Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος

Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος
Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος
Ίδρυση30 Σεπτεμβρίου 2005
ΑντιπρυτάνειςΣτέλιος Ξανθός, Βασιλική Βράνα, Παναγιώτης Τζιώνας, Κωνσταντίνος Διαμαντάρας
Φοιτητές53.000
ΤοποθεσίαΘέρμη, Θεσσαλονίκη, Ελλάδα
Ιστότοποςihu.gr

Το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος (ΔΙ.ΠΑ.Ε.) ιδρύθηκε με το νόμο 3391 στη Θεσσαλονίκη[1] το 2005 και άρχισε να λειτουργεί το 2008[2][3][4][5] Οι έδρες των Σχολών βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη (στην Αλεξάνδρεια Πανεπιστημιούπολη στη Σίνδο και στο 14ο χλμ. Θεσσαλονίκης - Ν. Μουδανιών στη Θέρμη), και παραρτήματα υπάρχουν στις Σέρρες, στο Κιλκίς και στην Κατερίνη.[6]

Το Διεθνές Πανεπιστήμιο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ελληνικό Δημόσιο. Έχει ως αποστολή και στόχο να παρέχει ανώτατη εκπαίδευση σε Έλληνες και ξένους και να παράγει και να μεταδίδει καινοτόμο γνώση στα επιστημονικά αντικείμενα που ασχολείται. Ειδικεύεται στην παροχή μεταπτυχιακών προγραμμάτων που απευθύνονται σε αλλοδαπούς φοιτητές που ενδιαφέρονται να σπουδάσουν στην Ελλάδα και σε Έλληνες φοιτητές που αναζητούν διεθνείς προοπτικές.

Ως δημόσιο πανεπιστήμιο, όλα τα πτυχία που απονέμονται είναι αναγνωρισμένα από το κράτος, την Ευρωπαϊκή Ένωση και διεθνώς ενώ ήδη προσελκύει διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό από τη διεθνή ακαδημαϊκή κοινότητα και φοιτητές από διάφορες χώρες, όπως το Αζερμπαϊτζάν, την Αλβανία, την Αρμενία, το Βέλγιο, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Βουλγαρία, τη Γεωργία, την Ελλάδα, τις ΗΠΑ, το Καμερούν, τη Λιθουανία, το Μεξικό, τη Μολδαβία, την Ουκρανία, τη Ρουμανία, τη Ρωσία, τη Σλοβακία, το Σουδάν και την Τουρκία. Το 2015 είχε 408 φοιτητές από τους οποίους το 11% ήταν αλλοδαποί[5].

Το 2019 με τον νόμο 4610, το Διεθνές Πανεπιστήμιο απορρόφησε τα Τ.Ε.Ι. της Θεσσαλονίκης, της Κεντρικής Μακεδονίας και της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης[7][8], τα οποία καταργήθηκαν. Μέχρι τότε, το ΔΙ.ΠΑ.Ε. ήταν το μοναδικό δημόσιο πανεπιστήμιο της χώρας όπου τα προγράμματα διδάσκονταν αποκλειστικά στην αγγλική γλώσσα.

Οι διοικητικές υπηρεσίες βρίσκονται σε ενοικιαζόμενες εγκαταστάσεις στη Θέρμη (14ο χιλιόμετρο της Ε.Ο. Θεσσαλονίκης - Μουδανιών), που ανεγέρθηκαν από την Πανελλήνια Συνομοσπονδία Ενώσεων Γεωργικών Συνεταιρισμών, σε έκταση που της παραχωρήθηκε από το ελληνικό δημόσιο[9], για την ικανοποίηση των επιμορφωτικών[10] και άλλων[11] αναγκών των Ελλήνων γεωργών.

Σχολές και τμήματα

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η κεντρική πανεπιστημιούπολη βρίσκεται στη Θέρμη, ενώ υπάρχουν πανεπιστημιουπόλεις σε Σίνδο (Αλεξάνδρεια πανεπιστημιούπολη), Σέρρες, Κιλκίς και Κατερίνη.

Σχολές Τμήματα
Σχολή Οικονομίας και Διοίκησης (Θεσσαλονίκη) (Ιδρύθηκε το 2019)
Σχολή Κοινωνικών Επιστημών (Θεσσαλονίκη) (Ιδρύθηκε το 2019)
Σχολή Επιστημών Υγείας (Θεσσαλονίκη) (Ιδρύθηκε το 2019)
Πολυτεχνική Σχολή (Σέρρες) (Ιδρύθηκε το 2019)
Σχολή Επιστημών Σχεδιασμού (Σέρρες) (Ιδρύθηκε το 2019)
Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών (Θεσσαλονίκη) (Ιδρύθηκε το 2019)

Πανεπιστημιακό Ερευνητικό Κέντρο

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Η πανεπιστημιούπολη στη Θέρμη

Ακολουθούν τα Ερευνητικά Ινστιτούτα του ΠΕΚ ΔΙΠΑΕ:

  • Ινστιτούτο Αγροτικής Βιομηχανίας (Θεσσαλονίκη)
  • Ινστιτούτο Αστικού Περιβάλλοντος (Σέρρες)
  • Ινστιτούτο Βιομηχανικής Καινοτομίας και Ψηφιακής Γεωργίας (Σέρρες)
  • Ινστιτούτο Βιώσιμης Ανάπτυξης και Κυκλικής Οικονομίας (Κατερίνη)
  • Ινστιτούτο Διαχείρισης Προσφυγικών Ροών και Κρίσεων (Θεσσαλονίκη)
  • Ινστιτούτο Επιστημών Ζωής (Θεσσαλονίκη)
  • Ινστιτούτο Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (Θεσσαλονίκη)

Πανεπιστημιακό Κέντρο Διεθνών Προγραμμάτων Σπουδών

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Πανεπιστημιακό Κέντρο Διεθνών Προγραμμάτων Σπουδών (Π.Κ.Δ.Π.Σ. ΔΙ.ΠΑ.Ε., πρώην ΔΙ.ΠΑ.Ε.) αποτελεί τη συνέχεια της αρχικής μορφής του πανεπιστημιακού ιδρύματος, όπου τα μαθήματα διδάσκονται στην αγγλική γλώσσα. Βρίσκεται στην κεντρική πανεπιστημιούπολη στη Θέρμη.

Σχολές και τμήματα στην αγγλική

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Σχολές Τμήματα
Σχολή Ανθρωπιστικών, Κοινωνικών και Οικονομικών Επιστημών (Θεσσαλονίκη)
  • Τμήμα Ανθρωπιστικών, Κοινωνικών και Οικονομικών Επιστημών (Θεσσαλονίκη)
Σχολή Επιστήμης και Τεχνολογίας (Θεσσαλονίκη)

Υπηρεσίες σπουδαστών πανεπιστημιούπολης Θέρμης

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Η βιβλιοθήκη στη Θέρμη

Η βιβλιοθήκη παρέχει υπηρεσίες στο διδακτικό προσωπικό, τους σπουδαστές, τους ερευνητές και το διοικητικό προσωπικό. 8.000 τίτλοι βιβλίων που σχετίζονται με τα προγράμματα σπουδών προσφέρονται μαζί με περιοδικά, λεξικά, εγκυκλοπαίδειες και πρόσβαση σε ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων όπως Bloomberg, Datastream, Thomson One, JSTOR, Ebsco, Heal-link.

Γραφείο διασύνδεσης

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το γραφείο παρέχει εκδηλώσεις σταδιοδρομίας, πρόσβαση σε πληροφορίες σταδιοδρομίας, πληροφορίες για κενές θέσεις εργασίας, εκθέσεις σταδιοδρομίας, πρακτική εξάσκηση και εθελοντική εργασία.

Υπηρεσίες πληροφορικής και ηλεκτρονική μάθηση

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το πανεπιστήμιο υποστηρίζεται από μια ομάδα πληροφορικής και επικοινωνιών που παρέχει:

  • Εφαρμογές και υπηρεσίες για το προσωπικό και τους φοιτητές, όπως ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, ημερολόγιο, ασύρματη συνδεσιμότητα, έλεγχος ταυτότητας διαδικτύου και φιλοξενία διακομιστών Windows και Linux, υποστηριζόμενη από μια γραμμή υποστήριξης μπροστά, ηλεκτρονικές σελίδες αυτοβοήθειας και προσωπική εκπαίδευση.
  • Υποδομή για υποστήριξη προηγμένων δικτύων, απομακρυσμένων υπολογιστών, συνδέσεων VPN, φωνής, διδασκαλίας μέσω διαδικτύου και υπηρεσιών ηλεκτρονικής μάθησης.
  1. «ΦΕΚ A 240/2005» (PDF). Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. 4 Οκτωβρίου 2005. 
  2. Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος 2008 – 2018: Η πρώτη δεκαετία λειτουργίας Αγγλόφωνων Προγραμμάτων Σπουδών και η πρόκληση της ανάπτυξης ενός Πανεπιστημίου της Εξωστρέφειας . ihu.edu.gr
  3. «Αρωμα» εκλογών το Σαββατοκύριακο με ομιλίες Κ. Καραμανλή και Γ. Παπανδρέου. "...που θα φιλοξενήσουν το Διεθνές Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το οποίο θα αρχίσει να λειτουργεί από τις αρχές του 2008...στις εγκαταστάσεις...οι οποίες ενοικιάζονται από την ΠΑΣΕΓΕΣ στη Θέρμη Θεσσαλονίκης...", in.gr
  4. λαμβάνοντας χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2007-2013 μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση»
  5. 5,0 5,1 Απολογιστικό ΕΣΠΑ - Ιούνιος 2016 Αρχειοθετήθηκε 2019-12-17 στο Wayback Machine.. ihu.edu.gr
  6. Επικοινωνία
  7. 09-05-19 Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ ο νόμος “Συνέργειες Πανεπιστημίων και Τ.Ε.Ι., πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, Πειραματικά Σχολεία, ΓΑΚ και λοιπές διατάξεις”
  8. «ΦΕΚ A 70/2019» (PDF). Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. 7 Μαΐου 2019. 
  9. Παίρνουν πίσω από την ΠΑΣΕΓΕΣ το αγρόκτημα Θέρμης. agronews.gr
  10. Ημερίδα για το 6ο Πρόγραμμα Πλαίσιο. ekt.gr
  11. Κάθοδο στην Αθήνα ετοιμάζουν οι αγρότες. kathimerini.gr

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]