Εύφημος

Εύφημος
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΣύζυγοςΛαονόμη
ΣύντροφοςΛαμάχη
ΓονείςΠοσειδώνας και Ευρώπη

Στην ελληνική μυθολογία με το όνομα Εύφημος αναφέρεται κυρίως ένας Βοιωτός ήρωας που πήρε μέρος στην Αργοναυτική Εκστρατεία. Ο Εύφημος ήταν γιος του θεού Ποσειδώνα και της Μηκιονίκης, κόρης του Ωρίωνα. Σύμφωνα με άλλη παράδοση, μητέρα του Ευφήμου ήταν η Ευρώπη, όχι η γνωστή ερωμένη του Δία, αλλά η κόρη του Τιτυού. Σε τοπική τέλος παράδοση του Ορχομενού, μητέρα του ήταν η Κελαινώ.

Ο Εύφημος είχε προικισθεί από τον πατέρα του, θεό της θάλασσας, με το υπερφυσικό προνόμιο να μπορεί να περπατά πάνω στα κύματα. Πήρε μέρος στους ταφικούς αγώνες «άθλα επί Πελία» (βλ.λ. Πελίας), όπου νίκησε στο αγώνισμα της αρματοδρομίας. Ο Παυσανίας γράφει (Ε΄ 17, 9) ότι ο Εύφημος απεικονιζόταν στη «λάρνακα του Κυψέλου», στην Ολυμπία.

Κάποιες παραδόσεις αναφέρουν ότι ο Εύφημος κατοικούσε στο Ταίναρο, όπου υπήρχε ιερό του Ποσειδώνα. Στην Αργοναυτική Εκστρατεία, όταν οι Αργοναύτες αντιμετώπιζαν τις Συμπληγάδες Πέτρες, ο Εύφημος ήταν ο Αργοναύτης που άφησε το περιστέρι να πετάξει ανάμεσα στις πέτρες, ενέργεια που τους έδωσε τη δυνατότητα να τις διασχίσουν και αυτοί με την «Αργώ». Στην Τριτωνίδα λίμνη ο Εύφημος πήρε από τα χέρια του Τρίτωνα τον βώλο γης, κάτι που σήμαινε ότι οι απόγονοί του θα πήγαιναν στην Κυρηναϊκή. Πραγματικά, ο Βάττος, ο ιδρυτής της αποικίας στην Κυρήνη, θεωρείται απόγονός του. Ο Εύφημος έριξε στη μέση του Αιγαίου Πελάγους τον βώλο γης που είχε πάρει από τον Τρίτωνα, και από αυτό δημιουργήθηκε η νήσος Θήρα.

Κατά μία εκδοχή σύζυγος του Ευφήμου ήταν η Λαονόμη, κόρη του Αμφιτρύωνα και της Αλκμήνης, δηλαδή ετεροθαλής αδελφή του Ηρακλή. Αλλά και στη Λήμνο, από όπου πέρασε ως Αργοναύτης, ο Εύφημος απέκτησε ένα γιο από τη ντόπια γυναίκα Λαμάχη, τον Λευκοφάνη. Τα όποια παιδιά του Ευφήμου στη Λήμνο διώχθηκαν από τους Τυρρηνούς. Ερμηνεύεται έτσι η μεγάλη περιοδεία του Ευφήμου και η ίδρυση αποικιών στα μέρη από τα οποία πέρασε.

  • Με το όνομα Εύφημος είναι γνωστό και ένα άλλο μυθικό πρόσωπο, ένας γιος του Τροιζήνα, αρχηγός των Κικόνων και σύμμαχος των Τρώων στον Τρωικό Πόλεμο, όπου και σκοτώθηκε από τον Αχιλλέα ή από τον Αίαντα. Αναφέρεται στη ραψωδία Β της Ιλιάδας.
  • Με το ίδιο όνομα είναι γνωστός και ο παππούς του αρχαίου ποιητή Μουσαίου. [1].
  1. «Μουσαίος, Ελευσίνιος εξ Αθηνών, υιός του Αντιφήμου του Ευφήμου του Εκφάντου του Κερκυόνος, ον καταπολέμησεν ο Θησεύς και Ελένης γυναικός, εποποιός, μαθητής Ορφέως, μάλλον δε πρεσβύτερος - ήκμαζε γαρ κατά τον δεύτερον Κέκροπα, καί είγραψεν υποθήκας Ευμόλπω τω υιώ, έπη δε καί άλλα πλείστα» (Λεξικό της Σούδας)
  • Emmy Patsi-Garin: «Επίτομο λεξικό Ελληνικής Μυθολογίας», εκδ. οίκος Χάρη Πάτση, Αθήνα 1969