() Έστω ένας πρώτος αριθμός. Θα χρησιμοποιήσουμε ότι για κάθε υπάρχει ένας πολλαπλασιαστικός αντίστροφος στο , δηλαδή ένας αριθμός τέτοιος ώστε . Αυτό ισχύει καθώς ο είναι πρώτος σχετικά με τον . Αν ο είναι πολλαπλασιαστικός αντίστροφος του , τότε και ο είναι πολλαπλασιαστικός αντίστροφος του , καθώς . Επομένως, οι αντίστροφοι έρχονται σε δυάδες.
Θα δείξουμε ότι ο μόνοι αριθμοί που είναι αντίστροφοι του εαυτού τους είναι ο και ο . Έστω ότι ισχύει
.
Τότε έχουμε ισοδύναμα ότι ή ισοδύναμα ότι (χρησιμοποιώντας την ταυτότητα για την διαφορά τετραγώνων). Επειδή ο είναι πρώτος έχουμε ότι ή άρα ή .
Συνεπώς, όλα τα έχουν πολλαπλασιαστικούς αντιστρόφους που έρχονται σε ζεύγη και έτσι χρησιμοποιώντας την αντιμεταθετική ιδιότητα του πολλαπλασιασμού απαλείφονται, άρα
,
που είναι και το ζητούμενο.
() Έστω ένας σύνθετος αριθμός. Τότε μπορεί να γραφτεί ως το γινόμενο δύο φυσικών αριθμών , δηλαδή . Διακρίνουμε δύο περιπτώσεις:
Περίπτωση 1η (): Τότε και το και το εμφανίζεται στο γινόμενο , άρα το .
Περίπτωση 2η (): Σε αυτή την περίπτωση δεν εμφανίζονται και το και το στο γινόμενο. Για είναι εύκολο να ελέγξουμε ότι η σχέση ισχύει. Για έχουμε ότι και άρα το και το (για τα οποία ισχύει ότι ) εμφανίζονται στο γινόμενο , και άρα .
Από πρακτικής απόψεως, η συνθήκη αυτή δεν χρησιμοποιείται για να ελέγξουμε αν ένας αριθμός είναι πρώτος, καθώς ο υπολογισμός του χρειάζεται πράξεις, ενώ μπορούμε για παράδειγμα να ελέγξουμε απευθείας αν κάποιος από τους αριθμούς διαιρεί τον (που χρειάζεται πράξεις).[4]: 133
↑Hardy, Godfrey H.· Wright, Edward Maitland. An introduction to the theory of numbers (5η έκδοση). Oxford: Clarendon Press. ISBN9780198531715.
↑Davenport, Harold. The higher arithmetic: an introduction to the theory of numbers (8η έκδοση). Cambridge: Cambridge university press. ISBN978-0-521-72236-0.
↑ 4,04,1Graham, Ronald Lewis· Knuth, Donald Ervin· Patashnik, Oren. Concrete mathematics: a foundation for computer science (2η έκδοση). Upper Saddle River, NJ: Addison-Wesley. ISBN978-0-201-55802-9.