Μλάλι (Κόνγκουα)

για το Μλάλι στην Περιοχή Μβομέρο, Περιφέρεια Μορογκόρο, Τανζανία δείτε Μλάλι (Μβομέρο)

Συντεταγμένες: 06°12′00″S 36°25′01″E / 6.20000°S 36.41694°E / -6.20000; 36.41694

Μλάλι (Κόνγκουα)
Mlali (Kongwa)
Τοπική ονομασία Kata ya Mlali
Επίσημη ονομασία Kata ya Mlali, Wilaya ya Kongwa
Αγροτικό Τμήμα
Χάρτης της Τανζανίας (σε ανοικτό γκρι) όπου φαίνονται:
α. η Περιφέρεια Ντοντόμα (σε σκούρο πράσινο).
Χάρτης της Περιφέρειας Ντοντόμα. Σε κόκκινο διακρίνεται η Περιοχή Κόνγκουα.
Χώρα Τανζανία
Ζώνη Κεντρική
Περιφέρεια Ντοντόμα
(Dodoma Region)
Περιοχή Κόνγκουα
(Kongwa District)
Επιφάνεια 119,2 km²[1]
Πληθυσμός 19.623 (2012)[1]
Πυκνότητα Πληθυσμού 164,7 km² (2012)[1]
Ταχυδρ. Κώδικας 41505
Ζώνη Ώρας Ανατολικής Αφρικής +3
Δικτυακός Ιστότοπος dodoma.go.tz

Το Μλάλι (αγγλ.: Mlali / σουαχ.: Kata ya Mlali), είναι διοικητικό Αγροτικό Τμήμα στην Περιοχή Κόνγκουα (Kongwa District), στην Περιφέρεια Ντοντόμα (Dodoma Region) της Τανζανίας.

Με την ίδια ονομασία (Μλάλι), υπάρχει επίσης και σε ένα Αγροτικό Τμήμα στην Περιοχή Μβομέρο.[Σημ. 1]

Σύμφωνα με την απογραφή του 2012, ο πληθυσμός στο Αγροτικό Τμήμα Μλάλι αριθμούσε 19.623 κατοίκους.[1]

Το μέσο υψόμετρο στο Μλάλι είναι περί τα 1,027 m (3,369 ft).[2]

Το κλίμα είναι (κατά τον κλιματικό τύπο του Köppen), τροπική σαβάνα, υγρό.[3]

Γεωγραφικά, το Μλάλι (Mlali) βρίσκεται στην Οροσειρά Ρουμπέχο (Rubeho Mountains) και χωρίζεται στο Μλάλι Ιέγκου (Mlali Iyegu) και στο Μλάλι Μποντένι (Mlali Bondeni).[Σημ. 2] Το Μλάλι Ιέγκου (Mlali Iyegu) ενδείκνυται για την εξερεύνηση της πανίδας στην γύρω περιοχή.

Στο Μλάλι (Mlali) λειτουργεί κέντρο αποκατάστασης το οποίο θεραπεύει ορθοπεδικές παθήσεις παιδιών· επίσης ασκούνται και άλλες ιατρικές ειδικότητες, όπως η οδοντιατρική, από εθελοντές της Αποστολής Smile (Smile Mission). Αυτές οι υπηρεσίας υγείας, εξυπηρετούν μεγάλη έκταση της Επαρχίας Κόνγκουα (Kongwa District) καθώς και των παρακείμενων σε αυτήν περιοχών.

  1. Σε μία χώρα της εδαφικής έκτασης της Τανζανίας, είναι πολύ φυσικό μία ονομασία να αναφέρεται σε πέραν της μίας περιοχής π.χ. Μαχένγκε (Ουλάνγκα), Μαχένγκε (Κιλόλο), Ουσαγκάρα (Τάνγκα), Ουσαγκάρα (Μισούνγκουι), Μκαλάμο (Κορόγκουε), Μκαλάμο (Πανγκάνι) κλπ.
  2. Χάριν της μετάφρασης, προτιμήθηκε να διατηρηθούν τα τμήματα με την Αγγλική-Σουαχίλι γραφή έναντι της Ελληνικής τους γραφής. Ο λόγος που γίνεται αυτό, είναι διότι ορισμένες ονομασίες δεν μπορούν να αποδοθούν 100% με την Ελληνική γραφή, π.χ. τόσο η Αγγλική-Σουαχίλι ονομασία Mlali Bondeni όσο και η ονομασία Mlali Bodeni, στα Ελληνικά γράφονται ως «Μλάλι Μποντένι». Η αναγραφή λοιπόν της Αγγλικής-Σουαχίλι ονομασίας, μας βοηθά στη συγκεκριμένη περίπτωση, να δούμε ότι η Ελληνική ονομασία προφέρεται ως «Μου-λά-λι Μπο-νου-ντέ-νι» και όχι ως «Μου-λά-λι Μπο-ντέ-νι» (γιατί δεν είναι Mlali Bodeni αλλά Mlali Bondeni). Υπάρχουν αρκετές τέτοιες περιπτώσεις, οπότε η παράλληλη παράθεση της Αγγλικής-Σουαχίλι ονομασίας, διευκολύνει στην Ελληνική ανάγνωση της ονομασίας. Επιπλέον, όπου υπάρχει ονομασία σε Ελληνική γραφή, παρατίθεται απαραιτήτως (εντός παρενθέσεως) και η Αγγλική-Σουαχίλι ονομασία, ώστε να διευκολυνθεί περαιτέρω, ο μη εξοικειωμένος (με τις Σουαχίλι ονομασίες) αναγνώστης.
Παραπομπές σημειώσεων


  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 Thomas Brinkhoff (4 Φεβρουαρίου 2017). «MLALI Rural Ward in Central Tanzania». city population. Ανακτήθηκε στις 17 Αυγούστου 2022. 
  2. «Kongwa, Dodoma, Tanzania». 
  3. «Mlali, Mlali, Kongwa, Dodoma Region, Tanzania».