Ηλικιακή διάκριση

Αγισμός ή ηλικιακή διάκριση είναι η προκατάληψη ενάντια σε ένα άτομο ή ομάδα βάσει της ηλικίας. Όταν αυτή η προκατάληψη είναι το κυρίαρχο κίνητρο πίσω από πράξεις διάκρισης ενάντια σε ένα τέτοιο άτομο ή ομάδα, τότε αυτές οι πράξεις συνιστούν ηλικιακή διάκριση. Η ηλικιακή διάκριση αναφέρεται στο στερεότυπο[1], την προκατάληψη και τη διάκριση απέναντι σε άτομα με βάση την ηλικία τους. (WHO[2], Q &A, 2021)

Η τάση αυτοπεριορισμού αυξάνεται προοδευτικά με την ηλικιακή εξέλιξη.

Οι κοινές μορφές διάκρισης

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αν και η ηλικιακή διάκριση είναι δυνατόν να σχετίζεται με προκατάληψη ενάντια σε οποιαδήποτε ηλικιακή ομάδα σχετίζεται στοχεύει συνήθως σε δύο ομάδες:

α. στους έφηβους
β. στους πρεσβύτερους

Ένα παράδειγμα ηλικιακών διακρίσεων είναι οι απόψεις των ενήλικων ότι όλοι οι έφηβοι αγαπούν τη ροκ μουσική, είναι ανώριμοι, χρησιμοποιούν αργκό και είναι επιπόλαιοι. Από την αντίθετη πλευρά οι έφηβοι πιστεύουν ότι οι πρεσβύτεροι είναι αργοί, αδύναμοι, ευάλωτοι και εξαρτώμενοι.

Αν και όπως όλες οι μορφές διάκρισης ήταν πάντα πρόβλημα, επί του παρόντος το πρόβλημα γίνεται οξύτερο στους τομείς της διασκέδασης και της βιομηχανίας υπολογιστών. Πολλοί πρεσβύτεροι ηθοποιοί, μουσικοί, συγγραφείς, προγραμματιστές έχουν πρόβλημα εύρεσης εργασίας, αν και διαθέτουν όλα τα προσόντα από άποψη εμπειρίας και εκπαίδευσης.

  1. «APA Dictionary of Psychology». dictionary.apa.org (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 1 Ιανουαρίου 2022. 
  2. «Home». www.who.int (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 1 Ιανουαρίου 2022. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]