Κόλπος του Μορμπιάν

Ο κόλπος του Μορμπιάν

Ο κόλπος του Μορμπιάν (γαλλικά: Golfe du Morbihan‎‎) είναι φυσικός κόλπος στις ακτές του νομού Μορμπιάν στο νότιο τμήμα της Βρετάνης στη Γαλλία.

Είναι μια εσωτερική θάλασσα επιφάνειας 100 τετραγωνικών χιλιομέτρων, με πολλά νησιά και νησίδες. Είναι δημοφιλής προορισμός για την ομορφιά του τοπίου και την ιστορία του. Το όνομα του κόλπου είναι βρετονικό, Μορ Μπιάν, σημαίνει «Μικρή θάλασσα».

Η περιοχή ανήκει στο Περιφερειακό Φυσικό Πάρκο του κόλπου του Μορμπιάν, που δημιουργήθηκε με υπουργικό διάταγμα της 2ας Οκτωβρίου 2014.

Το ροζ σπίτι στον κόλπο του Μορμπιάν

Το όνομα του κόλπου προέρχεται από το βρετονικό όνομα Mor-Bihan, που σημαίνει Μικρή Θάλασσα (κόλπος του Μορμπιάν), σε αντίθεση με το Μor braz δηλαδή Μεγάλη θάλασσα, που ονομάζεται ο ωκεανός. Η μεταφορά στα γαλλικά έχει ως αποτέλεσμα την απόσυρση της παύλας, για να αποτελέσει τελικά μια λέξη.

Ο κόλπος έδωσε το όνομά του στο νομό Μορμπιάν.

Γεωγραφικά στοιχεία

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο κόλπος έχει μήκος 20 χιλιόμετρα από τα ανατολικά προς τα δυτικά και πλάτος 15 χιλιόμετρα από βορρά προς νότο. Ανοίγει στον κόλπο του Κιμπερόν, δυτικό τμήμα του Mor Braz (η μεγάλη θάλασσα, ο ωκεανός) με ένα στενό πέρασμα πλάτους περίπου 1000 μέτρων μεταξύ του Λοκμαριακέ και του Πορ-Ναβαλό. Επειδή αυτό το άνοιγμα είναι στενό, τα παλιρροϊκά ρεύματα είναι ισχυρά και οι ταχύτητες νερού μπορούν να φτάσουν μέχρι και 9,4 κόμβους.

Ο θρύλος λέει ότι υπάρχουν τόσα νησιά στον κόλπο όσες οι ημέρες της χρονιάς. Ωστόσο, αυτό είναι αναληθές και ο κόλπος έχει περίπου 40, ανάλογα με την παλίρροια. Πολλά νησιά είναι ιδιωτική ιδιοκτησία, με εξαίρεση τα δύο μεγαλύτερα νησιά, το Ιλ-ω-Μουάν (νησί των Μοναχών) και το Ιλ-ντ-Αρζ.[1]

Στον κόλπο εκβάλουν τέσσερις ποταμοί: Ωραί, Βανσάν, Βαν και Νουαγιαλό.

To χαμηλό βάθος σε ορισμένα τμήματα του κόλπου, καθιστούν αναγκαία την προσεκτική πλοήγηση, καθώς είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Παρόλα αυτά η ιστιοπλοΐα είναι πολύ ανεπτυγμένη. Επιπλέον, σε ολόκληρο τον κόλπο, χρησιμοποιούνται πλοία με επίπεδη βάση για την αλιεία και την καλλιέργεια οστρακοειδών και για την πλοήγηση σε μέρη του κόλπου όπου η θάλασσα είναι χαμηλή.

Οι υγρότοποι και τα έλη του κόλπου ευνόησαν την ανάπτυξη ενός ποικίλου οικοσυστήματος. Παρουσιάζει επίσης ορνιθολογικό ενδιαφέρον. Είναι μία από τις περιοχές με τα πλουσιότερα μεταναστευτικά είδη στη Γαλλία, φιλοξενώντας μεταξύ 60.000 και 130.000 πτηνών κατά τη χειμερινή περίοδο.

Η περιοχή ανήκει στο Περιφερειακό Φυσικό Πάρκο του κόλπου του Μορμπιάν, που δημιουργήθηκε με υπουργικό διάταγμα της 2ας Οκτωβρίου 2014.

Η είσοδος του τύμβου του Γκαβρινίς

Η περιοχή γύρω από τον κόλπο διαθέτει μια εξαιρετική σειρά μεγαλιθικών μνημείων ιδιαίτερα της νεολιθικής περιόδου, από το 7.500 π.Χ.. Υπάρχουν νεκρικοί τύμβοι, ντολμέν, κρόμλεχ και γιγάντια μενίρ, μεταξύ άλλων.

  • Ο πιο γνωστός αρχαιολογικός χώρος είναι το Καρνάκ, με τα μεγαλιθικά μνημεία του, όπου υπάρχουν σειρές τεράστιων ευθυγραμμισμένων μενίρ. Ο νεκρικός τύμβος του Γκαβρινίς, σε ένα μικρό νησί στον κόλπο, είναι ένας από τους σημαντικότερους προϊστορικούς αρχαιολογικούς χώρους της Ευρώπης. Την εποχή της κατασκευής του, περίπου το 4000 π.Χ., η περιοχή συνδεόταν με την ηπειρωτική χώρα και νησί έγινε αργότερα. Οι πλούσιες εσωτερικές διακοσμήσεις το καθιστούν έναν από τους σημαντικότερους θησαυρούς της ευρωπαϊκής μεγαλιθικής τέχνης.
Το κρόμλεχ του Ερ Λανίκ
  • Ένα κρόμλεχ στο νησάκι Ερ Λανίκ. Πρόκειται για μια διπλή σειρά μεγαλίθων που έχουν εν μέρει βυθιστεί στη θάλασσα. Κατά την κατασκευή του, κι αυτό το νησί συνδεόταν με την ακτή.
  • Τα μεγαλιθικά μνημεία του Λοκμαριακέ περιλαμβάνουν τρία μνημεία: τον τύμβο Er-Grah, ένα ντολμέν γνωστό ως Η τράπεζα των εμπόρων και Το σπασμένο μενίρ του Er Grah, το μεγαλύτερο γνωστό μοναδικό τεμάχιο πέτρας που μεταφέρθηκε και ανεγέρθηκε στη Νεολιθική εποχή.

Η περιοχή είναι ένας αξιοσημείωτος μάρτυρας της ανόδου στης στάθμης των υδάτων.[2]

Αρχιτεκτονική κληρονομιά

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Το κάστρο Συσινιό

Η αρχιτεκτονική κληρονομιά συμβάλλει επίσης στην ελκυστικότητα αυτής της περιοχής, με

  • το κάστρο του Συσινιό, κατοικία των δουκών της Βρετάνης, στη χερσόνησο Ρυί,
  • το ρωμαϊκό μοναστήρι του Σαιν-Γκιλντάς-ντε-Ρυί,
  • το Ωραί και το παλιό λιμάνι του,
  • το ιστορικό κέντρο της Βαν.

Η οικονομία της περιοχής του κόλπου αναπτύχθηκε γύρω από τη γεωργία και την αλιεία, καθώς και έναν βιομηχανικό κόμβο γύρω από τη Βαν. Η πιο ανεπτυγμένη δραστηριότητα στον κόλπο είναι η καλλιέργεια στρειδιών, που άρχισε τον 19ο αιώνα, με τρέχουσα ετήσια παραγωγή 450 τόνων.

Επίσης, υπάρχει μεγάλη ανάπτυξη του τουρισμού.

Κάθε δεύτερη χρονιά πραγματοποιείται ένα φεστιβάλ, το οποίο είναι γνωστό ως «Η εβδομάδα του κόλπου του Μορμπιάν»[3] για τον εορτασμό του πολιτισμού, της μουσικής, της ιστιοπλοΐας και των θαλάσσιων παραδόσεων της Βρετάνης. Στη ρεγκάτα του 2017 συμμετείχαν 1.450 σκάφη.

  1. . «Littoral_XIII.pdf» (PDF). 
  2. Le site mégalithique d'Er lannic de Philippe Gouezin et Eric Le Gall, 1992, Association Archéo Douar Mor ; Etudes archéologiques terrestres et subaquatiques avec relevés topographiques du site. 1991.1992 Rapport scientifique
  3. . «semainedugolfe.com». 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]