Κετές

Κετές
Η Κετές στην Πέτρα της Τριπλής Θεάς.
Σύμβολαλιοντάρι, φίδι, άνθη λωτού
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Στήλη της Κατές/Καντές, 19η Δυναστεία (1292-1186 π.Χ.), Museo Egizio.

Η Κετές (επίσης Καντές είναι θεά η οποία υιοθετήθηκε στο αρχαίο αιγυπτιακό πάνθεον από την Καναανιτική θρησκεία, η οποία είχε μεγάλη απήχηση κατά την περίοδο του Νέου Βασιλείου. Ήταν θεότητα της γονιμότητας της ιερής έκστασης και της σεξουαλικής ευχαρίστησης[1]

Η προφορά του ονόματος από τους Αιγύπτιους πιθανόν να ήταν *Qātiša από την Σημιτική ρίζα Q-D-Š που σημαίνει 'ιερός'. Η πόλη κέντρο της λατρείας της ήταν το Καντές.

Η Κετές με το στέμμα της Αθώρ, απάνω σε λιοντάρι κρατώντας άνθος λωτού προς τον Μιν και ένα φίδι προς τον Ρεσέπ.

Στην Στήλη της Κετές, αναπαριστάται γυμνή απάνω σε λιοντάρι μεταξύ του Μιν της Αιγύπτου και τον πολεμιστή θεό των Χαναναίων Ρεσέπ. Κρατάει στο ένα χέρι φίδια, και άνθος λωτού στο άλλο, ως σύμβολα της Δημιουργίας.

Σχετίζεται με την Ανάθ (ή Ανάτ), την Αστάρτη, και την Ασερά. Επίσης έχει στοιχεία που σχετίζονται με τη θεά των Μυκηνών, του Μινωικού πολιτισμού της Κρήτης, και κάποια από τις Κασσιτικές θεότητες του εμπορίου των μετάλλων Κασσίτερου, Χαλκού, και Ορείχαλκου μεταξύ των πόλεων Λόθαλ και Ντιλμούν.

Σε κάποιες εκδοχές της στήλης της Κατές η εικονογράφησή της μεταξύ του Μιν και του Ρεσέπ τοποθετείται πάνω από άλλη εικονογράφηση η οποία απεικονίζει απόθεση δώρων στην Ανάτ τη θεά του Πολέμου, και κάτω από άλλη εικονογράφηση που καταγράφει τα εδάφη που ανήκουν στον Μιν και τον Ρεσέπ.

Η Κουντσού-Αστάρτη-Ανάτ είναι η αναπαράσταση μίας θεάς η οποία είναι ο συνδυασμός τριών: της Κετές, της (Ασερά) Αστάρτης και της Ανάτ. Μεταξύ των Χαναναίων και Αιγυπτίων η συγχώνευση διαφόρων θεοτήτων σε μία ήταν κοινή πρακτική. Η "Στήλη της Τριπλής Θεότητας", που ανήκε στο Κολλέγιο Γουίντσεστερ δείχνει τη θεότητα Κετές με την επιγραφή Κουντσού-Αστάρτη-Ανάτ, υποδηλώνοντας το συσχετισμό τους ως μίας θεάς, και την Κετές (Κουντσού) στη θέση της Αθιράτ. Ο μελετητής θρησκειών Saul M. Olyan (συγγραφέας του Ασερά και η λατρεία του Ιεχωβά στο Ισραήλ), αναφέρεται στην αναπαράσταση στη στήλη Κουντσού-Αστάρτη-Ανάτ ως "υπόσταση τριπλής ένωσης", και θεωρεί το Κουντσού επίθετο της Αθιράτ, με βάση τη μέθοδο τοιυ αποκλεισμού, καθώς η Αστάρτη και η Ανάτ εμφανίζονται μετά την Κουντσού στην επιγραφή[2][3].

Η Κετές φέρει τα επίθετα "Ερωμένη Όλων των Θεών", "Κυρία των Άστρων του Ουρανού", "Αγαπημένη του Πτα", "Μεγάλη της μαγείας, ερωμένη των Άστρων", και "Μάτι του Ρα, χωρίς ίση της"[4]. Το Καντσού χρησιμοποιείται επίσης ως επίθετο της Ασερά, Μεγάλης Μητέρας Θεάς των Χαναναίων[5].

Στη σύγχρονη κουλτούρα

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κετές είναι το όνομα του πλάσματος από τη φυλή Goa'uld που μπαίνει στο σώμα της Vala Mal Doran, περιστασιακού στον 9ο και μόνιμου στο 10ο κύκλο της σειράς επιστημονικής φαντασίας Stargate SG-1.

  1. The American journal of urology and sexology
  2. The Ugaritic Baal cycle: Volume 2 by Mark S. Smith, page 295
  3. The Origins of Biblical Monotheism: Israel's Polytheistic Background and the Ugaritic Texts by Mark S. Smith - Page 237
  4. «The "Holy One" by Johanna Stuckey». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 31 Ιανουαρίου 2008. Ανακτήθηκε στις 26 Φεβρουαρίου 2015. 
  5. Qadshu, the Holy One, Goddess of Sexuality-Canaanite goddess Egyptian Goddess Qedeshet Qadesh Kedesh Fertility Goddess Mother Goddess thalia took Phoenician Goddesses, the Obs...

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]