Λέννοξ Λιούις

Λέννοξ Λιούις
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση2  Σεπτεμβρίου 1965[1][2]
West Ham
ΠαρατσούκλιThe Lion[3]
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένο Βασίλειο
Καναδάς
Ύψος196 cm Edit this on Wikidata
Βάρος113 kg Edit this on Wikidata
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΑγγλικά
ΣπουδέςCameron Heights Collegiate Institute
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπυγμάχος[4]
ηθοποιός
ΑντιπρόσωποςKellie Maloney
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΒραβεύσειςΔιοικητής του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας
μέλος του Τάγματος του Καναδά
Βραβείο Αθλητικής Προσωπικότητας της Χρονιάς του BBC (1999)[5]
Canada's Sports Hall of Fame
Ontario Sports Hall of Fame
Ιστότοπος
www.lennoxlewis.com
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Λέννοξ Κλόντιους Λιούις (αγγλικά: Lennox Claudius Λιούις, γενν. 2 Σεπτεμβρίου 1965) είναι Βρετανός και Καναδός σχολιαστής πυγμαχίας και πρώην επαγγελματίας πυγμάχος, ο οποίος αγωνίστηκε από το 1989 έως το 2003. Είναι τρεις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής βαρέων βαρών, δύο φορές πρωταθλητής πρόκλησης και ο τελευταίος αθλητής βαρέων βαρών που κατείχε το αδιαφιλονίκητο πρωτάθλημα. Έχοντας διπλή βρετανική και καναδική υπηκοότητα, ο Λιούις εκπροσώπησε τον Καναδά ως ερασιτέχνης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1984 και του 1988, όπου στους τελευταίους, κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία υπερβαρέων βαρών.

Στα πρώτα τρία χρόνια του ως επαγγελματίας, ο Λιούις κέρδισε πολλά περιφερειακά πρωταθλήματα βαρέων βαρών, συμπεριλαμβανομένων των τίτλων Ευρώπης, Βρετανίας και Κοινοπολιτείας. Αφού κέρδισε τους πρώτους 21 αγώνες του, νίκησε τον Ντόνοβαν Ράντοκ το 1992 για να καταλάβει την πρώτη θέση στην κατάταξη του WBC. Ανακηρύχθηκε πρωταθλητής βαρέων βαρών WBC αργότερα το ίδιο έτος, αφού ο Ρίντικ Μπόου εγκατέλειψε τον τίτλο για να αποφύγει να τον υπερασπιστεί ενάντια στον Λιούις. Υπερασπίστηκε τον τίτλο τρεις φορές πριν από μια ανατρεπτική ήττα με νοκ άουτ από τον Oliver McCall το 1994. Ο Λιούις εκδικήθηκε την ήττα σε έναν ρεβάνς του 1997 για να κερδίσει ξανά τον κενό τίτλο WBC.

Δύο αγώνες εναντίον του Εβάντερ Χόλιφιλντ το 1999 (ο πρώτος που έληξε σε μια αμφιλεγόμενη ισοπαλία) είδαν τον Λιούις να γίνεται αδιαμφισβήτητος πρωταθλητής βαρέων βαρών ενώνοντας τον τίτλο του WBC με τους τίτλους WBA και IBF του Χόλιφιλντ , καθώς και τον κενό τίτλο IBO. Το 2000, το WBA αφαίρεσε τον τίτλο του από τον Λιούις όταν επέλεξε να αντιμετωπίσει τον Michael Grant αντί του υποχρεωτικού αμφισβητία John Ruiz. Ομοίως, η IBF αφαίρεσε τον Λιούις από τον τίτλο της το 2002, όταν εκείνος επέλεξε να μην αντιμετωπίσει τον υποχρεωτικό τους αμφισβητία Chris Byrd.

Ο Λιούις τέθηκε νοκ άουτ από τον Hasim Rahman σε μια ανατροπή το 2001, αλλά αυτή η ήττα εκδικήθηκε αργότερα μέσα στη χρονιά. Το 2002, ο Λιούις νίκησε τον Μάικ Τάισον σε έναν από τους πιο πολυαναμενόμενους αγώνες στην ιστορία της πυγμαχίας. Πριν από την εκδήλωση, ο Λιούις έλαβε τον τίτλο του περιοδικού Ring βαρέων βαρών, ο οποίος είχε διακοπεί στα τέλη της δεκαετίας του 1980. Στην τελευταία του μάχη, ο Λιούις νίκησε τον Vitali Klitschko σε μια βάναυση και αιματηρή αναμέτρηση το 2003. Άφησε τους υπόλοιπους τίτλους του και αποσύρθηκε από την πυγμαχία το 2004.

Ο Λιούις αναφέρεται συχνά στον εαυτό του ως «ο ειδικός των πυγμάχων». Έχει ύψος 1,96 μ. και ζύγιζε περίπου 111 κιλά κατά τη διάρκεια της ακμής του στην πυγμαχία. Θεωρείται από πολλούς ως ένας από τους μεγαλύτερους πυγμάχους βαρέων βαρών όλων των εποχών και ένας από τους μεγαλύτερους Βρετανούς μαχητές όλων των εποχών.[6]

  1. 1,0 1,1 «Encyclopædia Britannica» (Αγγλικά) biography/Lennox-Lewis. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  2. 2,0 2,1 (Γερμανικά) Εγκυκλοπαίδεια Μπρόκχαους. lewis-lennox. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  3. «Olympedia» (Αγγλικά) 2006.
  4. (Αγγλικά, Ρωσικά) BoxRec. 1853. Ανακτήθηκε στις 22  Απριλίου 2022.
  5. «Sports Personality Roll of Honour». Ανακτήθηκε στις 29  Απριλίου 2018.
  6. «Lennox Lewis: One of the greatest ever». Boxingnews24.com. 3 Μαΐου 2013. Ανακτήθηκε στις 25 Φεβρουαρίου 2016. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]