Μπελούσια Γκούμπα

Μπελούσια Γκούμπα
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Μπελούσια Γκούμπα
71°32′27″N 52°20′11″E
ΧώραΡωσία[1]
Διοικητική υπαγωγήMunicipal Formation of Novaya Zemlya[1]
Ίδρυση1897
Έκτασηkm²
Υψόμετρο7 μέτρα
Πληθυσμός2.060 (2023)[2]
Ταχ. κωδ.163055
Τηλ. κωδ.495

Η Μπελούσια Γκούμπα (ρωσικά: Белу́шья Губа́, σημαίνει κόλπος της φάλαινας Μπελούγκα), επίσης γνωστό ως Μπελούσιε[3] είναι εργατικός οικισμός και διοικητικό κέντρο της Επαρχίας Νοβάγια Ζέμλια της Περιφέρειας Αρχάγγελσκ στην βόρεια Ρωσία. Βρίσκεται στην χερσόνησο Γκουσίναγια Ζέμλια του Νησιού Γιούζνι του αρκτικού αρχιπελάγους Νόβαγια Ζεμλιά. Ο πληθυσμός είναι 1.972 άτομα στην απογραφή του 2010, μειωμένος πάνω από 20% σε σύγκριση με τους 2.622 κατοίκους στην απογραφή του 2002.

Αποτελεί την κύρια και μόνιμη εγκατάσταση στην επικράτεια του Νόβαγια Ζέμλια. Ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού αποτελείται από στρατιωτικό προσωπικό που συνδέονται με τις τοποθεσίες πυρηνικών δοκιμών που βρίσκονται στο νησί. 

Όλο το αρχιπέλαγος Νόβαγια Ζεμλιά, συμπεριλαμβανομένης της Μπελούσια Γκούμπα, είναι μια περιοχή περιορισμένης πρόσβασης (επισήμως είναι ζώνη συνοριακής ασφάλειας) και η επίσκεψη στο αρχιπέλαγος χρειάζεται ειδική άδεια.

Περίπου 9 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Μπελούσια Γκούμπα βρίσκεται το Ρογκάτσιεβο, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στο αρχιπέλαγος, μαζί με την αεροπορική βάση Ρογκάτσιεβο. 

Κατά την επίσκεψη του στην Νοβάγια Ζέμλια το 1894, ο διοικητής του Αρχάγγελσκ Αλεξάντρ Ένγκελγκαρτ, αποφάσισε να δημιουργήσει ένα νέο στρατόπεδο. Το 1896, μια αποστολή πραγματοποίησε μια έρευνα για την δυτική ακτή της Νοβάγια Ζέμλια. Το επόμενο έτος ιδρύθηκε η Μπελούσια Γκούμπα.[4]

Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, η Μπελούσια Γκούμπα ήταν το επίκεντρο γερμανικής και Σοβιετικής προσοχής. Τα γερμανικά U-boats χρησιμοποιούσαν τον κόλπο Μπελούσια ως χώρο ανάπαυσης το 1941. Ο γερμανικός στρατός προέβλεπε την ίδρυση μετεωρολογικού σταθμού ή άλλες χερσαίες εγκαταστάσεις γύρω από το ξενοδοχείο, αλλά η αύξηση της Σοβιετικής στρατιωτικής παρουσίας απέτρεψε τα γερμανικά σχέδια. Στις 27 Ιουλίου του 1942, το γερμανικό υποβρύχιο U-601 στάθμευσε στο Μάλιε Καρμακούλι κοντά στον κόλπο Μπελούσια, βλάπτοντας τα υδροπλάνα, τις καλύβες αποθήκευσης και κατοικίας. Το U-601 τορπίλισε και βύθισε το Σοβιετικό εμπορικό πλοίο Κρεστιάνιν που μετέφερε άνθρακα και πλησίαζε την Μπελούσια Γκούμπα. Στις 19 Αυγούστου, το γερμανικό υποβρύχιο U-209 προσπάθησε να εισέλθει στο Μπελούσια Γκούμπα, αλλά εντοπίστηκε και δέχτηκε επίθεση από ένα μηχανοκίνητο σκάφος και δύο Σοβιετικά ναρκαλιευτικά. Το U-209 αναχώρησε, όταν το πλοίο της Σοβιετικής ακτοφυλακής και παγοθραυστικό SKR-18 (πρώην γνωστό ως Φέντορ Λίτκε) το προσέγγισαν από την Μπελούσια Γκούμπα. Η Μπελούσια Γκούμπα χρησιμοποιήθηκε ως χώρο αγκυροβόλησης από τις ρωσικές φάλαγγες μεταξύ της Θάλασσας του Μπάρεντς και του Αρχάγγελσκ. Μια Σοβιετική ναυτική βάση ιδρύθηκε στη Μπελούσια Γκούμπα το 1944.[5]

Ο οικισμός άρχισε να ακμάζει το 1954, όταν η Νοβάγια Ζεμλιά καθιερώθηκε ως χώρος πυρηνικών δοκιμών. Το 1956, το σύνολο του γηγενούς πληθυσμού της Νοβάγια Ζεμλιά, ως επί το πλείστον Νενέτσιοι, εκδιώχθηκαν από τα νησιά.

Γεωγραφία και κλίμα

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Δορυφορική εικόνα της ΝΑΣΑ, με την Μπελούσια Γκούμπα κυκλωμένη στο κάτω μέρος, και το αεροδρόμιο στο πάνω μέρος 

Το Μπελούσια Γκούμπα βρίσκεται σε ένα βαθύ κόλπο με το ίδιο όνομα, μέσα σε μια γεωγραφική περιοχή που επηρεάζεται από τα θερμά ρεύματα των ωκεανών. Οι φυσικές συνθήκες επιτρέπουν όλο τον χρόνο την πλεύση όλων των τύπων και των κατηγοριών των πλοίων με ελάχιστο κόστος για παγοθραυστική υποστήριξη. Ο κόλπος είναι καλά προστατευμένος από υψηλό κυματισμό και παρασυρόμενο πάγο.[6]

Η θερμοκρασία στην Μπελούσια Γκούμπα κυμαίνεται από τους −12 °C τους χειμερινούς έως τους +10 °C κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Η περιοχή της νότιας νήσου της Νοβάγια Ζεμλιά έχει από οκτώ έως δέκα κυκλώνες ανά μήνα κατά τη διάρκεια του χειμώνα, με τις κύριες κατευθύνσεις των τροχιών των κυκλώνων να είναι από τα δυτικά και νοτιοδυτικά προς τα βορειοανατολικά.[7]

Η Μπελούσια Γκούμπα έχει σχολεία, πολυκατοικίες, τρία ξενοδοχεία, ένα μηχάνημα αυτόματων αναλήψεων, ένα τηλεοπτικό σταθμό, ένα Νοσοκομείο 200 κρεβατιών, πολυκλινική, κέντρο στρατιωτικών αξιωματικών, πισίνα 25 μέτρων, κέντρο αναψυχής και μια Ορθόδοξη εκκλησία.[8]

Μακροπρόθεσμα, η Μπελούσια Γκούμπα μπορεί να αποτελέσει σημαντικό κόμβο μεταφορών. Επί του παρόντος υπάρχει ένα σχέδιο της κατασκευής μεγάλων λιμένων πετρελαίου, για τη μεταφόρτωση του πετρελαίου, καθώς και ένα σχέδιο για την κατασκευή μιας εγκατάστασης που θα παράγει υγροποιημένο φυσικό αέριο προερχόμενο από τα πεδία στη Χερσόνησο Γιαμάλ. Για την ανάπτυξη των κοντινών κοιτασμάτων μαγγανίου και πολυμεταλλικών, το λιμάνι θα χειρίζεται επίσης αποστολές μεταλλευμάτων. Αναμένεται ότι το υποψήφιο λιμάνι θα μειώσει το κόστος των αποστολών υδρογονανθράκων.[9]

Υπάρχουν δύο τακτικές πτήσεις την εβδομάδα από το Αρχάγγελσκ προς το Αεροδρόμιο Ρογκάτσιεβο, που βρίσκεται 9 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του οικισμού (στους χρονοκαταλόγους, το Ρογκάτσιοβο ορίζεται ως Αμντέρμα-2, παρόλο που ο οικισμός Αμντέρμα δεν βρίσκεται καν στην Νοβάγια Ζέμλια).[10] Δεν υπάρχει τακτική επιβατική ναυσιπλοΐα.

  1. 1,0 1,1 d:Q26842998. www.gks.ru/free_doc/2016/oktmo/tom2_oktmo.rar. Ανακτήθηκε στις 25  Οκτωβρίου 2016.
  2. (Ρωσικά) d:Q126719912. Federal State Statistics Service. 31  Ιουλίου 2023. rosstat.gov.ru/compendium/document/13282.
  3. «Belushye: Russia». Geographical Names. National Geospatial-Intelligence Agency via Geographic.org. Ανακτήθηκε στις 4 Απριλίου 2011. 
  4. «Белушья Губа». Архангельская область. arhangelskobl.ru. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Ιουνίου 2011. Ανακτήθηκε στις 5 Απριλίου 2011. 
  5. Operation Wunderland
  6. Каким должен быть морской порт?
  7. Новоземельский климат
  8. Ядерный полигон
  9. «Пути экономии ведут к Новой Земле». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 22 Οκτωβρίου 2017. 
  10. Табло аэропорта Талаги. Отправление. (στα Russian). Yandex. Ανακτήθηκε στις 16 Αυγούστου 2011. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)