Δρυς η βαφική

Δρυς
Ο Αιωνόβιος Δρυς της Πόλης Χρυσοχούς
Ο Αιωνόβιος Δρυς της Πόλης Χρυσοχούς
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Φυτά (Plantae)
Συνομοταξία: Αγγειόσπερμα (Magnoliophyta)
Ομοταξία: Δικοτυλήδονα (Magnoliopsida)
Τάξη: Φηγώδη (Fagales)
Οικογένεια: Φηγοειδή (Fagaceae)
Γένος: Δρύς (Quercus)
Διώνυμο
Δρυς η βαφική
Quercus infectoria

Oliv. 1801
Συνώνυμα

Quercus veneris A.Kern.

Η δρυς (επιστ. Δρυς η βαφική, Quercus infectoria Oliv.) είναι ημιφυλλοβόλο δέντρο του γένους Quercus με περιοχή εξάπλωσης από το ανατολικό Αιγαίο μέχρι το Ιράν.

Ταξινομικό καθεστώς

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Quercus infectoria παρουσιάζει γενετικά στενή συγγένεια με τα είδη του Τμήματος Robur, στο οποίο ανήκουν μεταξύ άλλων η Δρυς η χνοώδης (Quercus pubescens), Δρυς η έμμισχος (Quercus robur) και η άμισχος δρυς (Quercus petraea)[1].

Μορφολογική περιγραφή

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η δρυς η βαφική είναι ισχυρό δέντρο με ύψος που ξεπερνά τα 25 μέτρα. Βρίσκεται σε όλα σχεδόν τα κράτη της Ανατολικής Μεσογείου. Στην Ελλάδα είναι το 2ο μεγαλύτερο είδος Δρυός μετά την Άρια Δρυ. Στην Κύπρο πρόκειταί για το μεγαλύτερο είδος Δρυός. Συχνά αναφέρεται ως Βελανιδιά, αλλά ως επι το πλείστον ως Δρυς. Ύπάρχουν πολλά αιωνόβια δέντρα αυτού του είδους σε όλο το νησί, που λόγο της ηλικίας και του μεγέθους τους έγιναν σημεία αναφοράς, όπως ο Δρυς της Φήτης, της Λάνιας και της Πόλης Χρυσοχούς.

Περιοχή εξάπλωσης - Βιότοπος

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ανατολική νησιωτική Ελλάδα, Τουρκία, Κύπρος, Συρία, Λίβανος, Παλαιστίνη, Β. Ιράκ, ΝΔ. Ιράν.

  1. Neophytou, Ch.; Dounavi A., Aravanopoulos F.A. (2008). «Conservation of Nuclear SSR Loci Reveals High Affinity of Quercus infectoria ssp. veneris A. Kern (Fagaceae) to Section Robur». Plant Molecular Biology Reporter 26 (2): 133-141. http://www.springerlink.com/content/6t7k85200105g587/. Ανακτήθηκε στις 2008-08-07. [νεκρός σύνδεσμος]