Η Θύμβρα (ή Θύμβρη), ήταν αρχαία ελληνική πόλη της Τρωάδος, στα νοτιοανατολικά της Τροίας[1] και ακριβώς νότια της Πέτρας.
Λόγω της πόλεως, η δεύτερη από τις έξι πύλες της Τροίας ονομάστηκε Θυμβρία[2]. Η πόλη απείχε περίπου 5 μίλια από την Τροία[3], στην πεδιάδα της Θύμβρης (σημερινό τοπωνύμιο Τιμπρέκ-Ντερέ[4]), κοντά στην συμβολή του Θυμβρίου (σημ. Κεμέρ[5]) με τον Σκάμανδρο ποταμό[6]. Βρισκόταν κοντά στον λόφο Καλλικολώνη του Θυμβρίου πεδίου[7].
Σύμφωνα με τον Στράβωνα, εκεί στην πόλη βρισκόταν το ιερό του Απόλλωνος Θυμβραίου[7][8], ενώ ο ίδιος υπολογίζει την απόσταση από την πόλη του Ιλίου (που ξανακτίστηκε επί των ερειπίων της ομηρικής Τροίας, αιώνες αργότερα) έως τον ναό σε 50 στάδια. Εκεί μάλιστα ο Αχιλλεύς σκότωσε τον νεαρό Τρωίλοπάνω στον βωμό του Απόλλωνος, από τον οποίο έπαιρνε το χάρισμα της προφητείας η αδερφή του Έκτορος, Κασσάνδρα[9]. Στον ναό πάλι πιστεύεται ότι διαδραματίστηκε ο θάνατος του Λαοκόωντος και των υιών του από ένα τεράστιο φίδι.
Σύμφωνα με την εκδοχή του Δίκτυος από την Κρήτη, ο Αχιλλεύς δολοφονήθηκε εκεί από ενέδρα του Πάριδος-Αλεξάνδρου, όταν επιχείρησε να ζητήσει σε γάμο την κόρη του Πριάμου, Πολυξένη, σε αντάλλαγμα να αποστατήσει από τους Τρώες.
Η Θύμβρα επέζησε ίσαμε τον 4ο αιώνα π.Χ. Από αρχαιολογικές ανασκαφές η πόλη τοποθετείται μεταξύ των χωριών Ακτσάκιοϊ και Χανάι Τεπέ.