Λαϊκή Επαναστατική Κυβέρνηση (Γρενάδα)

Γρενάδα

1979–1983
Εθνική σημαία Εθνόσημο
Σύνθημα
"Ever Conscious of God We Aspire, Build and Advance as One People"[1]
Ύμνος
Hail Grenada
Πρωτεύουσα Σαιντ Τζόρτζις
Γλώσσες Αγγλικά
Πολίτευμα Ενιαία Μαρξιστική–Λενινιστική Μονοκομματική Κοινοβουλευτική Σοσιαλιστική Συνταγματική μοναρχία υπό Προσωρινής κυβέρνησης
Μονάρχης
 -  1979–1983 Ελισάβετ Β΄
Πρωθυπουργός
 -  1979-1983 Μάουρις Μπίσοπ
 -  1983 Μπέρναρντ Κόαρντ
 -  1983 Χάνστον Όστιν
Νομοθετικό Σώμα Κανένα (Νόμος με Διάταγμα)
Ιστορική εποχή Ψυχρός Πόλεμος
 -  Ίδρυση 3 Μαρτίου 1979
 -  Κατάλυση 25-29 Οκτομβρίου 1983
Έκταση 344 km²
Νόμισμα Δολάριο Ανατολικής Καραϊβικής

Η Λαϊκή Επαναστατική Κυβέρνηση (ΛΕΚ) κηρύχθηκε στις 13 Μαρτίου 1979 μετά το Μαρξιστικό-Λενινιστικό Κίνημα Νέων Κοσμημάτων ανάτρεψε την κυβέρνηση της Γρενάδας σε μια επανάσταση, καθιστώντας τη Γρενάδα το μόνο σοσιαλιστικό κράτος εντός της Κοινοπολιτείας. Στην Γρενάδα, η επανάσταση αναφέρεται ως η επανάσταση της 13ης Μαρτίου του 1979[2] ή απλά ως Η επανάσταση'". Η κυβέρνηση αναστέλλει το σύνταγμα και κυβερνά με διάταγμα μέχρι να ξεσπάσει μια συγκρούση φατριών, η οποία κορυφώθηκε με μια εισβολή από τις Ηνωμένες Πολιτείες στις 25 Οκτωβρίου 1983.

Ανεξαρτησία της Γρενάδας και καθεστώς του Έρικ Γκέιρι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Γρενάδα, ένα νήσιωτικό κράτος της Καραϊβικής που βρίσκεται στα Λιγότερα Αντίλλες, απέκτησε ανεξαρτησία από το Ηνωμένο Βασίλειο το 1974, μετά από μια μακρά διαδικασία. Το 1967, η χώρα έλαβε το καθεστώς ενός συνδεδεμένου κράτους, αποκτώντας έτσι πολύ υψηλή αυτονομία στη διαχείριση των εσωτερικών της υποθέσεως. Ο Έρικ Γκέιρι, πρώην συνδικαλιστής και ηγέτης του Ήνωμένου Εργατικού Κόμματος της Γρενάδας (ΗΕΚΓ), έγινε πρωθυπουργός και ηγήθηκε την Γρεναδική κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της πολιτικής διαδικασίας που αργότερα οδήγησε στην πλήρη ανεξαρτησία της χώρας. Ακόμη και πριν από αυτό, όμως, η κυβέρνηση του Γκέιρι είχε μια σαφή αυταρχικό στροφή. Στη δεκαετία του 1960, μια νέα γενιά διανοούμενων από τη μεσαία τάξη εμφανίστηκε στη Γρεναδά, πολλοί από τους οποίους εκπαιδεύτηκαν σε βρετανικά και αμερικανικά πανεπιστήμια. Η επιστροφή τους στη χώρα συμπίπτει με την εξάπλωση ενός ισχυρού κίνηματος της Μαύρης Δυνάμωσης στην Καραϊβική, εμπνευσμένου από αυτό των Ηνωμένων Πολιτειών.


  1. «Government of Grenada Website». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Ιουνίου 2018. Ανακτήθηκε στις 1 Νοεμβρίου 2007. 
  2. «Overview». www.rgpf.gd. Ανακτήθηκε στις 9 Μαρτίου 2023.