Καθεδρικός Ναός της Ρενς

Καθεδρικός Ναός της Ρενς
Cathédrale Notre-Dame de Reims
Χάρτης
Είδοςκαθεδρικός ναός της Καθολικής Εκκλησίας[1][2]
ΑρχιτεκτονικήRayonnant
Διεύθυνσηrue du Trésor
Γεωγραφικές συντεταγμένες49°15′14″N 4°2′3″E
ΘρήσκευμαΚαθολικισμός[3]
Θρησκευτική υπαγωγήRoman Catholic Archdiocese of Reims
Διοικητική υπαγωγήΡενς[2][1]
ΧώραΓαλλία[2][4]
Έναρξη κατασκευής13ος αιώνας
Ολοκλήρωση1275
Ύψος81 μέτρα
ΑρχιτέκτοναςJean d'Orbais
Προστασίακατηγοριοποιημένο ιστορικό μνημείο στη Γαλλία (από 1862)[2] και κατηγοριοποιημένο ιστορικό μνημείο στη Γαλλία (από 1920)[2]
Ιστότοπος
Επίσημος ιστότοπος
Commons page Πολυμέσα
Ο Καθεδρικός Ναός της Ρενς, Γαλλία, 2011.
Καθεδρικός ναός της Ρενς - Γλυπτά της κεντρικής πύλης.

Ο Καθεδρικός Ναός της Ρενς (γαλλικά: Reims) βρίσκεται στην πόλη Ρενς της Γαλλίας, βορειοανατολικά του Παρισιού, στην περιοχή του διαμερίσματος Καμπανίας – Αρδενών και είναι αφιερωμένος στην Παναγία (Νοτρ Νταμ). Ο ναός ήταν ήδη από το 290 μ. Χ. έδρα επισκοπής.

Ο παλαιότερος καθεδρικός ναός χρονολογείται από τον 5ο μ. Χ. αιώνα . Στον παλαιό αυτόν καθεδρικό ναό, τα Χριστούγεννα του 498 βαπτίστηκε ο βασιλιάς Κλοβί Α΄ (Χλοδοβίκος) από τον Άγιο Ρεμί. Σε ανάμνηση του γεγονότος αυτού, οι Φράγκοι και Γάλλοι βασιλείς καθιέρωσαν το έθιμο της στέψης τους στον καθεδρικό ναό της Ρενς, ξεκινώντας από τον πατέρα του Καρλομάγνου Πιπίνο Ι΄ τον Βραχύ, ενώ η τελευταία στέψη ήταν του Καρόλου Ι' στις 29 Μαΐου 1825.

Ο σημερινός καθεδρικός ναός της Ρενς άρχισε να ανεγείρεται το 1211, μετά από μια μεγάλη πυρκαγιά που κατέστρεψε το κέντρο της πόλης το Μάιο του 1210. Στις 6 Μαΐου του 1211, ο Αρχιεπίσκοπος Ωμπρύ ντε Υμπέρ (Aubry de Humbert) τοποθέτησε το θεμέλιο λίθο της σημερινής εκκλησίας. Τα αρχικά σχέδια σε γοτθικό ρυθμό εκπόνησε ο αρχιτέκτονας Ζαν ντ' Ορμπέ (Jean d’ Orbais), το μεγαλύτερο όμως του ναού ολοκληρώθηκε γύρω στο 1294 από τους τέσσερις διαδόχους του.

Ιστορείται ότι η Ζαν ντ' Αρκ, μετά τη νίκη της εναντίον των Άγγλων στην Ορλεάνη, πρόβλεψε, ακούγοντας ουράνιες φωνές, ότι ο Καρόλος Ζ' θα στεφόταν βασιλιάς στον καθεδρικό ναό της Ρενς, όπου και παρευρέθηκε η ίδια στην τελετή της στέψης στις 17 Ιουλίου 1429. Σε μια δενδρόφυτη νησίδα απέναντι από τον καθεδρικό ναό έχει ανεγερθεί, σε ανάμνηση του γεγονότος αυτού, ορειχάλκινος έφιππος ανδριάντας της "Παρθένας της Ορλεάνης", με κράνος και υψωμένο το ξίφος της.

Η Νοτρ Νταμ της Ρενς είναι μια τρίκλιτη βασιλική με εγκάρσιο κλίτος. Η εξωτερική όψη του ναού χαρακτηρίζεται εκπληκτικό πλούτο αγαλμάτων, ιδιαίτερα στους εξωτερικούς πυλώνες, αντανακλώντας την εξέλιξη της γοτθικής γλυπτικής του 13ου αιώνα. Η δυτική πρόσοψη είναι διακοσμημένη με μορφές ενταγμένες σε τρίλοβες κόγχες. Το φημισμένο από τα γλυπτά είναι ο γνωστός «Χαμογελαστός Άγγελος» ή «Το Χαμόγελο της Ρενς», που βρίσκεται στον αριστερό πυλώνα της κεντρικής πρόσοψης του ναού.

Ο καθεδρικός ναός της Ρενς με τα 138,5 μέτρα μήκους και τους δύο «κολοβούς» πύργους του έγινε πρότυπο των καθεδρικών ναών στη γερμανική πλευρά του Ρήνου. Τα περίφημα βιτρώ του ναού χρονολογούνται από διαφορετικούς αιώνες. Ο μεγάλος ρόδακας πάνω από την κύρια είσοδο χρονολογείται από το 13ο αιώνα. Εκπληκτικής τέχνης είναι τα βιτρώ του ναού που φιλοτεχνήθηκαν κατά τον 20ο αιώνα από το διάσημο Ρωσοεβραίο καλλιτέχνη Μαρκ Σαγκάλ (Marc Chagall, 1889 – 1985).

Ο καθεδρικός ναός της Ρενς υπήρξε στόχος πολλών γερμανικών επιθέσεων κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου, ιδιαίτερα το Σεπτέμβριο του 1914 και το καλοκαίρι του 1918, που προξένησαν σημαντικές ζημιές. Έκτοτε έχει υποστεί μεγάλης έκτασης αναστηλώσεις.

  1. 1,0 1,1 (Γερμανικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Ισπανικά, Ιταλικά) archINFORM. 71. Ανακτήθηκε στις 31  Ιουλίου 2018.
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 «base Mérimée» (Γαλλικά) Υπουργείο Πολιτισμού της Γαλλίας.
  3. Ανακτήθηκε στις 6  Ιανουαρίου 2021.
  4. (Γερμανικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Ισπανικά, Ιταλικά) archINFORM. 71. Ανακτήθηκε στις 30  Ιουλίου 2018.
  • Patrick Demouy: “Reims Cathedral” (English edition), La Goelette, Saint Ouen, 2011.
  • “Οι 100 ωραιότεροι καθεδρικοί ναοί του κόσμου» (ελληνική έκδοση), σελ. 44 - 45, Εκδόσεις Καρακώτσογλου, Αθήνα, 2006.
  • Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος-Λαρούς-Μπριτάνικα, λήμμα «Ρενς», τόμ. 52, σελ. 16 – 17, Εκδόσεις Πάπυρος, Αθήνα, 1996.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Reims Cathedral στο Wikimedia Commons