Το λήμμα δεν περιέχει πηγές ή αυτές που περιέχει δεν επαρκούν. |
Μανώλης Στεφανουδάκης | |
---|---|
Γενικές πληροφορίες | |
Γέννηση | 5 Απριλίου 1983 Ηράκλειο |
Πληροφορίες ασχολίας | |
Ιδιότητα | αθλητής |
Σχετικά πολυμέσα | |
Ο Μανώλης Στεφανουδάκης είναι Έλληνας παραολυμπιονίκης και παγκόσμιος πρωταθλητής στίβου, στο ακόντιο που είναι το αγώνισμα του αλλά και στη σφαιροβολία με συμμετοχή στους Παραολυμπιακούς αγώνες του 2012 στο Λονδίνο,τους Παραολυμπιακούς αγώνες του 2016 στο Ρίο, τους Παραολυμπιακούς αγώνες του 2020 και τους Παραολυμπιακούς αγώνες του 2024. Κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στον ακοντισμό της κατηγορίας F54 στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.[1]
Ο Εμμανουήλ Στεφανουδάκης του Μιχαήλ γεννήθηκε στις 05 Απριλίου 1983 στο Ηράκλειο Κρήτης και κατοικεί στη Γαλλία. Από τις 23 Απριλίου 2007, εξαιτίας ενός τροχαίου ατυχήματος, είναι παραπληγικός.
Είναι Πρόεδρος του Δ.Σ. του Συλλόγου Ατόμων με Αναπηρία Γονέων και Φίλων Νότιας Κρήτης «ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ».
Κατέχει την θέση του Αντιπροέδρου στο Σύλλογο Ελλήνων Παραολυμπιονικών, καθώς επίσης και στο Σωματείο ΑμεΑ ‘’ΜΕΓΑΛΟΝΗΣΟΣ’’.
Στα πλαίσια της αποκατάστασής του ασχολήθηκε με τον αθλητισμό εντασσόμενος στον αθλητικό σύλλογο «Η ΜΕΓΑΛΟΝΗΣΟΣ». Αρχικά ασχολήθηκε με την κολύμβηση στην κατηγορία S5. Το 2008 συμμετείχε για πρώτη φορά στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ατόμων με Αναπηρία, στο όποιο κατέκτησε το πρώτο του χρυσό μετάλλιο στην σκυταλοδρομία 4x50 m., ενώ στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα του 2009 κατέκτησε ένα χρυσό μετάλλιο στα 100 m. ελεύθερο, ένα ασημένιο στα 50 m. ύπτιο, ένα χάλκινο στα 50 m. ελεύθερο και ένα χρυσό στη σκυταλοδρομία 4x50 m.
Ωστόσο, η δυσκολία της μετακίνησης στο Ηράκλειο για τις προπονήσεις του, λόγω της έλλειψης υποδομών στον τόπο του, τον έκαναν να εγκαταλείψει την κολύμβηση και να ασχοληθεί με το στίβο. Τον Ιούλιο του 2009 ξεκίνησε προπονήσεις στο γυμναστήριο και στις αρχές Αυγούστου του ίδιου έτους ξεκίνησε τις προπονήσεις του στο στάδιο, αρχικά στη σφαίρα και στη συνέχεια στο ακόντιο.
Την πρώτη εμφάνιση στο στίβο την έκανε στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ατόμων με Αναπηρίες, στην κατηγορία F54. Στις 25 και 26 Ιουνίου 2010 αγωνίστηκε στον ακοντισμό και στη σφαιροβολία, όπου κατέκτησε δύο χρυσά μετάλλια.
Στις 17 Ιουλίου 2010 κατέρριψε το πανελλήνιο ρεκόρ στον ακοντισμό με βολή 22,20 m., ενώ την προηγούμενη ημέρα είχε κατακτήσει ξανά την πρώτη θέση στο αγώνισμα της σφαιροβολίας.
Τον Αύγουστο του 2010 πήρε μέρος στους αγώνες Εθνικού Πρωταθλήματος της Κροατίας, όπου κατέκτησε την πρώτη θέση στον ακοντισμό, καταρρίπτοντας για δεύτερη φορά το Πανελλήνιο ρεκόρ και ανεβαίνοντας στην έκτη θέση της Παγκόσμιας κατάταξης στην κατηγορία του, με βολή 22,30 m. Στο αγώνισμα της σφαιροβολίας κατέκτησε την τρίτη θέση.
Το Σεπτέμβριο του 2010 συμμετείχε σε αγώνες Εθνικού Πρωταθλήματος της Αγγλίας, όπου κατέκτησε την πρώτη θέση και στα δύο αγωνίσματα.
Στη διεθνή διοργάνωση Fazza, που πραγματοποιήθηκε στο Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, στις 26 έως 28 Μαρτίου 2011, κατέρριψε τα δύο πανελλήνια ρεκόρ, στη σφαιροβολία και στον ακοντισμό. Στο πρώτο αγώνισμα κατέκτησε ασημένιο μετάλλιο με επίδοση 9.01m., ενώ στο δεύτερο χάλκινο με βολή στα 26.30m.
Στις 24 έως 26 Μαΐου 2011 πραγματοποιήθηκε το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Στίβου Ατόμων με Αναπηρία στην Αθήνα, όπου κατάφερε για άλλη μια φορά να ξεπεράσει τον εαυτό του, καταρρίπτοντας το πανελλήνιο και προσωπικό του ρεκόρ, τόσο στη σφαιροβολία με βολή 9,20 m., όσο και στον ακοντισμό με βολή που έφτασε τα 28,28 m. Με τις συγκεκριμένες επιδόσεις ο Στεφανουδάκης βρέθηκε στη δεύτερη θέση της παγκόσμιας κατάταξης στον ακοντισμό και στην τέταρτη θέση στη σφαιροβολία για το 2011.
Η αυλαία για το 2012 άνοιξε με την αθλητική διοργάνωση Fazza στα Ηνωμενα Αραβικά Εμιράτα. Στις 12 Μαρτίου αγωνίστηκε στον ακοντισμό και κατέλαβε την πρώτη θέση με το systempoint για τις κατηγορίες F53, F54, F55,F56, F57 , με βολή 24,30m., λόγω αλλαγών στους κανονισμούς της καρέκλας ρίψεων και στις 14 Μαρτίου κατέκτησε τη δεύτερη θέση στη σφαιροβολία με βολή 7,10m.
Στις 1 και 2 Ιουνίου συμμετείχε στο πανελλήνιο πρωτάθλημα στίβου Ατόμων με Αναπηρία αποσπώντας και πάλι 2 χρυσά μετάλλια στη σφαίρα και το ακόντιο με βολές 8,13 m. και 25,49m. αντίστοιχα.
Οι μέχρι τότε επιδόσεις του τον έφεραν να αγωνιστεί στη μεγάλη διοργάνωση, το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ατόμων με Αναπηρία, το οποίο διεξήχθη στο Standskanaal της Ολλανδίας. Στις 24 Ιουνίου έριξε τη σφαίρα σε απόσταση 8,38m., και ανέβηκε στο τρίτο σκαλοπάτι του βάθρου, ενώ στις 26 Ιουνίου ανέβηκε στο δεύτερο σκαλοπάτι με βολή 25,11m.
Η συμμετοχή του στους Παραολυμπιακούς αγώνες του Λονδίνου ήταν ένα όνειρο, που πραγματοποιήθηκε. Ο Μανώλης το Σαββατο 1 Σεπτεμβρίου κατέκτησε την 17η θέση στη σφαιροβολία, με βολή 7,91m. Όμως, το όνειρο του δεν πραγματοποιήθηκε απλά, αλλά έφτασε και στην κορύφωση του, στις 8 Σεπτεμβρίου ο Μανώλης κατέκτησε την τρίτη θέση και το χάλκινο μετάλλιο στον ακοντισμό, με βολή 27,37 m.
Το 2013, ο Μανώλης Στεφανουδάκης συμμετείχε σε τρεις διοργανώσεις στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Στην πρώτη διοργάνωση, Sharjah 3rd International OpenAthleticsMeeting στις 16 &17 Μαρτίου κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο με βολή 26,35m.. Στη δεύτερη διοργάνωση που πραγματοποιήθηκε στο AlAin κατέκτησε ένα ακόμα χρυσό μετάλλιο, με βολή 27,82 m., μια βολή βελτιωμένη κατά 45 cm. από αυτή των Παραολυμπιακών αγώνων του Λονδίνου. Επίσης, κατέκτησε κι ένα ασημένιο μετάλλιο στη σφαιροβολία, ρίχνοντας την σφαίρα στα 8,33 m.. Στη 5th Fazaa International AthleticsCompetition 2013, κατάφερε να κατακτήσει δύο χρυσά μετάλλια. Στον ακοντισμό είχε βολή 27,48 m., ενώ στη σφαιροβολία έφτασε τα 8,24 m.
Στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Α.με.Α που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 7 & 8 Ιουνίου 2013 κατέκτησε δύο χρυσά μετάλλια.
Το αποκορύφωμα του για το 2013 ήταν η συμμετοχή του στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ατόμων Με Αναπηρία, που διεξήχθη στην Λυών της Γαλλίας. Εκεί κατέκτησε την τρίτη θέση και το χάλκινο μετάλλιο ρίχνοντας το ακόντιο στα 27,70 m.
Το 2014 συμμετείχε σε πέντε μεγάλες παγκόσμιες αθλητικές διοργανώσεις. Συγκεκριμένα, στις 31 Μαΐου και 1 Ιουνίου στο Πρωτάθλημα Ιταλίας – GrandPrix (Grosseto) κατέκτησε ένα ασημένιο μετάλλιο στη σφαιροβολία, με επίδοση 8,09 m. και ένα χρυσό στον ακοντισμό, με βολή στα 26,89 m.
Μερικές μέρες αργότερα στις 4 Ιουνίου κατέκτησε 2 χρυσά μετάλλια σε ένα Διεθνές Αθλητικό Μeeting στο Παρίσι της Γαλίας. Ενώ στο 8ο Τυνησιακό Διεθνές Meeting – Grand – Prix, πήρε ένα χρυσό μετάλλιο στον ακοντισμό με βολή 27,85 μετρά και ασημένιο στη σφαιροβολία. Στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα ΑμεΑ, στην Αθήνα, στις 22 Ιουνίου κατέκτησε επίσης δύο χρυσά μετάλλια.
Η αυλαία του 2014, για τον Στεφανουδάκη έκλεισε με το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στο Swensea της Ουαλίας στις 22 Αυγούστου και την κατάκτηση του ασημένιου μεταλλίου στον ακοντισμό, με ρίψη στα 26,88 m.
Με τις επιδόσεις του στις τελευταίες αθλητικές διοργανώσεις είναι ο δεύτερος καλύτερος αθλητής, για το 2014 σε όλο τον κόσμο, στην κατηγορία του.
Το 2015, τα αποτελέσματα είναι καταπληκτικά. Αρχικά συμμετείχε στις τρεις διοργανώσεις του Dubai και κατέκτησε 3 χρυσά μετάλλια, 1 ασημένιο και 1 χάλκινο αγωνιζόμενος με το systempoint για τις κατηγορίες F53, F54, F55, F56, F57. Ενώ στο Grand – Prix της Τυνησίας κατέκτησε 2 χρυσά μετάλλια και κατέρριψε το Πανελλήνιο ρεκόρ στον ακοντισμό με βολή 29,12 m., το οποίο κατείχε ο ίδιος από το 2011.
Στις 14 Ιουνίου 2015, στο Grosseto της Ιταλίας, κατέκτησε και το ύψιστο σκαλοπάτι του αθλητισμού, στην κατηγορία του, καταρρίπτοντας το Παγκόσμιο Ρεκόρ στον ακοντισμό, με βολή 29,54 μ.
Όμως, δεν σταματάει εκεί, μέσα σε λίγες μέρες, στις 27 Αυγούστου, στην Αθήνα, για δεύτερη φορά καταρρίπτει το Παγκόσμιο Ρεκόρ, με βολή 29,75 μ. Την ίδια μέρα κατέκτησε επίσης ένα χρυσό μετάλλιο στη σφαιροβολία.
Στις 8 Ιουλίου 2015, συμμετείχε στη διεθνή αθλητική ημερίδα της Θεσσαλονίκης, στον ακοντισμό όπου κατέκτησε ένα χρυσό μετάλλιο.
Όμως η κορύφωση της χρονιάς είναι μοναδική, αφού ο Στεφανουδάκης καταφέρνει στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στίβου, στην Ντόχα, στις 25 Οκτωβρίου 2015 να ανέβει στο υψηλότερο σκαλοπάτι του βάθρου των νικητών, κατακτώντας την πρώτη θέση και το χρυσό μετάλλιο.
Ο Μανώλης κατάφερε για ολόκληρη την αθλητική χρονιά 2015 να κρατηθεί στην πρώτη θέση Παγκοσμίως στην κατηγορία του, F54, στο αγώνισμα του ακοντισμού.
Το 2016 είναι η χρυσή χρονιά του Στεφανουδάκη. Η αθλητική χρονιά ξεκινάει στις 14 Μαρτίου με την συμμετοχή του στην 6η Διεθνή Αθλητική Συνάντηση του Sharjah, που διεξάγεται στο Ντουμπάι. Ο Μανώλης κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στη σφαιροβολία με βολή 8,56 μ. και στις 15 Μαρτίου χρυσό στο ακόντιο με βολή 27,90 μ. . Οι αθλητικές υποχρεώσεις συνεχίζονται στο Ντουμπάι. Η επόμενη αθλητική διοργάνωση είναι στο Fazza – GrandPrix όπου στις 17 Μαρτίου κατακτάει χρυσό μετάλλιο στον ακοντισμό με 27,05 μ. και στις 18 Μαρτίου ασημένιο στη σφαίρα.
Στο GrandPrixτης Τυνησίας κατέκτησε 2 ακόμα χρυσά μετάλλια. Στις 25 Μαρτίου αγωνίστηκε στη σφαίρα κατακτώντας χρυσό μετάλλιο με βολή 8,19 μ. ενώ στις 26 Μαρτίου με βολή στα 28,60 μ. κατακτάει ένα ακόμα χρυσό μετάλλιο στον ακοντισμό.
Στις 9 Απριλίου 2016, στο Διεθνές GrandPrix του Grosseto στην Ιταλία, κατέκτησε χάλκινο μετάλλιο στη σφαιροβολία και στης 10 Απριλίου χρυσό στον ακοντισμό.
Στις 13 Ιουνίου του 2016 πήρε μέρος στους αγώνες του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος στο Grossetoτης Ιταλίας, όπου κατέκτησε την τρίτη θέση στον ακοντισμό.
Τον Σεπτέμβριο του 2016 ο Μανώλης Στεφανουδάκης έκανε υπερήφανη την Ελλάδα και την Κρήτη καθώς απέκτησε το σπουδαιότερο μετάλλιο της καριέρας του και αναδείχθηκε ΧΡΥΣΟΣ Παραολυμπιονίκης. Ο Έλληνας αθλητής στις 9 Σεπτεμβρίου πρόσθεσε ένα ακόμα παραολυμπιακό μετάλλιο στη συλλογή του, κατακτώντας την πρώτη θέση και το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία F54 του ακοντισμού με καλύτερη βολή στα 29,45 μ. στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο.
Η αυλαία για το 2017 άνοιξε με την αθλητική διοργάνωση Fazza στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.Ο χρυσός Παραολυμπιονίκης συμμετείχε στις 2 διοργανώσεις του Dubai όπου στις 20 Μαρτίου κατέκτησε χρυσό μετάλλιο στη σφαίρα και στις 23 Μαρτίου πρώτη θέση στον ακοντισμό με βολή 28,76 μ. Στις 25 και 27 Μαρτίου συμμετείχε στο 7thSharjahInternationalOpenAthleticsMeeting αποσπώντας 2 χρυσά μετάλλια, ένα στη σφαίρα και ένα στο ακόντιο με βολή 29,13 μ.
Στο GrandPrix της Τυνησίας κατέκτησε 2 ακόμα χρυσά μετάλλια. Στις 13 Απριλίου αγωνίστηκε στη σφαίρα κατακτώντας χρυσό μετάλλιο και στις 14 Απριλίου με βολή στα 29,08 μ. κατακτάει ένα ακόμα χρυσό μετάλλιο στον ακοντισμό.
Τον Μάιο του 2017 ο Μανώλης Στεφανουδάκης με μια επιτυχημένη εμφάνιση κατέκτησε την πρώτη θέση στον ακοντισμό αλλά και στη σφαιροβολία στοWorldParaAthleticGrandPrixRiety 2017 στην Ιταλία. Στο Rieti στις 5 και 7 Μαΐου κατάφερε να πάρει πρωτιά στο ακόντιο αλλά και στη σφαίρα με βολές 29,69 μ. και 8,10 μ. αντίστοιχα.
Στις 27 Μαΐου ο Μανώλης συμμετείχε στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Στίβου ΑμεΑ στο ΟΑΚΑ κερδίζοντας την πρώτη θέση στον ακοντισμό με βολή 27,63 μ.
Η αυλαία της αθλητικής χρονιάς του 2017 έκλεισε με το χρυσό Παραολυμπιονίκη του Ρίο και παγκόσμιο πρωταθλητή στον ακοντισμό (F54),να διατηρεί τον τίτλο του και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα τουΛονδίνο, σημειώνοντας ρεκόρ αγώνων. Στις 23 Ιουλίου ο Μανώλης Στεφανουδάκης, παρά τον τραυματισμό που τον ταλαιπωρούσε, απέδειξε για άλλη μια φορά την κυριαρχία του στον παγκόσμιο ακοντισμό στην κατηγορία F54 με το ακόντιο του να προσγειώνεται στα 29,51 μ., διατηρώντας την υψηλότερη θέση στο πόντιουμ των νικητών για δεύτερο σερί παγκόσμιο πρωτάθλημα.
Η αγωνιστική περίοδος για το 2018 ξεκίνησε με τον Μανώλη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Τον Μάρτιο πήρε μέρος στο 10thFazzaInternationalParaAthleticsChampionshipsDubai 2018 – WorldParaAthleticsGrandPrix, όπου στο αγώνισμα της σφαιροβολίας κατάφερε να κατακτήσει το Ασημένιο μετάλλιο με βολή στα 8,07 μ. ενώ στον ακοντισμό με μια εξαιρετική βολή στα 28,15 μέτρα επικράτησε των αντιπάλων του προσθέτοντας ένα Χρυσό μετάλλιο ακόμα στη συλλογή του.Συμμετείχε, επίσης στο8thSharjahInternationalOpenAthleticsMeeting,όπου ρίχνοντας σφαίρα με βολή 7.99μ. κέρδισε το χρυσό μετάλλιο ενώ το ΄’χρυσό’’ του ακόντιο το απογείωσε στα 28.69 μ. παίρνοντας για άλλη μια φορά την πρώτη θέση στο βάθρο του ακοντισμού.
Ο Μανώλης συμμετέχοντας στο 3rd International AthleticsMeeting του Marrakech , στης 27 Απριλίου στο αγώνισμα της σφαιροβολίας κατάφερε να κατακτήσει το Ασημένιο μετάλλιο με βολή στα 8,02 μ. ενώ στης 28 Απριλίου με το ‘’χρυσό’’ του ακόντιο κατέκτησε για άλλη μια φορά την πρώτη θέση με μια εξαιρετική βολή στα 28,25μ.
Λίγες μέρες αργότερα, στις 13 Μαΐου ο χρυσός Παραολυμπιονίκης συμμετέχοντας στο ’’ The 6th ChinaOpenAthleticsChampionships - Beijing 2018 World Para AthleticsGrandPrix’’ δήλωσε δυναμικό παρών τόσο στον ακοντισμό με βολή στα 27,74μ. όσο και στην σφαιροβολία με βολή στα 7,91μ..
Η επόμενη διεθνήαθλητική διοργάνωση για τον Κρητικό Πρωταθλητή ήταν το HandisportOpenParis 2018 - Paris 2018 World Para AthleticsGrandPrix στη Γαλλία όπου κατέλαβε την 6η θέση με βολή 7.76μ. στην σφαιροβολία και την 4η θέση με βολή 27.60μ.στον ακοντισμό.
Στο Ευρωπαϊκόπρωτάθλημα της Γερμανίας ο Γίγαντας του αθλητισμού συμπλήρωσε ακόμα μια σπουδαία διάκριση στη φαρέτρα του. Για άλλη μια φορά, ο Μανώλης Στεφανουδάκης, παρέμεινε στο βάθρο των νικητών, κατακτώντας την δεύτερη θέσηκαι το αργυρό μετάλλιο στον ακοντισμό με βολή στα 28,10 μ. .
Η αγωνιστική χρονιά του 2019 ξεκίνησε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στο 9th Sharjah International OpenAthleticsMeeting. ΟΚρητικός Αθλητής πρόσθεσε δυο ακόμα διεθνής διακρίσεις στο βιογραφικό του, κατακτώντας δύο ασημένια μετάλλια, ένα στον ακοντισμό με βολή στα 27,95μ. και ένα στη σφαιροβολία με βολή στα 7,88 μ. .Η αυλαίαστο Ντουμπάι έπεσεμε τηνκατάκτηση του χάλκινουμετάλλιου στον ακοντισμό κατηγορίας F54 με καλύτερη επίδοση στα 28 μέτρα 23 εκατοστά στο 11thFazzaChampionshipsWorldParaAthleticsGrandPrix 2019.
Τον Απρίλιο ο Κρητικός παραολυμπιονίκης πραγματοποίησε άλλη μια εξαιρετική εμφάνιση στο 4th International AthleticsMeeting of Μarrakesh κατακτώντας δύο μετάλλια. Στης 25 Απριλίου, κατέφερε να πετάξει το ακόντιο του στα 29,05 μ. και να ξεπεράσει τους συναθλητές του κατακτώντας την 1η θέση και το χρυσό μετάλλιο σε μια διοργάνωση με υψηλό ανταγωνισμό. Ενώ στης 26 Απριλίου κατέκτησε τη 2η θέση και το ασημένιο μετάλλιο στην σφαιροβολία.
Ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής συμμετείχε στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Στίβου ΟΠΑΠ 2019 όπου προστέθηκαν άλλα δύο χρυσά πανελλήνια μετάλλια στη συλλογή του,ένα στην σφαιροβολία με βολή στα 8,06 μ. κι ένα στο ακόντιο με βολή στα 28,81 μ.
Το επισφράγισμα της χρονιάς έγινε στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου ΑμεΑ στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ο Μεσσαρίτης Παραολυμπιονίκης πρόσθεσε στο ενεργητικό του μία ακόμη διάκριση παραμένοντας μεταξύ των κορυφαίων αθλητών του κόσμου στον ακοντισμό. Ο Μανώλης στην δεύτερη του βολή κάρφωσε το ακόντιό του στα στα 29.76 μ., μόλις ένα εκατοστό από τον πρώτο κατακτώντας το ασημένιο μετάλλιο στον ακοντισμό της κατηγορίας F54. Σε αυτή τη διεθνή διοργάνωση ο Έλληνας Πρωταθλητής έκανε την καλύτερη εμφάνιση της καριέρας του. Απέδειξε για άλλη μια φορά την αξία του στον παγκόσμιο ακοντισμό, ανάμεσα στους κορυφαίους αθλητές του αγωνίσματος του και έσπασε το πανελλήνιο που είναι ταυτόχρονα και ατομικό του ρεκόρ. (προηγούμενο δικό του 29,75μ).
Το 2020 ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής ξεκίνησε τους αγώνες του στο Μαρόκο και για άλλη μια φορά ανέβηκε στο βάθρο των νικητών αφού κατέκτησε την πρώτη θέση στον ακοντισμό με βολή 29,40μ. και το ασημένιο μετάλλιο στην σφαιροβολία με βολή 7,93 μ.στο 5th International Para Athletics Meeting of Marrakech. Λόγω της πανδημίας ο υπεραθλητής ολοκλήρωσε τις αγωνιστικές του υποχρεώσεις στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Στίβου ΑμεΑ κατακτώντας δύο χρυσά μετάλλια, ένα στον ακοντισμό με βολή στα 27,51 μ. και ένα στη σφαιροβολία με βολή στα 8,03 μέτρα.
Το όνειρό του ως αθλητής κορυφώθηκε με τη συμμετοχή του στους Παραολυμπιακούς αγώνες του Λονδίνου, οι οποίοι διεξήχθησαν από τις 29 Αυγούστου έως τις 9 Σεπτεμβρίου 2012.
Το 12ο μετάλλιο στους 14ους Παραολυμπιακούς Αγώνες «Λονδίνο 2012», δια χειρός Μανώλη Στεφανουδάκη, πανηγύρισε η ελληνική αποστολή. Ο αθλητής της Μεγαλονήσου με 27 μέτρα 37 εκατοστά που σημείωσε στην τρίτη βολή, πήρε το χάλκινο μετάλλιο του ακοντισμού κατηγορίας F54/55/56, σημειώνοντας παράλληλα την καλύτερη επίδοση του για το 2012.
Οι βολές του Στεφανουδάκη, ο οποίος με τη συμπλήρωση των τριών πρώτων βολών ήταν στην πρώτη θέση, ήταν 26.84, 27.24, 27.37, 26.51, 26.88, 26.82μ.
Επίσης συμμετείχε και στον τελικό της σφαιροβολίας όπου και κατετάγει 17ος.
Στις 9 Σεπτεμβρίου 2016 ο Μανώλης Στεφανουδάκης κατέκτησε την κορυφή του ακοντισμού και στέφθηκε χρυσός παραολυμπιονίκης με βολή στα 29,45 μ., (που αποτελεί και ρεκόρ αγώνων) και κατέλαβε την πρώτη θέση στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο στη Βραζιλία. Ο Μεσσαρίτης αθλητής είχε άλλες τέσσερις έγκυρες βολές που μετρήθηκαν 29.42μ., 27.47μ., 28.02μ. και 28.84μ.
Ο Γίγαντας Αθλητής από τη Κρήτη κατάφερε να βρίσκεται στην κορυφή του κόσμου για τρία συνεχόμενα χρόνια, αποδεικνύοντας σε κάθε του συμμετοχή πως δικαίως βρίσκεται στην ελίτ του παγκόσμιου αθλητισμού.
Ο Κρητικός Παραολυμπιονίκης πρόσθεσε μια σπουδαία διάκριση στη φαρέτρα του με την κατάκτηση του ασημένιου μεταλλίου στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Γερμανίας το 2018.
Το 2019 ο Παγκόσμιος υπεραθλητής έκανε την καλύτερη εμφάνιση της καριέρας του καρφώνοντας το ακόντιό του στα στα 29.76 μ.(ατομικό ρεκόρ) και κατέκτησε τη 2η θέση στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου ΑμεΑ στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα