Η ιρακινή εξέγερση, που αργότερα αναφερόταν ως ιρακινή κρίση, κλιμακώθηκε[1] μετά την αποχώρηση των στρατευμάτων των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής το 2011, με αποτέλεσμα τη βίαιη σύγκρουση με την κεντρική κυβέρνηση, καθώς και τη θρησκευτική βία μεταξύ των θρησκευτικών ομάδων του Ιράκ.
Η εξέγερση ήταν μια άμεση συνέχεια μετά την εισβολή στο Ιράκ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ το 2003. Μετά την απόσυρση των αμερικανικών στρατιωτικών, το επίπεδο της βίας αυξήθηκε[2] καθώς οι ομάδες μαχητών των Σουνιτών επιτάχυναν τις επιθέσεις που στόχευαν στον πληθυσμό της πλειοψηφίας της χώρας στους Σιίτες ώστε να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη και την προσπάθειά της να προστατεύσει τους ανθρώπους χωρίς αμερικανική υποστήριξη.[3] Πολλές σουνιτικές παρατάξεις αντιτάχθηκαν στη συριακή κυβέρνηση, την οποία υποστήριξαν ομάδες Σιιτών και πολλά μέλη και των δύο παρατάξεων διέσχιζαν επίσης τα σύνορα για να πολεμήσουν στη Συρία.[4]
Το 2014, η εξέγερση κλιμακώθηκε δραματικά μετά την κατάκτηση της Μοσούλης και μεγάλων περιοχών στο βόρειο Ιράκ από το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και της Συρίας (ISIS), μιας ομάδας Σαλαφιστών τζιχαντιστών μαχητών και ενός μη αναγνωρισμένου κράτους που ακολουθούσε ένα φονταμενταλιστικό ουαχαμπιτικό δόγμα του Σουνιτικού Ισλάμ.[5][6] Το Ισλαμικό Κράτος απέκτησε παγκόσμια φήμη στις αρχές του 2014, όταν κατέλαβε σημαντικές πόλεις κατά την επίθεση εντάντια στις ιρακινές κυβερνητικές δυνάμεις στο Δυτικό Ιράκ, ακολουθούμενη από την κατάληψη της Μοσούλης[7] και τη σφαγή του Σιντζάρ[8] εμπλέκοντας έτσι τη νέα σύγκρουση με το συριακό εμφύλιο πόλεμο, σε μια νέα, πολύ πιο θανατηφόρα σύγκρουση.
Wilson, Rodney (15 Μαΐου 2015). «Islam and Economic Policy». Edinburgh University Press – μέσω Google Books.
Cockburn, Patrick (3 Μαρτίου 2016). «End Times for the Caliphate?». σελίδες 29–30 – μέσω London Review of Books.
Pastukhov, Dmitry· Greenwold, Nathaniel. «Does Islamic State have the economic and political institutions for future development?» (PDF). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 9 Οκτωβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 24 Φεβρουαρίου 2018.
Pedler, John (28 Απριλίου 2015). «A Word Before Leaving: A Former Diplomat's Weltanschauung». Troubador Publishing Ltd – μέσω Google Books.
Kerr, Michael· Larkin, Craig (1 Ιανουαρίου 2015). «The Alawis of Syria: War, Faith and Politics in the Levant». Oxford University Press – μέσω Google Books.
Αυτό το λήμμα χρειάζεται επέκταση. Μπορείτε να βοηθήσετε την Βικιπαίδεια επεκτείνοντάς το. |