Ελληνική Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης

Ελληνική Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης
ΣυντομογραφίαΕ.Ο.ΠΕ.
Ίδρυση1970
ΤύποςΑθλητική ομοσπονδία
ΈδραΕλλάδα
Περιοχή δράσηςΕλλάδα
ΠρόεδροςΓιώργος Καραμπέτσος
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος

Η Ελληνική Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης (Ε.Ο.ΠΕ.)[1] ιδρύθηκε το 1970 και είναι η ανώτατη αρχή της Πετοσφαίρισης και του Μπιτς Βόλεϊ στην Ελλάδα.[2]

Στην αρμοδιότητα της ΕΟΠΕ ανήκουν τα πρωταθλήματα, όπως το Πρωτάθλημα Ελλάδας πετοσφαίρισης γυναικών, τα κύπελλα Ελλάδας και οι εθνικές ομάδες. Στο παρελθόν είχε την ευθύνη διεξαγωγής του πρωταθλήματος της Α1 Εθνικής κατηγορίας ανδρών, όμως από την περίοδο 2006-2007, διοργανώτρια αρχή του πρωταθλήματος είναι η Ένωση Σωματείων Αμειβόμενων Πετοσφαιριστών.

Η Ε.Ο.ΠΕ. είναι μέλος της CEV (Confédération Européenne de Volleyball) και της FIVB (Fédération Internationale de Volleyball).

Ιστορική αναδρομή

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το ελληνικό βόλεϊ εισήχθη στην Ελλάδα το 1922 από τον Γ.Σ. Πανιώνιο Σμύρνης. Πρώτος που δίδαξε το βόλεϊ στην Ελλάδα θεωρείται ο γυμναστής διευθυντής του Γ.Σ. Πανελληνίου Λευκαδίτης. Στη συνέχεια το άθλημα διαδόθηκε και σε άλλους συλλόγους και έγινε εξαιρετικά αγαπητό με αποτέλεσμα να προκηρυχτούν τα πρώτα πρωταθλήματα 1924-1926 με πρωταθλητή τον Γ.Σ. Πανιώνιο Σμύρνης το 1924, τον Γ.Σ. Πανελλήνιο το 1925, τα Διδασκαλία το 1926 κλπ.[3]

Στη συνέχεια από το 1929 ως το 1932 δημιούργησαν τμήματα βόλεϊ η Νήαρ Ηστ Καισαριανής, το Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο Ιωνικός, ο Πειραϊκός Σύνδεσμος, ο Π.Ο.Π. και η Ε.Α. Πατρών. Ακολούθησε η εποχή της δεκαετίας 1930-1940 που το βόλεϊ είχε τη μεγαλύτερη διάδοση από τις αθλοπαιδιές στην Ελλάδα. Η διάδοση αυτή ανακόπηκε για πολύ χρόνο λόγω του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και του εμφυλίου πολέμου. Κατά το 1950-60 το βόλεϊ άρχισε πολύ αργά να αναπτύσσεται με αποτέλεσμα να γίνονται μόνο ελάχιστα τοπικά πρωταθλήματα.

Το 1961 διοργανώνεται το πρώτο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα βόλεϊ μεταξύ Αθήνας - Θεσσαλονίκης και Χανίων με πρωταθλητή τον Γ.Σ. Πανελλήνιο. Τότε προσλαμβάνεται και ο Γιουγκοσλάβος προπονητής Σ. Γκροστάνοβιτς σαν τεχνικός της υποτυπώδους Εθνικής Ελλάδας Ανδρών και ακολουθούν 3-4 διεθνείς συναντήσεις. Το 1965 ιδρύεται η Ελληνική Ομοσπονδία Αθλοπαιδιών (Ε.Ο.ΑΠ., μπάσκετ - βόλεϊ - χόκεϋ) και ακολουθεί μια στάσιμη περίοδος για το βόλεϊ μέχρι το 1967.

Το 1968 αρχίζει μια συστηματική προσπάθεια ανάπτυξης του βόλεϊ από την Ε.Ο.ΑΠ.. Έτσι το 1969 καθιερώνεται για πρώτη φορά το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Εθνικής Κατηγορίας. Προσλαμβάνεται ο παγκόσμια γνωστός διεθνής προπονητής Stefan Roman, ο οποίος θεωρείται ο θεμελιωτής της τεχνικής του βόλεϊ στην Ελλάδα. Δημιουργούνται μόνιμα κλιμάκια εθνικής στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη και μετέχει για πρώτη φορά η Ελλάδα στο «Κύπελο Δυτικών Χωρών», το μετέπειτα «Κύπελο Ανοίξεως».

Σταθμός του ελληνικού βόλεϊ (1970)

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το έτος αυτό αποτελεί το σημαντικότερο σταθμό για το ελληνικό βόλεϊ,[4] γιατί ευοδώνονται οι επί τριετία συνεχείς προσπάθειες του πρώην πρωταθλητού Δ/ρος μηχανικού Καθηγητού Θεόδωρου Δ. Ανδρεάκου και γίνεται δεκτή πρόταση του για το διαχωρισμό των αθλημάτων βόλεϊ και μπάσκετ σε ανεξάρτητες Ομοσπονδίες Ε.Ο.ΠΕ. και Ε.Ο.Κ. από τον τότε Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού Κωνσταντίνου Ασλανίδη.[5] Από την στιγμή εκείνη αρχίζει μια επανάσταση στο ελληνικό βόλεϊ. Το πρώτο διοικητικό συμβούλιο με πρόεδρο τον Γ. Σακελλαριάδη καθιερώνεται και τελούνται στην Αθήνα οι πρώτοι Βαλκανικοί αγώνες με πρωτοφανή κοσμοσυρροή για το άθλημα.

Εκπονείται από το Θ. Ανδρεάκο και μπαίνει σε εφαρμογή από την Ε.Ο.ΠΕ. πενταετές σχέδιο ανάπτυξης του βόλεϊ. Καθιερώνονται αθλητικά κίνητρα (εισαγωγή διεθνών αθλητών στα Α.Ε.Ι.), υποτροφίες στα μέλη των εθνικών ομάδων, ιδρύονται τοπικές επιτροπές βόλεϊ σε όλη τη χώρα, λειτουργεί σχολή προπονητών, προγραμματίζεται το μίνι βόλεϊ, κατασκευάζονται τα πρώτα κλειστά γυμναστήρια από τη Γ.Γ.Α. και γενικά μπαίνουν τα θεμέλια της σε βάθος διάδοσης του βόλεϊ.

Ακολουθούν στη συνέχεια οι πρώτες διεθνείς επιτυχίες: 3η θέση για την Εθνική Εφήβων στους Βαλκανικούς του 1971, 3η θέση για την Εθνική Ανδρών στους Μεσογειακούς του ίδιου έτους, 5η θέση στο Κύπελλο Ανοίξεως του 1972, 1η θέση για την Εθνική Ενόπλων Δυνάμεων στο CISM στη Θεσσαλονίκη το 1973, 1η θέση για την Εθνική Εφήβων στο Βαλκανικό της Αθήνας (1973).

  1. Εγκυκλοπαίδεια Υδρία. Αθήνα: ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ Α.Ε. 1978. σελ. 15ος Τόμος σελιδα 198. 
  2. ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ gga.gov.gr
  3. Εκγυκλοπαίδεια Υδρία. Αθήνα: ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ. 1978. σελ. Τόμος 15ος σελιδα 198. 
  4. Εγκυκλοπαίδεια Υδρια. Αθήνα: ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ Α.Ε. 1978. σελ. Τόμος 15ος σελιδες 198-199. 
  5. Το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΒΟΛΛΕ'Υ' ΟΤΑΝ ΠΕΤΑΞΞΕ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ. Αθήνα: Παπασωτηρίου. 2001. σελ. Σελίδες 43-48. ISBN 960-91600-0-X. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]