Η εκλογική σιωπή,[1] προεκλογική σιωπή, ή εκστρατευτική σιωπή[2] είναι μια απαγόρευση για την πολιτική εκστρατεία πριν από τις προεδρικές ή βουλευτικές εκλογές. Σύμφωνα με αυτόν τον κανόνα, σε ορισμένες χώρες, όπως η Σλοβενία, οποιαδήποτε αναφορά του υποψηφίου την ημέρα των εκλογών απαγορευόταν. Μερικές χώρες έχουν δηλώσει ότι, νομικά, η εκλογική σιωπή είναι παραβίαση του νόμου σχετικά με την ελευθερία του λόγου. Ωστόσο χρησιμοποιείται σε ορισμένες δημοκρατίες "προκειμένου να ισορροπήσει τον αγώνα και να διατηρήσει ελεύθερη εκλογικό περιβάλλον".
Η εκλογική σιωπή λειτουργεί σε ορισμένες χώρες για να υπάρξει περίοδος για τους ψηφοφόρους να προβληματιστούν σχετικά με τα γεγονότα πριν τη ψήφο τους.Πρότυπο:Qn Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου δεν επιτρέπεται ενεργή εκστρατεία των υποψηφίων. Συχνά οι δημοσκοπήσεις είναι επίσης απαγορεύονται. Η σιωπή είναι γενικά νομική ισχύ, αν και σε κάποιες χώρες είναι απλά μια "συμφωνία κυρίων" μεταξύ κορυφαίων[εκκρεμεί παραπομπή] κομμάτων.
Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάνθηκε στο Μπέρσον εν. Φρίμαν (1992) ότι η προεκλογική εκστρατεία μπορεί να περιορίζεται μόνο την ημέρα των εκλογών σε μια μικρή περιοχή γύρω από το εκλογικό τμήμα. Η ευρύτερη απαγόρευση ομιλίας θα ήταν αντισυνταγματική.[3] Στη Βουλγαρία, το συνταγματικό δικαστήριο έκρινε το 2009 ότι η εκλογική σιωπή και η απαγόρευση των δημοσκοπήσεων πριν από την ημέρα των εκλογών αντιπροσώπευε παραβίαση της ελευθερίας του λόγου. Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ουγγαρίας έκρινε το 2007 ότι η απαγόρευση στις δημοσκοπήσεις ήταν αντισυνταγματική, αλλά δέχθηκε εκλογική σιωπή.[4] Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Σλοβενίας αποφάνθηκε το 2011 ότι η απαγόρευση στις δημοσκοπήσεις ήταν αντισυνταγματική.[5] Κατά τη Παράγραφο 329 του Καναδικού Εκλογικού Νόμου, ο Καναδάς παλαιότερα απαγόρευε τη διανομή των αποτελεσμάτων των εκλογών στις περιοχές της χώρας όπου οι κάλπες δεν έχουν ακόμα κλείσει, έτσι ώστε τα αποτελέσματα από τις εκλογές στον Ατλαντικό να μην επηρεάσουν τα αποτελέσματα της δύσης.[6] Η απαγόρευση αυτή, αν και επικυρώθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο, καταργήθηκε το 2012.
Στη Σλοβενία μέχρι το 2016, οποιαδήποτε αναφορά του ο υποψήφιος για την ημέρα των εκλογών απαγορευόταν. Αυτοί που δημοσίευαν θετικές ή επικριτικές δηλώσεις σχετικά με τα κόμματα ή τους υποψήφιους σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μέσα μαζικής ενημέρωσης, σε διαδικτυακά φόρουμ, ή η αναφορά τους για παράδειγμα σε εστιατόρια, διώχνονταν ποινικά και να πληρώσει πρόστιμο. Για πάνω από δύο δεκαετίες, τα μέσα ενημέρωσης και οι ψηφοφόροι απείχαν από το να μιλούν για την πολιτική την ημέρα πριν από τις εκλογές και την ημέρα των εκλογών. Το 2016, το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι "δεν είναι κάθε γνώμη προπαγάνδα", και δημοσίευσε ένα νέο ορισμό για τον όρο "προπαγάνδα" και ανέστρεψε μια απόφαση του δικαστηρίου, που καταδίκασε ένα άτομο που δημοσίευσε την "Μεγάλη συνέντευξη! Αξίζει να το διαβάσετε!" στο Facebook.
Οι εκλογικές σιωπές εφαρμόζονται στις παρακάτω χώρες, μεταξύ άλλων. Η διάρκειά τους, πριν από τις εκλογές, δίνεται σε παρένθεση:
Το Δίκτυο Εκλογικής Γνώσης ACE δείχνει ένα χάρτη περίοδων εκλογικών σιωπών σε όλο τον κόσμο.