Νέουμ

Νέουμ

Σημαία

Έμβλημα
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Νέουμ
42°55′34″N 17°37′0″E
ΧώραΒοσνία και Ερζεγοβίνη
Διοικητική υπαγωγήNeum Municipality
Έκταση225 km²
Υψόμετρο0 μέτρο
Πληθυσμός3.236
Ταχ. κωδ.88390
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Το Νέουμ είναι πόλη και δήμος στο καντόνι Ερζεγοβίνης-Νερέτβα της Ομοσπονδίας της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, οντότητας της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης. Είναι η μόνη πόλη της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης,[1] με πρόσβαση στην Αδριατική Θάλασσα. Το 2009 ο πληθυσμός του δήμου του Νέουμ (οπτσίνα) ήταν 4.605 κάτοικοι. Το 1991 ο πληθυσμός της πόλης ήταν 4.268 άτομα.

Το Νέουμ βρίσκεται σε απότομους λόφους. Έχει πετρώδεις, αμμώδεις παραλίες και ξενοδοχεία. Οι τιμές στα μαγαζιά του Νέουμ είναι χαμηλότερες σε σχέση με αυτές της γειτονικής Κροατίας, καθιστώντας το δημοφιλής με τους αγοραστές. Ο τουρισμός είναι σημαντικός παράγοντας για την τοπική οικονομία. Οι έλεγχοι στα σύνορα του Νέουμ με την Κροατία χαλαρώνουν κατά τις ώρες αιχμής.

Το Νέουμ διαθέτει περίπου 5.000 κλίνες για τους τουρίστες. Οι 1.810 βρίσκεται στα ξενοδοχεία. Ο τουρισμός στο Νέουμ είναι ενεργός μόνο στο παράκτιο Νέουμ. Η ενδοχώρα πίσω από το Νέουμ έχει πλούσια αρχαιολογική ιστορία και ανέγγιχτη φύση. Εκεί αρχίζει να αναπτύσσεται ο αγροτουρισμός.

Ρωμαιοκαθολική εκκλησία στο Νέουμ

Το Νέουμ απέχει 60 χιλιόμετρα από το Ντουμπρόβνικ, 80 χιλιόμετρα από το Αεροδρόμιο του Ντουμπρόβνικ), 70 χιλιόμετρα από το Μόσταρ και το Μετζουγκόριε. Απέχει 30 χιλιόμετρα από τις πόλεις Πλότσε και Μέτκοβιτς, οι οποίες έχουν σιδηροδρομικούς σταθμούς.

Η παράκτια λωρίδα της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης (η οποία της δίνει πρόσβαση στην θάλασσα και εκεί βρίσκεται το Νέουμ) αποκόβει τη νοτιότερη Κροατία από την υπόλοιπη Κροατία. Αυτό είναι αποτέλεσμα της Συνθήκης του Κάρλοβιτς, η οποία υπεγράφη το 1699. Με την είσοδο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Κροατία υποχρεώθηκε να εφαρμόσει τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς στις διελεύσεις των συνόρων, συμπεριλαμβανομένης της διέλευσης στο Νέουμ.

Η κατασκευή της γέφυρας Πέλιεσατς, η οποία θα παρακάμπτει το Νέουμ, έχει σημασία για την ακεραιότητα της Κροατίας, την μελλοντική συμμετοχή της Κροατίας στο Χώρο Σένγκεν και την ΕΕ. Θα βελτιώσει σημαντικά τη ροή της κυκλοφορίας και τη κυκλοφοριακή σύνδεση του Ντουμπρόβνικ με την υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα, η Κροατία, αποφεύγοντας τη διέλευση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ στο Νέουμ, η οποία δημιουργεί δαπανηρές ουρές και αυστηρούς τελωνειακούς ελέγχους που γίνονται δύο φορές σε μια διαδρομή 20 χλμ.

Ενθαρρυμμένοι από τις πρόσφατες εξελίξεις στις κροατοσλοβενικές διαφωνίες περί των θαλάσσιων συνόρων (Ιούνιος 2017), το κυβερνών κόμμα στη Βοσνία, το Κόμμα Δημοκρατικής Δράσης και άλλα Βοσνιακά κόμματα αποφάσισε να φράξει τα €420 εκατ. για το έργο που είχαν προηγουμένως εγκριθεί από την ΕΕ. Η Επιτροπή της ΕΕ έχει ήδη διαθέσει €357 εκατ. ευρώ από τα ταμεία της Πολιτικής Συνοχής για την κατασκευή της γέφυρας, της οποίας η κατασκευή πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2022.

Επίσης σχεδιάζεται η μετατροπή του Νέουμ σε λιμάνι μεταφοράς εμπορευμάτων. Υπάρχουν σχέδια για την κατασκευή ενός πραγματικού λιμανιού, σιδηροδρόμου και αυτοκινητοδρόμου. Σήμερα το κύριο λιμάνι της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης είναι το Πλότσε (στην Κροατία) βορειότερα, το οποίο συνδέεται σιδηροδρομικά με τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη.

Συνοριακή διέλευση Κροατίας-Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, βόρεια του Νέουμ

Διοικητική διαίρεση

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο δήμος περιλαμβάνει την πόλη του Νέουμ (δημοτική έδρα) και αρκετά χωριά:

Μπάμπιν Ντο, Μπόρουτ, Μπρέστιτσα, Μπροτσάνατς, Μπρστάνιτσα, Τσερόβιτσα, Τσέροβο, Τσρνόγκλαβ, Ντόμπρι Ντο, Ντόμπροβο, Ντόνι Ντρίεν, Ντόνι Ζελένικοβατς, Ντουμπράβιτσα, Ντούζι, Γκλούμινα, Γκόρνιε Χράσνο, Γκράντατς, Χοτάνι Χούτοβσκι, Χούτοβο, Κίσεβο, Μοσέβιτσι, Πραπράτνιτσα, Πρέβις, Ραμπράνι, Βίνινε, Ζουκόβιτσα.

Συνοριακές διελεύσεις

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Νέουμ διαθέτει δύο συνοριακές διελεύσεις κατά μήκος της ευρωπαϊκής οδού Ε65, οι οποίες συνδέουν τα δύο τμήματα της δαλματικής ακτής της Κροατίας. Η συνοριακή διέλευση Νέουμ 1 βρίσκεται στα βορειοδυτικά της πόλης. Το συνοριακό σημείο ελέγχου Κλεκ βρίσκεται στην Κροατία, ενώ η συνοριακή διέλευση Νέουμ 2 βρίσκεται στα νοτιοανατολικά, με το κροατικό σημείο ελέγχου να βρίσκεται στο Ζάτον Ντόλι.

  1. Bosnia-and-Herzegovina Neum britannica.com, britannica.com, 2015-09-09

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Neum στο Wikimedia Commons