Λεγεών (δαίμονες)

Ο Ιησούς θεραπεύει τον δαιμονισμένο άνθρωπο από τα Γάδαρα, μεσαιωνική εικονογράφηση.

Λεγεών είναι μια ομάδα από δαίμονες που αναφέρονται στην Καινή Διαθήκη, σε ένα περιστατικό κατά το οποίο ο Ιησούς πραγματοποίησε έναν εξορκισμό.

Ανάπτυξη της ιστορίας

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η παλαιότερη εκδοχή της ιστορίας αυτής απαντά στο Κατά Μάρκον Ευαγγέλιον, όπου περιγράφεται να λαμβάνει χώρα  στη «χώρα των Γαδαρηνών». Ο Ιησούς συνάντησε ένα δαιμονισμένο, και κάλεσε τον δαίμονα να βγει από αυτόν, απαιτώντας να μάθει το όνομά του – ένα σημαντικό στοιχείο της παραδοσιακής πρακτικής του εξορκισμού.[1] Ανακάλυψε ότι ο άνθρωπος είχε κυριευθεί από ένα πλήθος δαιμόνων, το οποίο έδωσε το συλλογικό όνομα «Λεγεών». Οι δαίμονες φοβούμενοι ότι ο Ιησούς θα τους οδηγούσε έξω από τον κόσμο και μέσα στην άβυσσο, τον παρακάλεσαν να τους στείλει σε ένα κοπάδι από γουρούνια, το οποίο και έκανε. Τα γουρούνια, στη συνέχεια, όρμησαν βιαστικά προς τον γκρεμό και έπεσαν στη γειτονική λίμνη όπου και πνίγηκαν. (Κατά Μάρκον 5,1-13)

Η ιστορία αυτή συναντάται και στα άλλα Συνοπτικά Ευαγγέλια. Το Κατὰ Λουκὰν Ευαγγέλιον συντομεύει την ιστορία, αλλά διατηρεί τις περισσότερες λεπτομέρειες. (Κατά Λουκά 8,26-33). Το κατά Ματθαίον Ευαγγέλιον την συντομεύει πιο δραματικά, ο ένας δαιμονισμένος αλλάζει σε δύο άνδρες (μια συγκεκριμένη υφολογική μέθοδος του συγγραφέα), ενώ αλλάζει και η θέση της «χώρας των Γαδαρηνών». Αυτό οφείλεται πιθανώς στο ότι ο συγγραφέας γνώριζε ότι η Γέρασα απέχει στην πραγματικότητα περίπου 50 χλμ. μακριά από τη Θάλασσα της Γαλιλαίας (αν και τα Γάδαρα απέχουν επίσης 10 χιλιόμετρα). Σε αυτήν την εκδοχή, οι δαίμονες παραμένουν ανώνυμοι.[2][3] (Κατά Ματθαίον 8,28-32)

Πολιτιστικό υπόβαθρο

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο συγγραφέας του Ευαγγελίου του Μάρκου, θα μπορούσε κάλλιστα να αναμένει οι αναγνώστες να συνδέσουν την ονομασία «Λεγεών» με τον Ρωμαϊκό στρατιωτικό σχηματισμό, ο οποίος ήταν δραστήριος στην χώρα την περίοδο εκείνη (περίπου το 70 μ.Χ.).[4] Πιθανώς η πρόθεσή του ήταν να δείξει ότι ο Ιησούς ήταν ισχυρότερος από τις δυνάμεις κατοχής των Ρωμαίων.[5] Ο Σεγιουν Κιμ, ωστόσο, επισημαίνει ότι η λατινική λέξη λεγεών (legio) χρησιμοποιούνταν ευρέως ως δάνειο στα εβραϊκά και στα αραμαϊκά για να δείξει ένα μεγάλο αριθμό.[6]

Για περαιτέρω ανάγνωση

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]