Κομητείες της Αγγλίας

Κομητεία (Αγγλία)
Επίσης γνωστή ως:
Σάιρ
ΚατηγορίαΚομητείες
ΠεριοχήΑγγλία
Βρίσκεται σεΠεριφέρειες
ΔημιουργήθηκεΙδρύθηκε το Μεσαίωνα
Πιθανή κατάστασηΤελετουργική (48)
Μητροπολιτική (6)
Μη-μητροπολιτική (77)
ΚυβέρνησηΚομητειακό συμβούλιο (27)

Οι κομητείες της Αγγλίας είναι εδαφικές διαιρέσεις της Αγγλίας για τους σκοπούς της διοικητικής, πολιτικής και γεωγραφικής οροθεσίας. Πολλές τωρινές κομητείες έχουν θεμέλια σε παλαιότερες διαιρέσεις όπως τα αγγλοσαξονικά βασίλεια. Το όνομα κομητεία προέρχεται από την περιοχή τέως ή ονομαστικά διοικούμενη από έναν κόμη (στα αγγλικά: count), αν και στην Βρετανία η κατάσταση περιπλέκεται από το γεγονός ότι ο τίτλος κόμης έχει αντικατασταθεί στην κανονική χρήση από τον παλαιότερο σαξονικό τίτλο του κόμη, γνωστό ως earl. Η σύζυγος του earl, όμως, φέρει τον τίτλο της κόμισσας (countess).

Τα ονόματα, τα όρια και οι εξουσίες αυτών των διαιρέσεων έχουν αλλάξει σημαντικά στην σύγχρονη εποχή. Πράγματι, μια σειρά ανασυγκροτήσεων των τοπικών κυβερνήσεων από τον 19ο αιώνα και μετά, έχει αφήσει τον ακριβή ορισμό του όρου «κομητεία» ασαφή. Ο όρος «κομητείες της Αγγλίας», επομένως, δεν αναφέρεται σε ένα μοναδικό κανονιστικό σύνολο ονομάτων και ορίων· σε επίσημη χρήση, το είδος της σχετικότητας της κομητείας με το ειδικό καθήκον και την περίοδο είναι σαφώς δηλωμένη π.χ. η επίσημη κομητεία, η ληξιαρχική κομητεία, η ιστορική κομητεία ή η πρώην ταχυδρομική κομητεία.

Ιστορικές κομητείες

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γνωστές ποικίλως ως οι 39 ιστορικές, αρχαίες ή παραδοσιακές κομητείες. Το σύστημα των κομητειών, ιστορικά καλούμενες shires, αναδύθηκαν μέσα στο βασίλειο του Ουέσσεξ, πιθανώς τον 7ο αιώνα, και επεκτάθηκε στην υπόλοιπη χώρα κατά τον 9ο, 10ο και 11ο αιώνα. Σταθεροποιήθηκαν ως μια γεωγραφική Δομή αναφοράς μέσα στον χρόνο. Έπαυσαν να χρησιμοποιούνται για αναγορά απογραφών το 1841. Οι περισσότερες από τις ιστορικές κομητείες συνεχίζουν να είναι μέρος της δομής της τοπικής αυτοδιοίκησης, συχνά με αναδημιουργημένα όρια.[1] Συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται για πλήθος σκοπών, π.χ. η δομή του κομητειακού κρίκετ βασίζεται σε αυτές.

Ληξιαρχικές κομητείες

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Ληξιαρχικές κομητείες υπήρξαν από το 1851 ως το 1930 και χρησιμοποιήθηκαν για αναφορές απογραφών από το 1851 ως το 1911. Δημιουργήθηκαν από τις συνδυασμένες περιοχές των μικρότερων ληξιαρχικών περιφερειών· αρχικά βασισμένες σε δημοτικά διοικητικά διαμερίσματα, στις ενώσεις του νόμου κοινωνικής πρόνοιας και αργότερα υγειονομικές περιφέρειες. Όπου αυτές οι περιφέρειες περνούσαν τα ιστορικά όρια των συνόρων του Ηνωμένου Βασιλείου προκάλεσαν το να διαφέρουν οι ληξιαρχικές κομητείες από τις ιστορικές κομητείες.

Σημαίες των κομητειών της Αγγλίας
Οι ιστορικές κομητείες όπως συνήθως απεικονίζονται
Οι κομητείες όπως σταθεροποιήθηκαν το 1974.
Διαιρέσεις επιπέδου κομητειών από το 1998.

Κατά τον ύστερο δέκατο ένατο αιώνα υπήρχε μια αυξανόμενη πίεση να μεταρρυθμιστούν η κυβέρνηση και οι περιοχές των κομητειών. Μία επιτροπή ορίων διορίστηκε το 1887 για να κρίνει όλες τις αγγλικές και ουαλικές κομητείες, και ένα νομοσχέδιο τοπικής κυβέρνησης παρουσιάστηκε στο κοινοβούλιο το επόμενο έτος.

Ο επακόλουθος νόμος τοπικής αυτοδιοίκησης του 1888 θέσπισε κομητειακά συμβούλια στην Αγγλία το 1889, αναλαμβάνοντας πολλές από τις διοικητικές εξουσίες των δικαστηρίων των Τριμηνιαίων Συνεδριάσεων, καθώς και τους δόθηκαν άλλες δυνάμεις μέσα στον χρόνο. Μία κομητεία του Λονδίνου δημιουργήθηκε από μέρη του Κεντ, του Μίντλσεξ και του Σέρρεϋ.[2] Οι κομητείες διαιρέθηκαν σε διοικητικές κομητείες (η περιοχή που ελάγχεται από ένα κομητειακό συμβούλιο) και ανεξάρτητες κομητείες διοικητικά διαμερίσματα.[3] Κάθε κομητεία διοικητικό διαμέρισμα ήταν τεχνικά μια διοικητική κομητεία ταυτόχρονα, ενώ ένας αριθμός κομητειών διαιρέθηκαν σε περισσότερες από μια διοικητικές κομητείες· ήταν το Κέιμπριτζσαϊρ, το Χάμσαϊρ, το Λίνκολνσαϊρ, το Νορθάμπτονσαϊρ, το Σάφφολκ, το Σάσσεξ και το Γιόρκσαϊρ.

Οι κομητείες που χρησιμοποιούνταν για σκοπούς άλλους από την τοπική αυτοδιοίκηση, όπως η τοποτήρηση, επίσης άλλαξαν όντας είτε μια απλή διοικητική κομητεία ή μια ομάδα διοικητικών κομητειών και "συνεργαζόμενες" κομητείες διοικητικά διαμερίσματα. Η μία εξαίρεση ήταν η Πόλη του Λονδίνου (City), που ήταν η μόνη από τις ομαδικές κομητείες που διατήρησαν μια ξεχωριστή τοποτήρηση. Στη νομοθεσία μετά το 1888 η αναρμόδια χρήση του όρου "κομητεία" αναφέρεται σε αυτές τις οντότητες, αν και ο ανεπίσημος όρος "γεωγραφική κομητεία" χρησιμοποιήθηκε επίσης για να διακρίνονται από τις διοικητικές κομητείες. Εκτέθηκαν στους χάρτες της Χαρτογραφικής Υπηρεσίας της εποχής κάτω και από τους δύο τίτλους, και είναι ισοδύναμοι με τις σύγχρονες "επίσημες κομητείες".

Υπήρξαν σημαντικές αλλαγές συνόρων μεταξύ των κομητειών μέσα στην περίοδο, με περιοχές να ανταλλάσσονται και ημιαστικές περιοχές σε μια κομητεία να προσαρτώνται από κομητείες διοικητικά διαμερίσματα σε άλλη. Μια μεγάλη επανευθυγράμμιση έγινε το 1931, όταν τα όρια μεταξύ του Γκλούσεστερσαϊρ, του Γουόργουικσαϊρ, και του Γουόρσεστερσαϊρ προσαρμόστηκαν από το Νομό (Γκλούσεστερσαϊρ, Γουόγουικσαϊρ και Γουόρσεστερσαϊρ) Επαρχιακής Διαταγής Επικύρωσης που μετέθεσε 26 κοινότητες μεταξύ των τριών κομητειών, κυρίως για να εξαλείψουν τις θύλακες.

Μια Επιτροπή Ορίων Τοπικής Αυτοδιοίκησης δημιουργήθηκε το 1945 με την δύναμη να συγχωνεύσει, να δημιουργήσει ή να διαιρέσει όλες τις υπάρχουσες διοικητικές κομητείες και τις κομητείες διοικητικά διαμερίσματα. Αν οι προτάσεις της επιτροπής είχαν πραγματοποιηθεί ο κομητειακός χάρτης της Αγγλίας θα είχε ολοκληρωτικά ξανασχεδιαστεί. Η διαδικασία κριτικής εγκαταλείφθηκε μετά τις γενικές εκλογές του 1950.

Μια Βασιλική Επιτροπή Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο Μείζον Λονδίνο ιδρύθηκε το 1957 και μια Επιτροπή Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την Αγγλία το 1958 για να προτείνει νέες δομές τοπικής αυτοδιοίκησης. Τα μεγάλα αποτελέσματα από τις εργασίες των επιτροπών ήρθαν το 1965: η αρχική Κομητεία του Λονδίνου καταργήθηκε και αντικαταστάθηκε από τη "διοικητική περιοχή" του Μείζονος Λονδίνου, η οποία επίσης περιλαμβάνει το μεγαλύτερο εναπομείναν μέρος του Μίντλσεξ και τμήματα του Σέρρεϋ, του Κεντ, του Έσσεξ και του Χέρτφορντσαϊρ· το Χάντιγκντονσαϊρ συγχωνεύθηκε με το Πίτερμπορο για να δημιουργήσουν το Χάντιγκντον και Πίτερμπορο και η αρχική διοικητική κομητεία Κέιμπριτζσαϊρ συγχωνεύθηκε με την Νήσο Έλυ (ιστορικά τα βόρεια του Κέιμπριτζσαϊρ, γύρω από το Έλυ) για να δημιουργήσουν το Κείμπριτζσαϊρ και η Νήσος Έλυ.

Στις 1 Απριλίου 1974 ο νόμος τοπικής κυβέρνησης 1972 τέθηκε σε ισχύ. Αυτός κατάργησε την υπάρχουσα δομή της τοπικής αυτοδιοίκησης στην Αγγλία και την Ουαλία (εκτός από το Μείζον Λονδίνο), αντικαθιστώντας την με ένα πλήρως διαθεσμικό σύστημα. Κατάργησε τις προηγουμένως υπάρχουσες διοικητικές κομητείες και τις κομητείες διοικητικά διαμερίσματα (αλλά όχι τις προηγούμενες μη διοικητικές 'κομητείες') και δημιούργησε μια νέα ομάδα 46 κομητειών στην Αγγλία, έξι από τις οποίες ήταν μητροπολιτικές και 40 ήταν ήταν μη μητροπολιτικές.

  1. Her Majesty's Stationery Office, Aspects of Britain: Local Government (1996)
  2. Thomson, D., England in the Nineteenth Century (1815-1914) (1978)
  3. Bryne, T., Local Government in Britain, (1994)