Η Γυναίκα της Χρονιάς

Η Γυναίκα της Χρονιάς
ΣκηνοθεσίαΤζορτζ Στίβενς
ΠαραγωγήΤζόζεφ Λ. Μάνκιεβιτς
ΣενάριοΜάικλ Κέινιν
Ρινγκ Λάρντνερ Τζ.
Τζον Λι Μαχίν
Γκόρντον Κέινιν (Ιδέα)
ΠρωταγωνιστέςΚάθριν Χέπμπορν
Σπένσερ Τρέισι
Φέι Μπέιντερ
ΜουσικήΦραντς Γουόξμαν
ΦωτογραφίαΤζόζεφ Ράτενμπεργκ
ΜοντάζΦρανκ Σάλιβαν
ΕνδυματολόγοςΆντριαν
Εταιρεία παραγωγήςMetro-Goldwyn-Mayer
ΔιανομήMetro-Goldwyn-Mayer και Netflix
Πρώτη προβολήCountry flag 1/19/1942
Κυκλοφορία1942
Διάρκεια114 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΓλώσσαΑγγλικά
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Γυναίκα της Χρονιάς (αγγλ. Woman of the Year) είναι Αμερικανική αισθηματική κωμωδία του 1942 σε σκηνοθεσία Τζορτζ Στίβενς[1][2]. Πρωταγωνιστές της ταινίας είναι ο Σπένσερ Τρέισι και η Κάθριν Χέπμπορν και πλαισιώνονται από τους Φέι Μπέιντερ, Ρέτζιναλντ Όουεν, Μάινορ Γουότσον και Γουίλιαμ Μπέντιξ. Η παραγωγή της ταινίας έγινε από τον Τζόζεφ Λ. Μάνκιεβιτς, ενώ το σενάριο έγραψαν οι Μάικλ Κέινιν και Ρινγκ Λάρντνερ Τζ., με προσθήκες από τον Τζον Λι Μαχίν. Η ταινία προτάθηκε για δυο βραβεία Όσκαρ κερδίζοντας Όσκαρ Πρωτότυπου Σεναρίου.

Το 2010 η ταινία επελέγη από τη Βιβλιοθήκη του Αμερικάνικου Κογκρέσου ως τμήμα του Εθνικού Μητρώου Κινηματογράφου ως πολιτιστικά, ιστορικά και αισθητικά σημαντική[3].

Στις αρχές του 1940, η δυναμική και φεμινίστρια δημοσιογράφος Τες Χάρντινγκ (Κάθριν Χέπμπορν) γνωρίζει τον απλό αθλητικογράφο Σαμ Κρεγκ (Σπένσερ Τρέισι), στα γραφεία της εφημερίδας που εργάζονται. Μια δήλωση της Χάρντινγκ, που υποτιμούσε τη σημασία του μπέιζμπολ για τους Αμερικανούς εν καιρώ πολέμου, είχε προκαλέσει την εξαπόλυση πυρών κι από τις δυο πλευρές μέσα από τις στήλες τους κι είχε αναγκάσει το διευθυντή της εφημερίδας τους να μεσολαβήσει για να τα βρουν. Αφότου βρεθούν πρόσωπο με πρόσωπο οι δυο τους ερωτεύονται και παρά τις τεράστιες διαφορές τους παντρεύονται. Ο γάμος τους όμως είναι καταδικασμένος ν' αποτύχει λόγω των διαφορών τους κι όταν λίγο καιρό αργότερα η Τες ανακηρύσσεται "Γυναίκα της χρονιάς" αρχίζει να παραμελεί όλο και περισσότερο το Σαμ και τις συζυγικές της υποχρεώσεις.

Πληροφορίες παραγωγής

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία, που έχει ως θέμα της την αιώνια διαμάχη μεταξύ των δύο φύλων, σηματοδότησε την πρώτη συνεργασία (από τις εννιά) των Κάθριν Χέπμπορν και Σπένσερ Τρέισι, οι οποίοι κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων ερωτεύτηκαν κι αποτέλεσαν ένα από τα πιο θρυλικά ζευγάρια του Χόλιγουντ για τα χρόνια που ακολούθησαν. Έμειναν μαζί μέχρι και το θάνατο του Τρέισι το 1967. Φημολογείται ότι, την ημέρα που ο παραγωγός της ταινίας Τζόζεφ Λ. Μάνκιεβιτς παρουσίασε τον Τρέισι στη Χέπμπορν (η ίδια τον είχε ζητήσει για συμπρωταγωνιστή της), η ηθοποιός, που τον περίμενε ψηλότερο, είπε: Κύριε Τρέισι φοβάμαι ότι είμαι λίγο ψηλή για σας... Κι ο Μάνκιεβιτς της απάντησε: Μη φοβάσαι Κέιτ, είμαι σίγουρος ότι θα σε φέρει στα μέτρα του!. Έτσι κι έγινε, οι δυο τους σύναψαν σχέση που κρατήθηκε επί σειρά ετών κρυφή από τα φώτα της δημοσιότητας, καθώς ο Τρέισι ήταν ήδη παντρεμένος και ως καθολικός δεν ήταν διατεθειμένος να χωρίσει τη γυναίκα του. Η αποκάλυψη της σχέσης τους έγινε μετά το θάνατό του ηθοποιού το 1967, ενώ οι δυο τους είχαν ήδη ολοκληρώσει τα γυρίσματα της τελευταίας τους ταινίας το Μάντεψε Ποιος Θα' Ρθει το Βράδυ (Guess Who's Coming to Dinner, 1967).

Το σενάριο της ταινίας έγραψαν οι Μάικλ Κέινιν και Ρινγκ Λάρντνερ Τζ. βασισμένοι σε ιδέα του αδελφού του Μάικλ Κέινιν, Γκόρντον. Ο Γκόρντον Κέινιν ήταν φίλος της Χέπμπορν και δεν μπόρεσε να συμμετάσχει στη συγγραφή του σεναρίου εφόσον πολεμούσε στο μέτωπο. Η Χέπμπορν συμμετείχε κι εκείνη με τον τρόπο της στη συγγραφή του σεναρίου κάνοντας παρατηρήσεις και υποδείξεις για διορθώσεις[4]. Η ηθοποιός προσέγγισε τον παραγωγό και μετέπειτα σκηνοθέτη Τζόζεφ Λ. Μάνκιεβιτς ζητώντας του 250.000 δολάρια τα μισά για εκείνην και τα άλλα μισά για το σενάριο[5]. Το σενάριο άρεσε στον παραγωγό και δέχτηκε να χρηματοδοτήσει την οπτικοποίησή του[6]. Ως μέρος της συμφωνίας η ηθοποιός είχε την ευκαιρία να διαλέξει συμπρωταγωνιστή και σκηνοθέτη.

Η ταινία είχε διαφορετικό τέλος, αλλά το κοινό, στις δοκιμαστικές προβολές, δεν ενθουσιάστηκε και το κλείσιμό της άλλαξε.

Η Κάθριν Χέπμπορν ήταν υποψήφια για Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου, το οποίο έχασε από τη Γκριρ Γκάρσον για την ταινία Κυρία Μίνιβερ (Mrs. Miniver) του Γουίλιαμ Γουάιλερ.

Βραβεία Ακαδημίας Κινηματογράφου (Όσκαρ)

Βράβευση:

  • Πρωτότυπου Σεναρίου – Μάικλ Κέινιν και Ρινγκ Λάρντνερ Τζ.

Υποψηφιότητα:

  • Α' Γυναικείου Ρόλου – Κάθριν Χέπμπορν
  1. Variety film review; January 14, 1942, page 8.
  2. Harrison's Reports film review; January 17, 1942, page 10.
  3. Films Selected to The National Film Registry, Library of Congress, 1989–2005 Retrieved 10 March 2007.
  4. Kanin, Garson (1971). Tracy and Hepburn: An Intimate Memoir. New York: Viking. σελ. 81. ISBN 0-670-72293-6. 
  5. Hepburn, Katharine (1991). Me: Stories of My Life. New York: Knopf. σελ. 400. ISBN ISBN 0-679-40051-6 Check |isbn= value: invalid character (βοήθεια). 
  6. Hepburn (1991), p. 243.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]