Μακεδονία (εφημερίδα)

Μακεδονία
Το πρωτοσέλιδο της κυριακάτικης Μακεδονίας στις 25 Νοεμβρίου 2018.
ΤύποςΕβδομαδιαία εφημερίδα
Μορφήcompact
ταμπλόιντ
ΙδιοκτήτηςΜακεδονία Ενημέρωση Α.Ε.
ΙδρυτήςΚωνσταντίνος Ι. Βελλίδης
Ίδρυση1911, πριν 114 έτη (1911)
Πολιτική τοποθέτησηΚέντρο
ΓλώσσαΕλληνικά
ΈδραΚαθολικών 4, 54625, Θεσσαλονίκη, Ελλάδα
ΙστοσελίδαΕπίσημη ιστοσελίδα
ΠρομετωπίδαΗ πρώτη πρωινή εφημερίς εν Θεσσαλονίκη
Σελίδα στο Twitter

Η Μακεδονία είναι εβδομαδιαία, πολιτική, πρωινή ελληνική εφημερίδα που εκδίδεται στη Θεσσαλονίκη και κυκλοφορεί σε 22 νομούς της Βορείου Ελλάδος (συγκεκριμένα στους νομούς της Θράκης, της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, στην Λέσβο και την Χίο) τις καθημερινές, και σε όλη την Ελλάδα κάθε Κυριακή.

Πρωτοσέλιδο που χρησιμοποιεί μια πρώιμη μορφή μονοτονικού (21-11-1968).

Είναι η παλαιότερη ελληνική και σε κυκλοφορία, πολιτική εφημερίδα της Βορείου Ελλάδος. Ιδρύθηκε το 1911, (το πρώτο της φύλλο κυκλοφόρησε στις 10 Ιουλίου 1911 και με το νέο ημερολόγιο στις 23 Ιουλίου 1911)[1] από τον εκδότη Κωνσταντίνο Βελλίδη. Μετά τον θάνατό του (1936) ανέλαβε ο γιος του, Ιωάννης Βελλίδης, και μετά τον θάνατο του τελευταίου, (1978) αρχικά η σύζυγός του, Άννα Βελλίδη, και από το 1980 η κόρη τους, Κατερίνα Βελλίδη.

Το καλοκαίρι του 1996 η εφημερίδα έκλεισε λόγω χρεών, για να κυκλοφορήσει εκ νέου στις αρχές του 1998 από τον νέο της ιδιοκτήτη, τον επιχειρηματία Γιάννη Ραπτόπουλο. Την εφημερίδα εκδίδει μέχρι το 2018 η εταιρεία "Μακεδονική Εκδοτική Εκτυπωτική Α.Ε." και από το 2018 μέχρι και σήμερα η "Μακεδονία Ενημέρωση Α.Ε."

Από την διεύθυνση της εφημερίδας, διαδεχόμενοι τον Κωνσταντίνο Δημάδη, μία ιστορική φυσιογνωμία για τη δημοσιογραφική οικογένεια, που διετέλεσε αρχισυντάκτης και διευθυντής της εφημερίδας για 62 χρόνια (1931 έως 1993), πέρασαν ακόμη οι δημοσιογράφοι Νίκος Βουργουντζής, Γιάννης Νικολόπουλος, Λάζαρος Χατζηνάκος, κ.ά.

Ανάμεσα στους συνεργάτες της εφημερίδας υπήρξαν κατά το παρελθόν οι Δημήτρης Χουρμούζιος, Δημήτρης Ψαθάς, Κωστής Παλαμάς, Στράτης Μυριβήλης, Γεώργιος Βαφόπουλος, Αρχέλαος και άλλοι. Ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του '60, η εφημερίδα ξεκίνησε να καθιερώνει μία πρώιμη μορφή μονοτονικού συστήματος, καταργώντας την περισπωμένη και τη βαρεία και αντικαθιστώντας τες με έναν τόνο, πολλά χρόνια πριν το μονοτονικό καθιερωθεί ως η επίσημη γραφή της ελληνικής γλώσσας.

Η Μακεδονία ήταν από τις εφημερίδες που προσδιόρισαν σε σημαντικό βαθμό τις διεργασίες της ενσωμάτωσης της Θεσσαλονίκης στο ελληνικό κράτος: η απελευθέρωσή της το 1912, είχε βρει την εφημερίδα ήδη σε κυκλοφορία και με σημαντική επιρροή στα πράγματα.

Στην αρχή δεν προσχώρησε σε κανένα από τα υπάρχοντα κόμματα, ακολουθώντας ανεξάρτητη γραμμή, όμως από το 1915 άρχισε να τάσσεται στο πλευρό του Ελευθερίου Βενιζέλου, μένοντας πιστή στη «μεγάλη δημοκρατική παράταξη», ακόμη και μετά τον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο και την επανέκδοση της, μετά το κλείσιμο που της επιβλήθηκε από όργανα των ναζί. Μετά τον θάνατο του Βενιζέλου, από τους διαδόχους του στήριξε αποφασιστικά τον Γεώργιο Παπανδρέου, φίλο της οικογένειας Βελλίδη.

Στα μετεμφυλιακά χρόνια η εφημερίδα είχε μια έντονα αντιδεξιά πολιτική στάση και η αρθρογραφία της ήταν συχνά απαξιωτική για τον τότε ηγέτη της ελληνικής Δεξιάς, Κωνσταντίνο Καραμανλή, συνεχίζοντας την στήριξή της στον γιο του Ελευθερίου Βενιζέλου, Σοφοκλή Βενιζέλο. Με τη μεταπολίτευση όμως η στάση της διαφοροποιήθηκε, καθώς έγινε μία μετριοπαθής εφημερίδα του κεντροδεξιού χώρου, αυτή τη φορά υποστηρίζοντας τον Καραμανλή, χωρίς πάντως να έχει άμεση κομματική ταύτιση.

Η εφημερίδα σήμερα

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Μακεδονία εκδίδεται καθημερινά, εκτός Δευτέρας. Κάθε Κυριακή εκδίδεται η Μακεδονία της Κυριακής. Η τελευταία, υπήρξε η πρώτη κυριακάτικη έκδοση εφημερίδας στην Ελλάδα που εξέδωσε ταυτόχρονα και περιοδικό με την αγορά της, τις Επιλογές (1982). Σήμερα, η κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας, συνοδεύεται από τις ακόλουθες περιοδικές εκδόσεις:

  • Κάθε πρώτη Κυριακή του μήνα κυκλοφορεί με το γυναικείο περιοδικό Adore.
  • Κάθε τρίτη Κυριακή του μήνα κυκλοφορεί με το Με Υγεία, περιοδικό με θέματα υγείας και ευζωίας.
  • Κάθε τελευταία Κυριακή του μήνα, κυκλοφορεί με τις Επιλογές, περιοδικό ποικίλης ύλης.

Επίσης, δύο φορές τον χρόνο κυκλοφορεί με το περιοδικό αρχιτεκτονικής και διακόσμησης D.A.R. και τρεις φορές τον χρόνο κυκλοφορεί με το περιοδικό για την εκπαίδευση EDU.com. Παράλληλα με τις μηνιαίες εκδόσεις, την Μακεδονία της Κυριακής συνοδεύουν κάθε εβδομάδα, το περιοδικό πόλης με τίτλο LIVE στη Θεσσαλονίκη, καθώς και τα ένθετα Ταξίδια και Πανόραμα.

Η Μακεδονία υπήρξε επίσης η πρώτη έκδοση ελληνικής εφημερίδας σε διαδικτυακή μορφή.[2] Σημαντικό μέρος του ιστορικού αρχείου της εφημερίδας διατίθεται σε ηλεκτρονική μορφή μέσω της ψηφιακής βιβλιοθήκης εφημερίδων και περιοδικού τύπου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος.

  • Γιώργος Αναστασιάδης, Η Θεσσαλονίκη των εφημερίδων, Θεσσαλονίκη: Εκδόσεις University Studio Press, 1994, σελ. 48, 84 και 85, ISBN 960-12-0431-8
  • Βουργουτζής, Νίκος. Μακεδονία: το τελευταίο χειρόγραφο. Θεσσαλονίκη: Αφοί Κυριακίδη, 2007. 430 σ.
  • Δούλος, Βασίλειος. Ο τύπος της Θεσσαλονίκης και οι εκδότες ενός θρύλου. Θεσσαλονίκη, 2003. 167 σ.
  • Τυροβούζης, Νέστορας. Η εφημερίδα Μακεδονία και το Ράδιο Τσιγγιρίδη: ο πρώτος όμιλος ενημέρωσης στην Ελλάδα. Θεσσαλονίκη: University Studio Press, 2005. 166 σ.
  • Χεκίμογλου, Ευάγγελος [και] Θεοδωρίδης, Πάνος. Μια περιδιάβαση στον 20ο αιώνα μέσα από τις σελίδες της "Μακεδονίας" - 90 χρόνια (1911-2001). Θεσσαλονίκη: Μακεδονική Εκδοτική, 2001. 82 σ.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ιστορικά πρωτοσέλιδα

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
  1. «Εφημερίδα Μακεδονία (10/7/1911), φύλλο 1ο». efimeris.nlg.gr. Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος. Ανακτήθηκε στις 25 Ιουλίου 2021. 
  2. Παρατίθεται το πρώτο ηλεκτρονικό φύλλο της εφημερίδας, με ημερομηνία 13 Αυγούστου 1995