Λεοντόπολις Ηλιουπολίτικη

Λεοντόπολις Ηλιουπολίτικη
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Λεοντόπολις Ηλιουπολίτικη
30°17′36″N 31°19′57″E
ΧώραΑίγυπτος
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Για άλλες χρήσεις, δείτε: Λεοντόπολη (αποσαφήνιση).
Διακόσμηση από το παλάτι του Ραμσή Β΄

Η Λεοντόπολις[1] ή Λεόντων πόλις[1] ή Λεοντώ[2] ήταν αρχαία πόλη της Αιγύπτου στη Ηλιουπολίτικη[2], 13η[1], νομή της Κάτω Αιγύπτου. Ο Σημερινός αρχαιολογικός χώρος είναι γνωστός σαν Τελ ελ Γιαχουντία, σε μετάφραση : ανάχωμα ή τύμβος των Εβραίων και 5 χλμ από το ομώνυμο χωριό[1]. Βρίσκεται σχετικά κοντά στο υποκατάστημα του Νείλου Πηλούσιουν, στην αρχαία Γη του Γεσέν.

Η ιστορία της πόλης σύμφωνα με τα αρχαιολογικά ευρήματα ξεκινά από το μέσο Βασίλειο περίπου από το 2000 π.Χ. έως το 1700 π.Χ.[3].

Σύμφωνα με αρχαίους συγγραφείς βρισκόταν ανάμεσα σε ποταμό της Άθλιβις και του καναλιού της Σεβένυτου του Πηλουσιακού κλάδου του Νείλου[2]. Σύγχρονες ανασκαφές έχουν δείξει ότι η πόλη περιβαλλόταν από τείχος[3]. Ο Πτολεμαίος ΣΤ΄ παραχώρησε γη στη Λεοντόπολις και σε άλλες περιοχές στον Ονία και τους Εβραίους οπαδούς του που κατέφυγαν εκεί, όπου ο Ονίας κατασκεύασε ναό παρόμοιο με αυτόν της Ιερουσαλήμ ανακατασκευάζοντας παλιότερο εγκαταλελειμμένο ναό[2]. Ο ναός αυτός έως τότε ήταν αφιερωμένος στην Άγρια Βουβάστις[2] και η κατασκευή του νέου ναού πάνω στον παλιό δημιούργησε και αντιδράσεις αφού θεωρούνταν από πολλούς ακάθαρτη θέση λόγω της παλαιάς λατρείας[4]. Μετά το ξέσπασμα του Ιουδαϊκού πολέμου ο ναός έκλεισε το πρώτο αιώνα μ.Χ., εν μέσω της γενικής αντίδρασης κατά του Ιουδαϊσμού[5]. Επί Βυζαντινής Αυτοκρατορίας η πόλη αναφέρεται ότι ανήκε στην επαρχία Αυγουστονίκη Β[2].

Την περιοχή περιβάλει ένα τεράστιο ορθογώνιο πρόχωμα του τέλους του Μέσου Βασιλείου. Έχει περίπου 515 με 490 μέτρα περίμετρο και ο σκοπός του ήταν μάλλον αμυντικός. Αυτά τα πήλινα τείχη έχουν επίχρισμα στην εξωτερική επιφάνεια, και είναι σχεδόν κάθετα στην εσωτερική όψη. Αυτή η κατασκευή συχνά ερμηνεύεται ως οχύρωση που χτίστηκε από τους Υκσώς και ονομάζεται συχνά ως "φρούριο των Υκσώς"[3].

Έχουν βρεθεί επίσης νεκροπόλεις από το Μέσο Βασίλειο και αργότερα με πολλές ταφικές επιγραφές στα ελληνικά[6]. Έχει ανασκαφεί ναός αφιερωμένος στον Σοτέχ[3], το παλάτι του Ραμσή Β΄ και πολλές κατοικίες[3]. Έχουν ανευρεθεί πολλά πορσελάνινα αντικείμενα και πλακάκια από το δάπεδο του παλατιού του Ραμσή[3].

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 Trismegistos Georef, Leontopolis (Tell el-Yahudiya)
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 2,5 Αἰγυπτιακα, ἠτοι ἐξιχνιασεις περι γεωγραφιας ἐξ αὐτων των ὀριων της ..., σελ 370 έως 374, από τα Google Books
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 3,4 3,5 Tell el Yahoudiya (Egypte):Excavation at the Hyksos fort
  4. «Bryn Mawr Classical Review». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 22 Φεβρουαρίου 2015. 
  5. Joseph. B. Jud. vii. 10. § 4
  6. Ross Shepard Kraemer, Women's Religions in the Greco-Roman World: A Sourcebook, από τα Google Books

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Tell el-Yahudiya στο Wikimedia Commons