Εκλογές στη Νότια Αφρική διεξάγονται για την Εθνοσυνέλευση, τα επαρχιακά νομοθετικά συμβούλια και τα δημοτικά συμβούλια. Οι εκλογές ακολουθούν έναν πενταετή κύκλο, ενώ διεξάγονται ταυτόχρονα εθνικές και επαρχιακές εκλογές, ενώ διενεργούνται δημοτικές εκλογές δύο χρόνια αργότερα. Το εκλογικό σύστημα βασίζεται στην αναλογική αντιπροσώπευση με λίστα κομμάτων, γεγονός που σημαίνει ότι τα κόμματα εκπροσωπούνται ανάλογα με την εκλογική τους υποστήριξη. Για τα δημοτικά συμβούλια υπάρχει ένα μικτό σύστημα στο οποίο οι δημοτικές εκλογικές περιφέρειες (wards) εκλέγουν μεμονωμένους συμβούλους μαζί με αυτούς που διορίζονται από τις κομματικές λίστες.
Στις εκλογές της Εθνοσυνέλευσης, κάθε πολίτης της Νότιας Αφρικής που είναι 18 ετών ή μεγαλύτερος μπορεί να ψηφίσει, συμπεριλαμβανομένων (από τις εκλογές του 2014) εκείνων που κατοικούν εκτός Νότιας Αφρικής. Στις εκλογές ενός επαρχιακού νομοθετικού συμβουλίου ή ενός δημοτικού συμβουλίου, μόνο οι κάτοικοι της επαρχίας ή του δήμου μπορούν να ψηφίσουν. Όλες οι εκλογές διεξάγονται από την Εκλογική Επιτροπή της Νοτίου Αφρικής, η οποία είναι ένα ανεξάρτητο όργανο που ιδρύθηκε από το Σύνταγμα.
Από το 1910, οι κοινοβουλευτικές γενικές εκλογές πραγματοποιήθηκαν στις ακόλουθες ημερομηνίες.
Στη Νότια Αφρική έχουν διεξαχθεί και δημοψηφίσματα.
Το πρώτο δημοψήφισμα στην ιστορία της Νοτίου Αφρικής διεξήχθη στις 5 Οκτωβρίου 1960. Οργανώθηκε από την κυβέρνηση του Εθνικού Κόμματος με αντικείμενο τη μετατροπή της Ένωσης σε δημοκρατία και εγκρίθηκε οριακά με ποσοστό 52,29% από τους λευκούς ψηφοφόρους, οι οποίοι ήταν και οι μόνοι που είχαν δικαίωμα ψήφου..[1][2] Στις 31 Μαΐου 1961 η Νότια Αφρική έγινε δημοκρατία.
Στο επόμενο δημοψήφισμα, στο οποίο επίσης είχαν συμμετοχή μόνο οι λευκοί, στις 2 Νοεμβρίου 1983, οι ψηφοφόρoι ενέκριναν με ποσοστό 66,3% το Σύνταγμα του 1983, με το οποίο καθιερώθηκε ένα Κοινοβούλιο με τρεις βουλές.[3] Οι έγχρωμοι και οι Νοτιαφρικανοί ινδικής καταγωγής θα εκπροσωπούνταν με διαφορετικές βουλές, ενώ χωρίς αντιπροσώπευση θα έμεναν οι μαύροι. Το νέο σύνταγμα τέθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 1984.
Με το δημοψήφισμα που διενεργήθηκε στις 17 Μαρτίου 1992, οι ψηφοφόροι υπερψήφισαν (με ποσοστό 67,5%) την πρόταση να τερματιστεί το καθεστώς του απαρτχάιντ. Δικαίωμα ψήφου είχαν και πάλι μόνον οι λευκοί.[4] Δύο χρόνια αργότερα δόθηκε δικαίωμα ψήφου σε όλους τους πολίτες, άντρες και γυναίκες, ανεξαρτήτου φυλής.
On 5 October 1960 a referendum was held in which White voters were asked "Do you support a republic for the Union?" — 52 percent voted 'Yes'.