Έχει επηρεστεί σε μεγάλο βαθμό από τη βυζαντινή και την ιρανική αρχιτεκτονική,[1][2] καθώς και από από τις ισλαμικό πολιτισμό των Μαμελούκων μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς.[3][4][5] Για σχεδόν 400 χρόνια βυζαντινά τεχνουργήματα όπως η εκκλησία της Αγίας Σοφίας χρησίμευσαν ως πρότυπα για πολλά από τα οθωμανικά τζαμιά.[5] Συνολικά, η οθωμανική αρχιτεκτονική έχει περιγραφεί μία ποικιλία αριτεκτονικών δημιουργιών της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. [6]
Οι Οθωμανοί πέτυχαν το υψηλότερο επίπεδο αρχιτεκτονικής στα εδάφη τους. Αφομοίωσαν την τεχνική της κατασκευής τεράστιων εσωτερικών χώρων που περιορίζονται από φαινομενικά αβαρείς αλλά τεράστιους θόλους. Πέτυχαν την αρμονία μεταξύ των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων, καθώς και του φωτός και της σκιάς. Τεμένη, που μέχρι τότε ήταν απλά, αλλά με περίτεχνη διακόσμηση, άλλαξαν ριζικά την όψη τους. Οι Οθωμανοί τοποθέτησαν θόλους, τρούλους, ημιτρούλους και κίονες.
↑Illustrated Dictionary of Historic Architecture, ed. Cyril M. Harris, (Dover Publications, 1977), 485.
↑Architecture(Muhammadan), H. Saladin, Encyclopaedia of Religion and Ethics, Vol.1, Ed. James Hastings and John Alexander, (Charles Scribner's son, 1908), 753.