Μερμπάου

Δέντρο του είδους Intsia bijuga.

Το είδος Merbau, βοτανικώς Intsia bijuga, κοινώς γνωστό ως τικ του Βόρνεο και kwila,[1][2] είναι τροπικό είδος δέντρου που ανήκει στην οικογένεια Fabaceae και είναι εγγενές στην τροπική και υποτροπική ζώνη που εκτείνεται μεταξύ Ινδίας - Ειρηνικού. Η φυσική του εξάπλωση είναι από την Τανζανία και τη Μαδαγασκάρη ανατολικά έως και την Ινδία και το Κουίνσλαντ της Αυστραλίας, την Παπούα Νέας Γουινέας μέχρι και τα νησιά Φίτζι και Σαμόα του Ειρηνικού ωκεανού[3].

Ως δέντρο φτάνει τα περίπου 50 μ. σε ύψος, με πολύ ενισχυμένο κορμό. Ανευρίσκεται τυπικά σε δάση μαγγροβίων. Το είδος Intsia bijuga διαφέρει από το συγγενικό του, Intsia palembanica στον αριθμό των φυλλαριών που αποτελούν τα σύνθετα φύλλα τους.[4]

Το δέντρο αυτό έχει ποικιλία κοινών ονομάτων, όπως λ.χ. ipil και kwila.[5]

Ο φλοιός και τα φύλλα του ipil χρησιμοποιούνται στην παραδοσιακή ιατρική.

Η ξυλεία που παράγει το δέντρο, που ονομάζεται kwila ή merbau, είναι έντονα κοκκινωπό και πολύ ανθεκτικό ξύλο, που έχει υψηλή αντοχή στα έντομα και τους τερμίτες, και αυτό το καθιστά πολύτιμο για δάπεδα και πολλές άλλες χρήσεις.

Το ξύλο μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για το εκχύλισμά του, που είναι σαν φυσική χρωστική. Λόγω της εκτεταμένης υλοτόμησης, το είδος κινδυνεύει σε πολλές δασικές περιοχές στη Νοτιοανατολική Ασία, ενώ έχει σχεδόν εξαφανιστεί σε ορισμένα δάση. [6]

Εκτεταμένες ποσότητες ξυλείας αγοράστηκαν για ολυμπιακά έργα και κατασκευές των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2008 στην Κίνα, η οποία μάλιστα ακόμη και σήμερα είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας της ξυλείας των εν λόγω είδους.[7]

Το ξύλο χρησιμοποιείται ευρέως για εσωτερικά και εξωτερικά δάπεδα στις αγορές των ΗΠΑ και της Ευρώπης.

Παράνομες υλοτομίες

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με την Greenpeace, μεγάλες ποσότητες ξυλείας ipil -που προέρχονται από παράνομη υλοτομία- εισάγονται στην Κίνα όπου γενικά υπάρχουν χαλαροί κανόνες ελέγχου στις εισαγωγές του. Η ίδια η Greenpeace ισχυρίζεται ότι με τον τρέχοντα ρυθμό υλοτόμησης, το δασοπονικό αυτό είδος θα εξαφανιστεί μέσα σε 35 έτη.[7]

Στη Νέα Ζηλανδία, όπου το ξύλο ipil είναι γνωστό ως kwila, έχουν γίνει προσπάθειες να σταματήσει η εισαγωγή του. Το 2008 οι εταιρείες ξυλεμπορίας διχάστηκαν ως προς το αν θα έπρεπε να απαγορευτεί η πώληση του kwila. Ο τότε αρμόδιος υπουργός, από το Υπουργείο Γεωργίας και Δασών την εποχή εκείνη, δεν υποστήριξε την απαγόρευση και αντ' αυτού την άφησε -ελεύθερα- στην επιλογή των καταναλωτών.[8]

Το Intsia bijuga, τοπικά γνωστό ως ifit, είναι το επίσημο δέντρο της επικράτειας των Ηνωμένων Πολιτειών του Γκουάμ.

Από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και ένθεν, η υλοτόμηση του είδους υπήρξε ολοκληρωτική στο Γκουάμ με μεγάλη καταστροφή των τοπικών δασών, ενώ πλέον είναι παράνομο να υλοτομούνται ώριμα δέντρα ifit. Παραμένει -ωστόσο- το πιο δημοφιλές ξύλο για τους ντόπιους λαξευτές[9] και ξυλογλύπτες.

  1. F.A. Zich· B.P.M Hyland· T. Whiffen· R.A. Kerrigan (2020). «Intsia bijuga». Australian Tropical Rainforest Plants, Edition 8. Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation (CSIRO). Ανακτήθηκε στις 7 Απριλίου 2021. 
  2. «Intsia bijuga (vesi)» (PDF). Agroforestry.org. Ανακτήθηκε στις 7 Απριλίου 2021. 
  3. «PNGTreesKey - Intsia bijuga Kuntze». www.pngplants.org. Ανακτήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2021. 
  4. Tropical Legumes: Resources for the Future : Report of an Ad Hoc Panel of the Advisory Committee on Technology Innovation, Board on Science and Technology for International Development, Commission on International Relations, National Research Council. National Academies. 1979. σελ. 216. NAP:14318. Intsia bijuga and Intsia palembanica differ mainly in the number of leaflets that make up their compound leaves. Both are native to tropical rainforests in Southeast Asia and the islands of the southwest Pacific. 
  5. «Tree Conservation Information Service». UNEP-WCMC. 5 Σεπτεμβρίου 2007. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 Ιανουαρίου 2007. Ανακτήθηκε στις 23 Αυγούστου 2008. 
  6. Wild Singapore
  7. 7,0 7,1 Bristow, Michael (2007-07-06). «China trade threatens tropical trees». BBC. http://news.bbc.co.uk/2/hi/asia-pacific/6277518.stm. 
  8. Gibson, Eloise (18 August 2008). «Stores divided over calls to ban kwila». New Zealand Herald. http://www.nzherald.co.nz/environment/news/article.cfm?c_id=39&objectid=10527536. Ανακτήθηκε στις 26 June 2010. 
  9. Wescom, Robert W. (19 Μαρτίου 2021). «Guam Trees: Ifit». Guampedia. Ανακτήθηκε στις 6 Απριλίου 2021. 

Πρόσθετη βιβλιογραφία

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]