το σχέδιο αποκαλύπτονται όταν αφαιρείται το κερί (λιώνοντάς το) στο τέλος.
Άλλες τεχνικές περιλαμβάνουν μια παραλλαγή του μπατίκ που χρησιμοποιεί μια απλή μύτη καρφίτσας για την εφαρμογή του κεριού, μια τεχνική κατά την οποία εφαρμόζεται η μπογιά στο αυγό και στη συνέχεια χαράσσονται τα μοτίβα στο κέλυφος, βαμμένα αυγά, τα τσόφλια των οποίων βάφονται με πινέλο, καθώς και διάφορες εκδοχές απλικέ, όπου διάφορα αντικείμενα (όπως άχυρο, χαρτί, χάντρες, πούλιες) επικολλώνται στο τσόφλι του αυγού.
Ενώ τα διακοσμημένα αυγά διαφόρων σλαβικών εθνών έχουν πολλά κοινά, οι εθνικές παραδόσεις ποικίλλουν.</br>