Εθνικό Μέγαρο Πολιτισμού (Σόφια)

Συντεταγμένες: 42°41′4.999″N 23°19′8.000″E / 42.68472194°N 23.31888889°E / 42.68472194; 23.31888889

Εθνικό Μέγαρο Πολιτισμού
Χάρτης
Είδοςσυνεδριακό κέντρο, house of culture και κέντρο παραστατικών τεχνών
Γεωγραφικές συντεταγμένες42°41′5″N 23°19′8″E
Διοικητική υπαγωγήTriaditsa District
ΤοποθεσίαΣόφια
ΧώραΒουλγαρία
Έναρξη κατασκευής1981[1]
Ολοκλήρωση1981
ΑρχιτέκτοναςΑλεξάντερ Μπάροφ
Ιστότοπος
Επίσημος ιστότοπος
Commons page Πολυμέσα
Εθνικό Μέγαρο Πολιτισμού

Το Εθνικό Μέγαρο Πολιτισμού (βουλγαρικά: Национален дворец на културата, συντομογραφία: НДК, ΕΠΠ), το οποίο βρίσκεται στη Σόφια, την πρωτεύουσα της Βουλγαρίας, είναι το μεγαλύτερο, πολυλειτουργικό συνεδριακό και εκθεσιακό κέντρο στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Άνοιξε το 1981 για τον εορτασμό της 1300ής επετείου της Βουλγαρίας.

Το κέντρο ξεκίνησε μετά από πρόταση της Λιουντμίλα Ζίφκοβα, κόρης του κομμουνιστή ηγέτη της πρώην Λαϊκής Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, Τόντορ Ζίβκοφ. Το έργο σχεδιάστηκε από μια ομάδα Βούλγαρων και ξένων αρχιτεκτόνων, με επικεφαλής τον Αλεξάντερ Μπάροφ (1931-1999), μαζί με τον Ιβάν Καναζίρεφ. Ο εξωραϊσμός της πλατείας της Βουλγαρίας μπροστά από το Εθνικό Μέγαρο Πολιτισμού σχεδιάστηκε από μια άλλη ομάδα αρχιτεκτόνων και μηχανικών τοπίου, με επικεφαλής τον Ατάνας Αγκούρα. Εσωτερικά, το κτίριο παρουσιάζει ενιαίο στιλ, χρησιμοποιώντας οκταγωνικό μοτίβο και βαριά, σκούρα χρώματα. Μεγάλες φωτεινές τοιχογραφίες που απεικονίζουν ιστορικά στοιχεία και γεγονότα καλύπτουν τον κύριο τοίχο πολλών από τις μικρότερες αίθουσες.

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990, αμέσως μετά την αλλαγή του πολιτικού μοντέλου στη χώρα, το Εθνικό Μέγαρο Πολιτισμού έχασε σημαντικό μέρος της περιουσίας του, συμπεριλαμβανομένων των υποδομών, των εμπορικών περιοχών και των χώρων στάθμευσης αυτοκινήτων. Από το 2011, το Εθνικό Μέγαρο Πολιτισμού αναδιαρθρώθηκε σε εμπορική εταιρεία, αλλά παραμένει κρατική ιδιοκτησία. Είναι αυτόνομη και δεν λαμβάνει επιδοτήσεις. Η πρώτη δημόσια οικονομική έκθεση του Παλατιού κυκλοφόρησε το 2012. Ένα σημαντικό μέρος των εσόδων επενδύεται ετησίως σε νέα έργα και τις δικές του πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Το Κέντρο Εκδηλώσεων και Συνεδρίων (ΚΕΣ) είναι το παράρτημα της Βάρνας του ΕΠΠ. Ιδρύθηκε το 1986 και σταδιακά γίνεται το κέντρο μερικών από των πιο διάσημων γεγονότων στον τομέα της τέχνης και του πολιτισμού. Το ΚΕΣ φιλοξενεί καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και φεστιβάλ, επιστημονικές συναντήσεις, σεμινάρια και άλλα. Το ΚΕΣ είναι το πρόσωπο της Βουλγαρίας όσον αφορά τους κύριους διεθνείς οργανισμούς συνεδρίων όπως το ICCA, το EFCT, το AIPC και περιλαμβάνεται στο μοναδικό πανευρωπαϊκό δίκτυο κινηματογράφων, το Europe Cinema, στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).

Τον Ιούλιο του 2005, το Εθνικό Μέγαρο Πολιτισμού ανακηρύχθηκε το καλύτερο συνεδριακό κέντρο στον κόσμο για το έτος από τον Διεθνή Οργανισμό Συνεδριακών Κέντρων.[2]

Το συνεδριακό κέντρο είναι εξοπλισμένο για να φιλοξενεί μια ποικιλία εκδηλώσεων, όπως συναυλίες, πολύγλωσσες διασκέψεις, εκθέσεις και παραστάσεις. Έχει έκταση 123.000 τετραγωνικών μέτρων σε οκτώ ορόφους και τρία υπόγεια επίπεδα. Το Εθνικό Μέγαρο Πολιτισμού διαθέτει 13 αίθουσες και 15.000 τετραγωνικά μέτρα εκθεσιακού χώρου, εμπορικό κέντρο και χώρο στάθμευσης. Η κύρια αίθουσα μπορεί να φιλοξενήσει πάνω από 3.000 άτομα.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σόφιας πραγματοποιείται στο Εθνικό Μέγαρο Πολιτισμού.

Το Εθνικό Μέγαρο Πολιτισμού είναι ένας σημαντικός χώρος για συναυλίες στη βουλγαρική πρωτεύουσα. Οι αίθουσες του είναι καλά σχεδιασμένες και εξοπλισμένες με άνετα καθίσματα.[3] Πολλοί παγκοσμίου φήμης τραγουδιστές, μουσικοί και χορευτές έχουν ερμηνεύσει εδώ με την πάροδο των ετών, μεταξύ των οποίων οι: Χοσέ Καρρέρας, Μαρκ Νόπφλερ, Τζον Λορντ, Γκάρι Μουρ, Στιβ Βάι, Anastacia, Στινγκ, Τζο Κόκερ και Uriah Heep.[4]

Το Εθνικό Μέγαρο Πολιτισμού διοικείται από ένα διοικητικό συμβούλιο από τον Μάιο του 2011. Ως τις Οκτωβρίου 2016 , το διοικητικό συμβούλιο περιλαμβάνει τους: Βαλέντιν Κράστεφ (Πρόεδρος), Μίροσλαφ Μπόρσος (Εκτελεστικός Διευθυντής) και Λιούντμιλ Βεσέλινοφ (μέλος του διοικητικού συμβουλίου).[5]

Εμβαδόν χώρου και εγκαταστάσεις

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Αίθουσα 1 με 3380 θέσεις.

Η συνολική λειτουργική έκταση του κτίρίου είναι 123.000 τετραγωνικά μέτρα σε οκτώ ορόφους, τέσσερις πανοραμικές βεράντες και τρία υπόγεια επίπεδα. Υπάρχουν 12 αίθουσες πολλαπλών λειτουργιών, με 50 έως 4.000 θέσεις. Κάθε αίθουσα έχει θεματική εμφάνιση.

Υπάρχουν επίσης 54 γραφεία και αίθουσες σεμιναρίων, 17.000 τετραγωνικά μέτρα λόμπι κατάλληλα ως εκθεσιακός χώρος, καθώς και πέντε εστιατόρια και εταιρείες τροφοδοσίας.

Το προσωπικό του χώρου περιλαμβάνει επαγγελματικές ομάδες συνεδρίων που βοηθούν στην προετοιμασία και την υλοποίηση των εκδηλώσεων. Οι εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν: ηχοσυστήματα, φωτισμό, ταυτόχρονη μετάφραση, εξοπλισμό βίντεο και ηχογράφησης, σκηνικά και εκθέσεις.

  • 2010, Δεύτερη θέση στον Διεθνή διαγωνισμό για το Βραβείο Apex από τη Διεθνή Ένωση Συνεδρίων
  • 2009, Ασημένιο βραβείο από το περιοδικό New European Economy για το Καλύτερο Συνεδριακό Κέντρο
  • 2008, Ευρωπαϊκό Βραβείο Ποιότητας από την Ευρωπαϊκή Επιχειρηματική Συνέλευση
  • 2005, Βραβείο Apex για το Καλύτερο Συνεδριακό Κέντρο στον κόσμο από τη Διεθνή Ένωση Συνεδρίων
  • 2003, Δεύτερη θέση στον Διεθνή διαγωνισμό για το Βραβείο Apex για το Καλύτερο Συνεδριακό Κέντρο στον κόσμο από τη Διεθνή Ένωση Συνεδρίων
  1. Ανακτήθηκε στις 12  Νοεμβρίου 2018.
  2. Congress Centre-Sofia, National Palace of Culture is 2005 AIPC Apex Award Winner Αρχειοθετημένο δελτίο τύπου της Διεθνούς Ένωσης Κέντρων Συνεδρίων, 26 Ιουλίου 2005
  3. Halls Αρχειοθετήθηκε 2021-02-24 στο Wayback Machine. at official website
  4. Ιστορία Αρχειοθετήθηκε 2021-03-01 στο Wayback Machine. στον επίσημο ιστότοπο
  5. Συμβούλιο Διοικητών Αρχειοθετήθηκε 2021-02-25 στο Wayback Machine. τον επίσημο ιστότοπο

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]