Το Λογισμικό ως Υπηρεσία (Software as a Service - SaaS) είναι ένα μοντέλο διάθεσης και χρήσης λογισμικού όπου ο πελάτης δεν αγοράζει το λογισμικό που χρειάζεται αλλά αποκτά το δικαίωμα χρήσης του ετησίως, ως συνδρομητική υπηρεσία ώστε να το χρησιμοποιήσει για τις ανάγκες του. Παραδείγματα τέτοιων εφαρμογών είναι το Microsoft Office 365, Dropbox, Salesforce κτλ.
Η πλατφόρμα SaaS συνδέεται με την πλατφόρμα ως υπηρεσία (Platform as a Service – PaaS) και την υποδομή ως υπηρεσία(Infrastructure as a Service - IaaS). Η πλατφόρμα ως υπηρεσία (PaaS) είναι μια πλατφόρμα που βασίζεται σε σύννεφο μέσω του οποίου ένας πάροχος παρέχει ένα περιβάλλον ανάπτυξης και τα κατάλληλα εργαλεία για το σχεδιασμό νέων εφαρμογών. Έτσι, το PaaS είναι μια χρήσιμη υπηρεσία, ειδικά για προγραμματιστές λογισμικού και εταιρείες που θέλουν να δημιουργούν γρήγορα και εύκολα νέα προγράμματα ή εφαρμογές ανεξάρτητα από τον χώρο που βρίσκονται εκείνη την στιγμή. Η υποδομή ως υπηρεσία (IaaS) είναι μια μορφή cloud computing που έχει σχεδιαστεί για να καλύπτει όλες τις ανάγκες υλικού, δικτύωσης και υπολογιστικής ισχύος των επιχειρήσεων σε ένα εικονικό περιβάλλον. Μια άδεια IaaS επιτρέπει την επιχείρηση να πληρώνει μόνο για το υλικό που χρησιμοποιεί.
Το μοντέλο cloud (ή SaaS) δεν χρειάζεται φυσικά έμμεση διανομή επειδή δεν διανέμεται φυσικά και αναπτύσσεται σχεδόν αμέσως, εξαλείφοντας έτσι την ανάγκη για παραδοσιακούς συνεργάτες και μεταπωλητές.[1] Σε αντίθεση με το παραδοσιακό λογισμικό, το οποίο συνήθως πωλείται ως διαρκής άδεια χρήσης με προκαταβολικά τέλη (και πρόσθετα τέλη για συνεχή υποστήριξη), οι πωλητές SaaS τιμολογούν τις εφαρμογές συνήθως με συνδρομές, τις περισσότερες φορές μηνιαίες ή ετήσιες.[2][3] Κατά συνέπεια, το αρχικό κόστος εγκατάστασης του SaaS είναι συνήθως χαμηλότερο από το αντίστοιχο επιχειρηματικό λογισμικό. Οι πωλητές SaaS συνήθως τιμολογούν τις εφαρμογές τους με βάση ορισμένες μετρήσεις χρήσης, όπως ο αριθμός των χρηστών που χρησιμοποιούν την εφαρμογή.
Σχετικά χαμηλό κόστος προετοιμασίας χρήστη (δηλαδή, εγκατάσταση ενός νέου πελάτη) σε περιβάλλον πολλαπλών μισθωτών επιτρέπει σε ορισμένους προμηθευτές SaaS να προσφέρουν εφαρμογές χρησιμοποιώντας το μοντέλο freemium.[4] Σε αυτό το μοντέλο, παρέχεται μια δωρεάν υπηρεσία με περιορισμένη λειτουργικότητα ή όγκο και χρεώνεται τέλος για προηγμένη λειτουργικότητα ή μεγαλύτερο όγκο.
Ένας βασικός μοχλός ανάπτυξης του SaaS είναι η ικανότητα των προμηθευτών SaaS να προσφέρουν τιμολόγηση που είναι ανταγωνιστική σε σχέση με το λογισμικό που διατίθεται στις εγκαταστάσεις.[5] Αυτό συνάδει με την παραδοσιακή λογική για την εξωτερική ανάθεση των συστημάτων πληροφορικής, η οποία περιλαμβάνει την εφαρμογή των επιδράσεων κλίμακας στην απόδοση των εφαρμογών, πράγμα που σημαίνει ότι ένας εξωτερικός πάροχος υπηρεσιών μπορεί να προσφέρει καλύτερες, φθηνότερες και πιο αξιόπιστες εφαρμογές.[6]