Το Ινστιτούτο Βόρο (βόρο: Võro Instituut) είναι ένα εσθονικό κρατικό ίδρυμα έρευνας και ανάπτυξης αφιερωμένο στη διατήρηση και προώθηση της γλώσσας και του πολιτισμού των Βόρο.
Η γλώσσα Βόρο (βόρο: võro kiil, εσθονικά: võru keel)[1][2] είναι μια γλώσσα[3][4] που ανήκει στο Φιννικό κλάδο των Ουραλικών γλωσσών.[5] Παραδοσιακά, έχει θεωρηθεί ότι είναι διάλεκτος της νότιας εσθονικής διαλεκτικής ομάδας της εσθονικής γλώσσας, αλλά σήμερα έχει τη δική της λογοτεχνική γλώσσα[6] και αναζητά επίσημη αναγνώριση ως αυτόχθονη περιφερειακή γλώσσα της Εσθονίας.[7][8] Η γλώσσα έχει περίπου 75.000 ομιλητές (Βόρο), κυρίως στη νοτιοανατολική Εσθονία, στις οκτώ ενορίες της ιστορικής επαρχίας Βόρου: Καρούλα, Χάργκλο, Ουρβαστό, Ρουουγκό, Κανέπι, Πόλβα, Ραπινά και Βαχτσολίινα. Αυτές οι ενορίες αποτελούν μέρος των κομητειών Βόρου και Πόλβα (λόγω της διοικητικής αναδιοργάνωσης τον Οκτώβριο του 2017), με τμήματα να εκτείνονται στις κομητείες Βάλγκα και Τάρτου. Οι ομιλητές μπορούν επίσης να βρεθούν στις πόλεις Τάλιν και Τάρτου και στην υπόλοιπη Εσθονία.[9][10][11]
Το ινστιτούτο ιδρύθηκε από την κυβέρνηση της Εσθονίας το 1995 και βρίσκεται στη νότια εσθονική πόλη Βόρου. Οι διευθυντές του Ινστιτούτου ήταν οι Ενν Κασάκ, Κάιντο Κάμα και Κίλλι Εϊχενμπάουμ. Ο σημερινός διευθυντής του Ινστιτούτου είναι ο Ράινερ Κούουμπα.[12] Οι ερευνητές στο Ινστιτούτο συμπεριλαμβάνουν τον τοπωνυμιογράφο Έβαρ Σάαρ και τον λεξικογράφο Σούλεβ Ίβα.
Το Ινστιτούτο ασχολείται με ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων για να ανταποκριθεί στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γλώσσες με λιγότερους ομιλητές, όπως η δημιουργία σχολικών προγραμμάτων, η διεξαγωγή γλωσσικών και περιφερειακών ερευνών, η διατήρηση των ονομασιών και των αντίστοιχων ιστοριών τους (κυρίως από τον Έβαρ Σάαρ) υποτροφιών και σχολικών εγχειριδίων και διοργάνωση ετήσιων γλωσσικών διασκέψεων. Στόχος αυτών των δραστηριοτήτων είναι να ενθαρρύνουν τους Βόρο να μιλούν τη γλώσσα τους και να διατηρούν το χαρακτηριστικό τρόπο ζωής τους.