Ο θησαυρός της Σιέρα Μάντρε

Ο Θησαυρός της Σιέρα Μάντρε
(The Treasure of Sierra Madre)
ΣκηνοθεσίαΤζον Χιούστον
ΠαραγωγήΧένρι Μπλάνκι
ΣενάριοΤζον Χιούστον
Μ. Τρέιβεν (Μυθιστόρημα)
Βασισμένο σεThe Treasure of the Sierra Madre
ΠρωταγωνιστέςΧάμφρεϊ Μπόγκαρτ
Γουόλτερ Χιούστον
Τιμ Χολτ
Μπρους Μπένετ
ΜουσικήΜαξ Στάινερ
ΦωτογραφίαΤεντ ΜακΚόρντ
ΜοντάζΌουεν Μαρκς
Εταιρεία παραγωγήςWarner Bros. και Warner Bros. Pictures
ΔιανομήWarner Bros. και Netflix
Πρώτη προβολήCountry flag 6/11948/1948
Κυκλοφορία1940
Διάρκεια126 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΓλώσσαAγγλικά
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Θησαυρός της Σιέρα Μάντρε (αγγλικά: The Treasure of Sierra Madre), είναι δραματική περιπέτεια Αμερικανικής παραγωγής 1948, σε σενάριο και σκηνοθεσία Τζον Χιούστον βασισμένη στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Μ. Τρέιβεν. Πρωταγωνιστούν οι Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ, Τιμ Χολτ και Μπρους Μπένετ, οι οποίοι υποδύονται μια ομάδα Αμερικανών τυχοδιωκτών που κατά τη δεκαετία του '20 βρίσκονται στο Μεξικό, έχοντας ως σκοπό την ανεύρεση χρυσού.

Πρόκειται για την πρώτη αμερικανική ταινία, της οποίας μέρος των γυρισμάτων έγινε εκτός στούντιο και εκτός Η.Π.Α. (μέρος το γυρισμάτων πραγματοποήθηκαν στο Μεξικό). Η ταινία παρέμεινε πιστή στο μυθιστόρημα και το 1990 επελέγη από τη Βιβλιοθήκη του Αμερικάνικου Κογκρέσου ως τμήμα του Εθνικού Μητρώου Κινηματογράφου ως «πολιτιστικά, ιστορικά και αισθητικά σημαντική».[1]

Η ταινία προτάθηκε για τέσσερα βραβεία Όσκαρ, μεταξύ των οποίων και για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, κερδίζοντας τρία (Όσκαρ Σκηνοθεσίας, Β΄ Ανδρικού Ρόλου και Διασκευασμένου Σεναρίου).

Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ, Τιμ Χολτ και Γουόλτερ Χιούστον σε σκηνή από την ταινία.

Ο Φρεντ Ντομπς (Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ) και ο Μπομπ Κέρτιν (Τιμ Χολτ), είναι δυο απένταροι τυχοδιώκτες που αναζητούν την τύχη τους στο Μεξικό. Αμφότεροι έχουν εξαπατηθεί από τον ιδιοκτήτη τοπικής εταιρίας (Μπάρτον ΜακΛέιν), ο οποίος προσλαμβάνει εργάτες τους οποίους αρνείται να πληρώσει για τις υπηρεσίες τους και βρίσκονται να τα πίνουν μαζί σε μια παμπ της περιοχής όπου συναντούν έναν ηλικιωμένο χρυσοθήρα τον Χάουαρντ (Γουόλτερ Χιούστον), ο οποίος αναζητά συνεργάτες. Όμως κανείς από τους δυο άνδρες δεν έχει το ποσό των χρημάτων που ζητάει ο Χάουαρντ για να συνεργαστεί μαζί τους. Αργότερα ο Ντομπς κερδίζει ένα μικρό ποσό σε κλήρωση και η τύχη των δυο ανδρών αλλάζει. Οι δυο άνδρες βρίσκουν τον Χάουαρντ και οι τρεις ξεκινούν το ταξίδι τους στα βουνά όπου πρόκειται να ψάξουν να βρουν χρυσό. Μετά από μέρες αναζήτησης βρίσκουν ένα σημείο γης από όπου καταφέρνουν να εξορύξουν χρυσό, τον οποίο χωρίζουν σε τρία μέρη. Στο ταξίδι της επιστροφής ο καθένας από τους τρεις άνδρες αρχίζει να ανησυχεί ότι κάποιος από τους συντρόφους τους θα προσπαθήσει να κλέψει το χρυσό. Η κατάσταση περιπλέκεται ακόμα περισσότερο όταν στο δρόμο συναντούν τον Κόουντι (Μπρους Μπένετ), έναν άνδρα που επιμένει να τους ακολουθήσει.

Ο σκηνοθέτης Τζον Χιούστον διάβασε για πρώτη φορά το μυθιστόρημα του Μπ. Τρέιβεν το 1935 και σκέφτηκε ότι θα έκανε μια υπέροχη ταινία με τον πατέρα του στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Βασισμένο σε μια μπαλάντα του 19ου αιώνα ενός Γερμανού ποιητή, το βιβλίο του Τρέιβεν θύμισε στον Χιούστον τις περιπέτειές του στο μεξικανικό ιππικό. Μετά από μια τεράστια επιτυχία στο σκηνοθετικό του ντεμπούτο, του Γερακιού της Μάλτας, ο Χιούστον άρχισε να εργάζεται για το έργο. Το στούντιο σκόπευε να δώσει στους Τζορτζ Ραφτ, Έντουαρντ Τζ. Ρόμπινσον και Τζον Γκάρφιλντ τους τρεις βασικούς ρόλους, αλλά στη συνέχεια προέκυψε ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος.[2] Ο Βίνσεντ Σέρμαν επρόκειτο να σκηνοθετήσει μια εκδοχή της ιστορίας κατά τη διάρκεια των ετών του Β' Παγκοσμίου Πολέμου μέχρι που το σενάριό του ακυρώθηκε από τον Κώδικα Παραγωγής Κινηματογράφου του 1930 επειδή ήταν υποτιμητικός προς τους Μεξικανούς.

Στον ιστότοπο συλλογής κριτικών Rotten Tomatoes, η ταινία έχει βαθμολογία θετικής έγκρισης 100% βασισμένες σε 53 κριτικές με μέσο όρο 9.10/10. Η κριτική συναίνεση του ιστότοπου αναφέρει: Αυτό το σκοτεινό χιουμοριστικό παραμύθι ηθικής αναπαράστασης αλλά ποτέ αναπαραγόμενο αντιπροσωπεύει τον Τζον Χιούστον στα καλύτερά του[3]

Βραβεία & υποψηφιότητες

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία προτάθηκε για 4 βραβεία Όσκαρ και κέρδισε 3. Έχασε το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας από τον Άμλετ (Hamlet) του Λόρενς Ολίβιε, ενώ ο σκηνοθέτης της Τζον Χιούστον κατάφερε να υπερισχύσει του Ολίβιε κερδίζοντας το Όσκαρ Σκηνοθεσίας. Ο Χιούστον βραβεύτηκε επίσης το Όσκαρ Διασκευασμένου Σεναρίου, ενώ ο πατέρας του Γουόλτερ στέφθηκε νικητής του Όσκαρ Β΄ Ανδρικού Ρόλου.

Βραβεία Ακαδημίας Κινηματογράφου (Όσκαρ)

Βράβευση:

  • Σκηνοθεσίας – Τζον Χιούστον
  • Α΄ Ανδρικού Ρόλου – Γουόλτερ Χιούστον
  • Διασκευασμένου Σεναρίου – Τζον Χιούστον

Υποψηφιότητα:

  • Καλύτερης Ταινίας – Χένρι Μπλάνκι
  1. Gamarekian, Barbara (October 19, 1990). «Library of Congress Adds 25 Titles to National Film Registry». The New York Times. http://www.nytimes.com/1990/10/19/movies/library-of-congress-adds-25-titles-to-national-film-registry.html. Ανακτήθηκε στις 22 Ιουλίου 2009. 
  2. «The Treasure of the Sierra Madre (1948)» (στα Αγγλικά). catalog.afi.com. Ανακτήθηκε στις 29 Δεκεμβρίου 2022. 
  3. «The Treasure of the Sierra Madre». Rotten Tomatoes. Ανακτήθηκε στις 29 Δεκεμβρίου 2022. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]