Κάστρο του Βιλαντρί

Συντεταγμένες: 47°20′26″N 0°30′46″E / 47.34056°N 0.51278°E / 47.34056; 0.51278

Κάστρο του Βιλαντρί
Χάρτης
Είδοςσατώ
Αρχιτεκτονικήαναγεννησιακή αρχιτεκτονική
Γεωγραφικές συντεταγμένες47°20′26″N 0°30′46″E
Διοικητική υπαγωγήΒιλαντρί[1]
ΧώραΓαλλία[1]
ΙδιοκτήτηςΓκαμπριέλ-Ζυλιέν Ουβράρ
Προστασίακατηγοριοποιημένο ιστορικό μνημείο στη Γαλλία (από 1934)[1] και πρόσθετος κατάλογος ιστορικών μνημείο της Γαλλίας (από 1927)[1]
Ιστότοπος
Επίσημος ιστότοπος
Commons page Πολυμέσα

Το Κάστρο του Βιλαντρί (γαλλικά: Château de Villandry) βρίσκεται στο Βιλαντρί, δυτικά της Τουρ, στην επαρχία Αντρ-ε-Λουάρ και είναι ιδιαίτερα γνωστό για τους κήπους του.

Η περιοχή ήταν ένα αρχαίο φρούριο, γνωστό ως Κολουμπέν ως τον 17ο αι.. Στις αρχές του 16ου αι. αποκτήθηκε από τον Ζαν Λε Μπρετόν, Γενικό Ελεγκτή της Γαλλίας για τον Πόλεμο, αξιωματούχο του Φραγκίσκου Α΄ των Βαλουά. Τότε ένα νέο κάστρο (château) κτίστηκε γύρω από τον αρχικό κεντρικό πύργο του 14ου αι., όπου ο Φίλιππος Β΄ της Γαλλίας συνάντησε κάποτε τον Ριχάρδο Α΄ της Αγγλίας για να συζητήσουν για ειρήνη.

Το κάστρο παρέμεινε στην οικογένεια Λε Μπρετόν για περισσότερο από δύο αιώνες, ώσπου αποκτήθηκε από τον μαρκήσιο ντε Καστελάν. Κατά τη Γαλλική Επανάσταση η ιδιοκτησία κατασχέθηκε και στις αρχές του 19ου αι. ο Ναπολέων Α΄ το απέκτησε για τον αδελφό του Ιερώνυμο Βοναπάρτη.

Το 1906 ο ιατρός Ζοακίμ Καρβαλό αγόρασε την ιδιοκτησία και διέθεσε ένα τεράστιο ποσό χρόνου, χρημάτων και αφοσίωσης στην επισκευή του και στην κατασκευή εξαιρετικά όμορφων κήπων. Το κτήριο περιβάλλεται στις δύο πλευρές του από κανάλια. Οι διάσημοι αναγεννησιακοί κήποι περιλαμβάνουν έναν υδάτινο κήπο, διακοσμητικούς ανθόκηπους και λαχανόκηπους. Οι κήποι απλώνονται σε κανονικά παρτέρια με χαμηλούς ξυλοφράκτες. Το κεντρικό μέρος του κήπου σχηματίζει εννέα τετράγωνα σε διάταξη 3 Χ 3. Το 1934 ο πύργος του Βιλαντρύ χαρακτηρίστηκε ιστορικό Μνημείο. Όπως όλοι οι άλλοι πύργοι της κοιλάδας του Λίγηρα, είναι ένα Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Οι κήποι του Πύργου.

Ο πύργος του Βιλαντρύ ανήκει ακόμη στην ιδιοκτησία της οικογένειας Καρβαλό. Είναι ανοικτός στο κοινό και είναι ένας από τους πιο συχνά επισκεπτόμενους πύργους της Γαλλίας: το 2007 είχε 330.000 επισκέπτες.