Καπ ντ’Αγκντ

Καπ ντ’Αγκντ
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Καπ ντ’Αγκντ
43°17′42″N 3°31′38″E
ΧώραΓαλλία[1]
Διοικητική υπαγωγήΑγκντ
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Grande Conque.

Το Καπ Ντ’Αγκντ (Cap d'Agde) είναι ένα παραθαλάσσιο θέρετρο στις ακτές της Μεσογείου στη Γαλλία. Βρίσκεται στην κοινότητα Αγκντ, στο διαμέρισμα Έρω της περιφέρειας Οξιτανίας . Το Καπ ντ΄Αγκντ σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Jean Le Couteur, ως μέρος ενός από τα μεγαλύτερα κρατικά προγράμματα ανάπτυξης στη γαλλική ιστορία.[2] Στη δεκαετία του 1960, τα μόνα κτίρια στο Καπ ήταν μικρά σπίτια που χρησιμοποιούνταν συνήθως από τους ντόπιους τα σαββατοκύριακα. Είναι πλέον ένας από τους μεγαλύτερους λιμένες αναψυχής στη γαλλική Μεσόγειο.

Η Αγκντ είναι προσβάσιμη με τρένο TGV της SNCF κατευθείαν από το Παρίσι ή τη Λιλ, ενώ τα κοντινότερα αεροδρόμια είναι το Μπεζιέ-Καπ ντ΄Αγκντ εν Λανγκντόκ, με απευθείας χαμηλού κόστους πτήσεις προς το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Σκανδιναβία ή το Μονπελιέ-Frejorgues. Υπάρχουν δημόσιες συγκοινωνίες (ταξί ή λεωφορεία) μεταξύ Αγκντ και Καπ ντ'Αγκντ.

Το Μουσείου του Έφηβου στεγάζει το χάλκινο άγαλμα που ονομάζεται «Ο Έφηβος της Αγάθης». Το άγαλμα ανακαλύφθηκε στον ποταμό Ερώ και στεγάστηκε στο μουσείο του Λούβρου, πριν να διατεθούν οι κατάλληλες εγκαταστάσεις στο Καπ ντ΄Αγκντ για να το φιλοξενήσουν.

Το Village Naturiste χωρίς χώρο κατασκήνωσης.
Πινακίδα στην παραλία στο Καπ ντ΄Αγκντ.

Το Καπ ντΆγκντ διαθέτει ένα μεγάλο οικογενειακού τύπου θέρετρο γυμνιστών.[2] Το Village Naturiste (43°17′42″N 03°31′38″E / 43.29500°N 3.52722°E / 43.29500; 3.52722 ) είναι ένα μεγάλο περιφραγμένο τμήμα στο βορειοανατολικό άκρο του Καπ ντ΄Αγκντ, παρόλο που είναι προσβάσιμο κατά μήκος της δημόσιας παραλίας από τα ανατολικά. Πρόκειται για μια αυτοτελής πόλη (μερικές φορές αναφέρεται ως «Γυμνή Πόλη, (Naked City)»), όπου η γυμνότης είναι νόμιμη και κοινή σε όλο το θέρετρο. Το βράδυ, όταν ο καιρός γίνεται πιο κρύος, οι περισσότεροι άνθρωποι είναι ντυμένοι, μερικές φορές με αποκαλυπτικά ρούχα. Ένας τοπικός τουριστικός φόρος χρεώνεται ανά άτομο, ανά ημέρα.

Στο απώτερο τέλος της ηθικής του γυμνισμού, το χωριό γίνεται επίσης ένα κέντρο συνάντησης για ζευγάρια εναλλασσόμενων συντρόφων (swingers) και ελευθεριάζοντες.[3] [4]

Το Village Naturiste είναι μια πόλη από μόνη της, με παραλία 2 χιλιομέτρων, μεγάλη μαρίνα, 2.500 χώρους κατασκήνωσης, συγκροτήματα διαμερισμάτων, ξενοδοχείο, καταστήματα, εστιατόρια, νυχτερινά κέντρα, μπαρ, ταχυδρομείο, τράπεζα και ΑΤΜ, πλυντήρια, κομμωτήρια και άλλες εγκαταστάσεις. Συνολικά, υπάρχουν περίπου 180 επιχειρήσεις στο χωριό. Κάποιος μπορεί ενδεχομένως να περάσει μία ολόκληρη περίοδο διακοπών χωρίς να εγκαταλείψει την περιοχή ή να φορέσει ρούχα.

Ιστορία γυμνισμού στο Καπ ντ΄Αγκντ

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η παρακείμενη γη στη μακριά αμμώδη παραλία του Καπ ντ΄Αγκντ ανήκε εδώ και πολλά χρόνια στην οικογένεια Ολτρά, η οποία καλλιεργούσε τους ελαιώνες πίσω από τους αμμόλοφους που βρίσκονται δίπλα στην παραλία. Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι αδελφοί Ολτρά παρατήρησαν ότι οι άνθρωποι έρχονταν σε αυξανόμενο αριθμό για να κατασκηνώσουν στη γη τους και ότι πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους ήθελαν να κάνουν μπάνιο και να κάνουν ηλιοθεραπεία γυμνοί.

Οι αδελφοί Ολτρά άρχισαν να επισημοποιούν τους κανονισμούς για τους κατασκηνωτές στη γη τους και στη συνέχεια αυτό οδήγησε στη δημιουργία του Oltra Club, το οποίο είναι ένα θέρετρο κατασκήνωσης για τροχόσπιτα και σκηνές. Η κατασκήνωση έγινε όλο και πιο δημοφιλής, ειδικά με τις νέες οικογένειες. Οι Γερμανοί και Ολλανδοί τουρίστες ήταν ιδιαίτερα πολυάριθμοι

Στις αρχές της δεκαετίας του 1970, η κυβέρνηση του Ζωρζ Πομπιντού συνέταξε σχέδια για την ανάπτυξη της ακτογραμμής Λανγκντόκ-Ρουσιγιόν. Αρχικά, ο γυμνισμός δεν είχε μέρος σε αυτές τις προτάσεις, αλλά ο Πολ Ρενέ Ολτρά, ένας από τους αδελφούς, έπεισε τις αρχές να συμπεριλάβουν στα σχέδια τους ένα θέρετρο γυμνιστών στο Καπ ντΆγκντ.[5] Το 1973 η παραλία χαρακτηρίστηκε επισήμως ως παραλία γυμνιστών. Εγκρίθηκαν επίσης οι κανονισμοί για το νέο θέρετρο. Το Village Naturiste θα είναι τόπος όπου οι ηδονοβλεψίες και επιδειξίες δεν θα είναι ευπρόσδεκτοι .

Η πρώτη ανάπτυξη πραγματοποιήθηκε στο Port Nature και στο Port Ambonne, όπου κατασκευάστηκαν διαμερίσματα, καταστήματα και πισίνες. Αργότερα, χτίστηκαν η Heliopolis και το Port Venus και επεκτάθηκε σημαντικά το Port Nature. Τα διαμερίσματα πωλήθηκαν και οι ιδιοκτήτες συχνά τα ενοικίαζαν όταν δεν τα χρειάζονταν για δική τους χρήση. Το Village Naturiste έγινε μια ελεγχόμενη ζώνη κατά τη διάρκεια της σεζόν με ρυθμιζόμενη πρόσβαση. Ο καθένας που εισέρχεται ενημερώνεται για τους κανονισμούς και είναι υποχρεωμένος να συμμορφωθεί με αυτούς.

Μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του '80, το Village Naturiste έφτανε στο όριο της ανάπτυξής του. Πολλά καταστήματα και εμπορικά καταστήματα παρέμειναν κενά, έτοιμα προς πώληση ή μίσθωση. Η εκλογή της κυβέρνησης του Φρανσουά Μιτεράν ανήγγειλε την ύφεση της γαλλικής οικονομίας, η οποία κράτησε την επόμενη δεκαετία. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το Naturist Village συνέχισε να αποδεικνύεται ένα δημοφιλές θέρετρο και ανέπτυξε μια χαλαρή και ευχάριστη ατμόσφαιρα. Υπήρξαν τόσοι πολλοί Γερμανοί επισκέπτες, όπου το Ταχυδρομείο είχε ακόμη ένα καθορισμένο ταχυδρομικό κουτί για επιστολές και ταχυδρομικές κάρτες που αποστέλλονταν στη Γερμανία.

Η παρούσα κατάσταση

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Village Naturiste γίνεται επίσης ένα κέντρο συνάντησης για swingers και ελευθεριάζοντες, με sex shops και swinger clubs. Οι swingers είναι επίσης ενεργοί στις παραλίες γυμνιστών, γεγονός που κάνει πολλούς φυσιολάτρες τουρίστες να αλλάξουν τον προορισμό τους σε κάποιο άλλο πραγματικά οικογενειακό θέρετρο γυμνιστών.[6] [4]

Το Naturist Village έχει κανόνες που απαιτούν γυμνότητα ως κανόνα, που απαγορεύουν τη φωτογράφιση, την ένδυση με προκλητικά ρούχα και την επίδειξη άσεμνων αντικειμένων. Οι πινακίδες στην παραλία το 2008 προειδοποιούσαν ενάντια στην άσεμνη συμπεριφορά. Υπάρχουν λέσχες και μικρότερες εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων των καταστημάτων και των μπαρ. Η νυχτερινή ζωή επικεντρώνεται σε κλαμπ και χώρους. Πολλοί ανοίγουν μόνο σε συγκεκριμένες περιόδους του έτους. Στις 23 Νοεμβρίου 2008, η βρετανική εφημερίδα The Sunday Times ανέφερε ότι οι πυρκαγιές σε τρία swinger club ήταν έργο σκληροπυρηνικών γυμνιστών ή «γυμνιστών μουλάδων», που αντιτίθενται στους swingers ή στους ελευθεριάζοντες.

Το 2009, η εταιρεία René Oltra, η οποία φέρει το όνομα του αρχικού υποστηρικτή του θέρετρου, ζήτησε από τους επισκέπτες στην κατασκήνωση, στις βίλες και στα διαμερίσματα που ενοικιάζει, να ανήκουν σε μία γυμνιστική οργάνωση. Ωστόσο, λόγω καταχρήσεων, το Καπ ντ΄Αγκντ δεν υποστηρίζεται πλέον από τη Γαλλική Ομοσπονδία Γυμνιστών (Fédération Française de Naturisme).

Τον Δεκέμβριο του 2009, η τοπική αρχή πρότεινε την ανακαίνιση, καθιστώντας το χωριό σχεδόν ελεύθερο κυκλοφορίας, κατασκευάζοντας διαδρομές και παραλιακά πεζοδρόμια και περιπάτους γεμάτους δένδρα, έναν παραθαλάσσιο δρόμο περιπάτου κατά μήκος της παραλίας και ένα ξενοδοχείο. Οι εργασίες άρχισαν στις αρχές του 2012. Άλλα σχέδια περιελάμβαναν την ανακαίνιση κτιρίων και την κατασκευή νέων προσόψεων.

Το Village Naturiste δημιουργεί απασχόληση και έσοδα σε μια περιοχή της Γαλλίας λιγότερο εύπορη από άλλες. Δημιουργεί εισόδημα για την τοπική αυτοδιοίκηση μέσω φόρων ιδιοκτησίας και τιμών εισόδου.

Η παραλία γυμνιστών

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Η παραλία γυμνιστών στο Καπ ντ΄Αγκντ τη νύχτα, με την πόλη Σετ στο βάθος.

Η παραλία γυμνιστών (όπου η γύμνια είναι τεχνικά υποχρεωτική) έχει μήκος περίπου 2 χιλιομέτρων και πλάτος περίπου 30 μέτρων. Η άμμος και το νερό είναι καλής ποιότητας και μεταξύ 16 to 22 °C (61 to 72 °F). Δύο θέσεις ασφαλείας περιλαμβάνουν αστυνομικές και ιατρικές εγκαταστάσεις. Οι ναυαγοσώστες είναι σε υπηρεσία σε αρκετούς σταθμούς, κατά το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας. Έξι εστιατόρια συνορεύουν με το νότιο άκρο της παραλίας γυμνιστών. Μόνο ένα εστιατόριο είναι διαθέσιμο προς το βόρειο άκρο. Παρόλο που το Καπ ντ΄Αγκντ είναι στη Γαλλία, το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού της υπηρεσίας μιλούν αγγλικά.

Η μαρίνα έχει περίπου 60 θέσεις για σκάφη μέχρι 17 metres (56 ft) και μια μεγάλη αποβάθρα.

Σημειώσεις και παραπομπές

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
  1. GEOnet Names Server. 11  Ιουνίου 2018. -1406656.
  2. 2,0 2,1 Hoad, Phil (27 Αυγούστου 2015). «Welcome to the naked city: sun, swingers and very little shoplifting». The Guardian. Ανακτήθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου 2015. 
  3. DENESTEBE, Florence (16 Σεπτεμβρίου 2010). «Quartier Naturiste du Cap d'Agde: Parlons en sans tabou!» [Cap d'Agde Naturist Quarter: Let's talk without taboo]. Hérault Tribune (στα Γαλλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Σεπτεμβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 27 Αυγούστου 2015. 
  4. 4,0 4,1 Beaugé, Marc· Delmas, Gino (29 Ιουλίου 2012). «Les Inrocks - Baie des cochons: bienvenue sur la plage libertine du Cap-d'Agde» [Bay of Pigs: welcome to the libertine beach of Cap d'Agde]. Les Inrocks (στα Γαλλικά). Ανακτήθηκε στις 27 Αυγούστου 2015. 
  5. «Das ist eine autonome Nacktwelt». Süddeutsche Zeitung. 5 September 2010. http://www.sueddeutsche.de/reise/fkk-in-frankreich-nicht-ganz-ohne-1.995411-2. Ανακτήθηκε στις 2019-03-29. 
  6. DENESTEBE, Florence (16 Σεπτεμβρίου 2010). «Quartier Naturiste du Cap d'Agde: Parlons en sans tabou!» [Cap d'Agde Naturist Quarter: Let's talk without taboo]. Hérault Tribune (στα Γαλλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Σεπτεμβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 27 Αυγούστου 2015. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]