Η Καράμπουρμα (σερβικά : Карабурма) είναι παλιός δήμος της Σερβίας, σήμερα συνοικία της πόλης του Βελιγραδίου. Διοικητικά ανήκει στον δήμο Παλίλουλα και συνορεύει στα νότια με την Ζβεζντάρα, στα δυτικά με την Μπογκοσλόβιγια, στα βόρεια με την Άντα Χούγια, και στα ανατολικά με την Τσουπρίγια.
Η Καράμπουρμα παλαιότερα ήταν γεωγραφικά ένα ακρωτήρι στον ποταμό Δούναβη. Όταν το γειτονικό νησί της Άντα Χούγια με επιχωματώσεις συνδέθηκε με την ηπειρωτική χώρα έγινε χερσόνησος και η περιοχή της Καράμπουρμα στη δεξιά όχθη του Δούναβη έμεινε πλέον μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά από το ποτάμι.
Στην περιοχή έχει βρεθεί παλαιότερος οικισμός κατοίκησης του σύγχρονου Βελιγραδίου. Λείψανα κέλτικου οικισμού και αργότερα Ρωμαϊκού, συμπεριλαμβανομένης της νεκρόπολη[1] που συνδέθηκαν με ρωμαϊκό φρούριο που πιστεύεται ότι βρισκόταν εδώ[2].
Για αιώνες η περιοχή ήταν ένας βάλτος έτσι αποφεύχθηκε μη κατοίκηση του από την Ρωμαϊκή περίοδο, ιαματικά θερμά νερά αναβλύζουν δίπλα στον Δούναβη ώστε ο βάλτος ήταν σε συνεχή ομίχλη. Τον 19ο αιώνα ο πρίγκιπας της Σερβίας Μίλος Ομπρένοβιτς έκανε την Καράμπουρμα επίσημο τόπο εκτέλεσης θανατικών ποινών, μέχρι το 1912.
Μέχρι την επέκταση του Βελιγραδίου, μετά την Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο η Καράμπουρμα ήταν αραιοκατοικημένη με μικρές και διάσπαρτες παραγκουπόλεις. Σήμερα είναι μια σύγχρονη γειτονίας 10 λεπτά από το κέντρο του Βελιγραδίου.
Το όνομα Καράμπουρμα είναι τουρκικό που σημαίνει ότι η περιοχή ήταν απαγορευμένη. Σε παλιούς οθωμανικούς και Αυστριακούς χάρτες αναφέρεται το όνομα Kajaburun (Kaya-burun), η οποία είναι τουρκική και σημαίνει βραχώδες ακρωτήρι.
Την 1η Σεπτεμβρίου 1955 η Καράμπουρμα έγινε ένας από τους δήμους του Βελιγραδίου, αλλά στις 3 Ιανουαρίου του 1957 ενσωματώθηκε στο δήμο Παλίλουλα. Σήμερα αποτελεί μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες γειτονιές του Βελιγραδίου, με συνολικό πληθυσμό 34.343.Μερικά από τα εμβληματικά στοιχεία της περιοχής είναι οι δύο πράσινες αγορές, το VII Γυμνάσιο του Βελιγραδίου καθώς και το στάδιο της ΟΦΚ Βελιγραδίου.
|work=
(βοήθεια)