Ο οδηγός τυφλών είναι ένα πρόσωπο που συνοδεύει ένα άτομο με προβλήματα όρασης για να λάβει μέρος σε δραστηριότητες προσαρμοσμένου αθλητισμού[1]. Είναι επίσης γνωστοί ως οδηγοί για άτομα με προβλήματα όρασης ή συνοδοί. Αυτό δεν ισχύει για μια μικτή ομάδα ατόμων με όραση/αναπηρία όρασης, όπου και τα δύο άτομα είναι αθλητές, εκ των οποίων τουλάχιστον ο ένας λειτουργεί ως οδηγός για άτομα με αναπηρία (τάντεμ" στην ποδηλασία για άτομα με αναπηρία[2], στο κανό, στην ιστιοπλοΐα[3]).
Ο οδηγός συνοδεύει και καθοδηγεί τον αθλητή με προβλήματα όρασης με λεπτομερείς οδηγίες για να προειδοποιήσει ότι υπάρχει μια απότομη δεξιά στροφή, για παράδειγμα- ο οδηγός θα πει "στροφή τριών ωρών". Σύμφωνα με τους κανόνες, ο αθλητής πρέπει να περάσει πρώτος τη γραμμή τερματισμού, διαφορετικά ακυρώνεται[4]. Ένα άλλο σημείο των κανόνων είναι η στιγμή της απονομής των βραβείων: ο οδηγός απλώς συνοδεύει τον αθλητή στους πρόποδες του βάθρου, χωρίς να είναι ο ίδιος νικητής, αλλά από τους θερινούς Παραολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012, ο οδηγός θεωρείται αυτοτελής αθλητής και λαμβάνει επίσης μετάλλιο[3].
Στους Παραολυμπιακούς Αγώνες, οι τυφλοί ομαδοποιούνται στις ακόλουθες κατηγορίες
Οι αθλητές της κατηγορίας Β1 καθοδηγούνται συστηματικά[5] από έναν αθλητή με όραση, με τη σύνδεση μεταξύ των 2 δρομέων να γίνεται με ένα κορδόνι περίπου 75 εκατοστών που συνδέεται στους καρπούς των 2 δρομέων.Οι τελευταίοι φορούν εγκεκριμένα μαύρα γυαλιά κάλυψης και καθοδηγούνται συστηματικά από έναν αθλητή με όραση, με τη σύνδεση μεταξύ των δύο δρομέων να γίνεται με ένα κορδόνι. Στις κατηγορίες Β2 και Β3, οι αθλητές συχνά αναπληρώνουν τα αισθητηριακά τους ελλείμματα και τρέχουν μόνοι τους.
Σε αγώνες μεγάλης απόστασης (όπως οι μαραθώνιοι), ο οδηγός μπορεί επίσης να δίνει προφορικές οδηγίες. Σε καμία περίπτωση ο οδηγός δεν μπορεί να τραβήξει ή να ωθήσει τον αθλητή. Η παραβίαση αυτού του κανόνα μπορεί να οδηγήσει σε αποκλεισμό.
Ο οδηγός πρέπει να είναι ελαφρώς ταχύτερος από τον τυφλό δρομέα, ώστε να μπορεί να επικεντρωθεί στην επικοινωνία με τον δρομέα αντί να σκέφτεται με τον δικό του ρυθμό, αποφεύγοντας έτσι περίπλοκες καταστάσεις. Στους Αγώνες του Σίδνεϊ το 2000, ο Κενυάτης Γουανχόικε Χένρι εξάντλησε τελείως τον οδηγό του κάνοντας παγκόσμιο ρεκόρ στα 5.000μ[6].
Στο άλμα, επιτρέπεται η παρουσία οδηγών για την παροχή καθοδήγησης κατά τη διάρκεια της προσπάθειας.
Ο οδηγός οδηγεί τον τυφλό σκιέρ, δίνοντάς του πληροφορίες για την πίστα, την κατεύθυνση και τυχόν δυσκολίες[7]. Συνήθως βρίσκεται μπροστά από τον σκιέρ και οι δύο σκιέρ ακολουθούν την ίδια διαδρομή. Οι αμβλύωπες, ανάλογα με το βαθμό όρασής τους, μπορούν να ακολουθήσουν τη σιλουέτα του οδηγού. Οι αριθμοί στο καντράν του ρολογιού, μηδέν, τρία και εννέα, χρησιμοποιούνται για να υποδεικνύουν τη σειρά της στροφής.
Έτσι, σε μια πίστα, αυτό θα ήταν: 0-0-3-0-0-0-9-0-0-0-3... Όσον αφορά τη σειρά στάσης, "τρία στοπ" σημαίνει στάση σε δεξιά στροφή, "εννέα στοπ" για στάση σε αριστερή στροφή.
Στο αλπικό σκι, ο οδηγός πρέπει να τρέξει προς την πλευρά της πύλης εκκίνησης, χωρίς να περάσει μέσα από αυτήν.
Στο ποδόσφαιρο τυφλών, ο αγώνας διεξάγεται μεταξύ δύο ομάδων, κάθε μία από τις οποίες αποτελείται από τέσσερις παίκτες με δεμένα μάτια, τέσσερις αναπληρωματικούς και έναν τερματοφύλακα με όραση[8]. Οι παίκτες μπορούν να εντοπίσουν τη μπάλα από τον ήχο των κουδουνιών που ακούγονται στο εσωτερικό της.
Στην κατηγορία Β1 για άτομα με προβλήματα όρασης, υπάρχει επίσης ένας οδηγός που στέκεται πίσω από το αντίπαλο τέρμα και υποδεικνύει στον επιτιθέμενο τη θέση του τέρματος.
Στην κολύμβηση, οι οδηγοί δείχνουν στους κολυμβητές το τέλος του διαδρόμου για να τους βοηθήσουν να γυρίσουν ή να σταματήσουν.