Το λήμμα δεν περιέχει πηγές ή αυτές που περιέχει δεν επαρκούν. |
Το κερατινοκύτταρο είναι ο κυριότερος (άνω του 90%) κυτταρικός τύπος που εμφανίζεται στην επιδερμίδα. Αυτός ο τύπος κυττάρων παράγει κερατίνη και διαφοροποιείται κατά την πορεία της κερατινοποίησης, καθώς μετακινείται από το κάτω στρώμα της επιδερμίδας στα ανώτερα στρώματα (τα οποία αντιμετωπίζουν τον εξωτερικό κόσμο). Από αυτό αναπτύσσεται σαν τελικό στάδιο το κερατοκύταρρο (συνώνυμο: το κορνεοκύταρρο).
Τα κερατινοκύτταρα προέρχονται από επιδερμικά βλαστοκύτταρα που βρίσκονται στην περιοχή της βασικής στοιβάδας ή στην περιοχή της εξωτερικής ριζικής θήκης των Τριχοθυλάκων . Μεταναστεύουν μέσω διαφόρων σταδίων ανάπτυξης καθώς ωθούνται από τα κύτταρα των απογόνων μέχρι να σχηματίσουν ένα στρώμα πεπλατυσμένων νεκρών κερατοειδών στην κεράτινη στιβάδα .
Ο χρόνος μεταξύ της διαφοροποίησης στο Stratum Basale και της απολέπισης ως κορνεοκύτταρο στο Stratum disjunctum υπολογίζεται περίπου στον ένα μήνα, μπορεί όμως σε κάποιες δερματικές παθήσεις π.χ. Ψωρίαση το χρονικό διάστημα να είναι συντομευμένο.
Κατά τη διάρκεια αυτής της διαφοροποίησης, τα κερατινοκύτταρα αλλάζουν διαρκώς το σχήμα και τον γεωμετρικό προσανατολισμό τους. Στο Stratum Basale , τα κερατινοκύτταρα προκύπτουν από επιδερμικά βλαστικά κύτταρα και έχουν περίπου κυλινδρικό σχήμα. Στο Stratum spinosum, η αναδιαμόρφωση των κυττάρων αρχίζει με μια αύξηση του όγκου και μια αλλαγή στον κυτταρικό άξονα σε μια πιο οριζόντια κατεύθυνση. Οι κόκκοι κερατοϊαλίνης σχηματίζονται και οι διαδικασίες μετατροπής προχωρούν γρήγορα. Υπάρχει ισοπέδωση των κυττάρων, απώλεια του κυτταρικού πυρήνα, και συρρίκνωση λόγω απώλειας υγρών, όπου η κερατινοποίηση να έχει φθάσει στο τελικό στάδιο της. Δεν μπορούν να ανιχνευθούν κερατινοκύτταρα στην ακόλουθη Stratum corneum (στρώση του κέρατου). Στο τέλος αυτής της διαδικασία τα κερατινοκύτταρα μεταλλάσσονται σε κερατοκύτταρα.
To Stratum corneum σχηματίζει ένα φράγμα που εμποδίζει ξένα σώματα και μικρόβια και προστατεύει το σώμα από την αφυδάτωση.
Τα κερατινοκύτταρα εμπλέκονται ενεργά στην ανοσοαπόκριση, στις φλεγμονώδεις διεργασίες και στην επούλωση πληγών. Μπορούν να παράγουν μια ποικιλία κυτοκινών, αυξητικών παραγόντων, ακόμα και συμπληρωματικών παραγόντων . Πολλές χρόνιες φλεγμονώδεις δερματικές ασθένειες απελευθερώνουν TNF-άλφα και IL-1 συγκεκριμένα, αλλά επίσης πολλές άλλες ιντερλευκίνες και χημειοκίνες .
Τα κερατινοκύτταρα συμβάλλουν στην προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία με την κατάποση μελανοσωμάτων ( κυστίδια που περιέχουν μελανίνη) από μελανοκύτταρα . Η μελανίνη φυλάσσεται γύρω από τον πυρήνα του κυττάρου και την προστατεύει από βλάβες που σχετίζονται με την υπεριώδη ακτινοβολία.