Ο Οργανισμός Περιθάλψεως και Αποκαταστάσεως των Ηνωμένων Εθνών ή αλλιώς --όπως είναι ευρύτερα γνωστός-- UNRRA (United Nations Relief and Rehabilitation Administration) ήταν διεθνής οργανισμός περίθαλψης, κυρίαρχο ρόλο στον οποίο διαδραμάτιζαν οι ΗΠΑ, αλλά εκπροσωπούσε 44 έθνη. Ιδρύθηκε το 1943, έγινε μέλος των Ηνωμένων Εθνών το 1945, και σταμάτησε τις επιχειρήσεις του σε μεγάλο βαθμό το 1947 [1]. Ο σκοπός του ήταν να «προγραμματίζει, να συντονίζει, να διαχειρίζεται ή να μεριμνά για τη διαχείριση των μέτρων περίθαλψης των θυμάτων πολέμου σε κάθε μέρος υπό τον έλεγχο κάθε έθνους των Ηνωμένων Εθνών σε τομείς όπως η σίτιση, τα καύσιμα, η ένδυση, η παροχή καταφυγίου και άλλες βασικές ανάγκες, όπως η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και άλλες υπηρεσίες». Το πολιτικό του προσωπικό αποτελούσαν 12.000 άτομα, με έδρα τη Νέα Υόρκη. Η χρημοτοδότηση προήλθε από πολλά έθνη και ήταν συνολικά $3,7 δισ., εκ των οποίων τα $2,7 δισ. ήταν συνεισφορά των Η.Π.Α, τα $625 εκ. της Βρετανίας και τα $139 εκ. του Καναδά.
Η UNRRA συνεργάστηκε στενά με δεκάδες φιλανθρωπικές οργανώσεις, οι οποίες έστειλαν εκατοντάδες άτομα για να δουλέψουν με αυτήν. Σε μόλις τρία χρόνια λειτουργίας, η UNRRA διέθεσε περίπου $4 δισ. σε τρόφιμα, αγαθά, φάρμακα, εργαλεία σε μια εποχή σοβαρών παγκόσμιων ελλείψεων και δυσκολιών μεταφοράς σε όλο τον κόσμο. Οι χώρες που δέχονταν τη βοήθεια είχαν ιδιαιτέρως πληγεί από λιμοκτονία, κοινωνική αποδιοργάνωση και πολιτικό χάος. Η UNRRA διαδραμάτισε σπουδαίο ρόλο στον επαναπατρισμό ανθρώπων στη χώρα καταγωγής τους στην Ευρώπη μεταξύ των ετών 1945-1946. Οι λειτουργίες της μεταφέρθηκαν σε άλλες διευθύνσεις των Ηνωμένων Εθνών, μεταξύ των οποίων ο Διεθνής Οργανισμός Προσφύγων (International Refugee Organization) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (World Health Organization). Ως αμερικανική διεύθυνση περίθαλψης αντικαταστάθηκε ευρέως από το Σχέδιο Μάρσαλ, το οποίο τέθηκε σε εφαρμογή από το 1948.
Ο Οργανισμός Περιθάλψεως και Αποκαταστάσεως των Ηνωμένων Εθνών (UNRRA) συγκρότησε το Γραφείο Οικονομικής Αναλύσεως, τμήμα του οποίου ήταν η Επιτροπή Αξιοποιήσεως Πλουτοπαραγωγικών Πόρων Ελλάδας, η οποία εκπόνησε οκτάτομη μελέτη που περιελάμβανε το σύνολο των τομέων οικονομικής ανάπτυξης, μεταξύ των οποίων και πρωτόγνωρα για τα ελληνικά δεδομένα αντικείμενα. Στο αρχείο, που παρουσιάζεται για πρώτη φορά, βλέπουμε τον τόμο για την Υδατική και Ενεργειακή Οικονομία, που είναι ο προάγγελος των μετέπειτα υδροηλεκτρικών έργων της ανύπαρκτης ακόμα Δ.Ε.Η[2].