Οσορκόν Β΄

Οσορκόν Β΄
Χρυσό περιδέραιο που φέρει σε μπλε στήλη το όνομα τού Οσορκόν Β΄ με επάνω της τον φαραώ σε στάση οκλαδόν. Εκατέρωθεν ο Ώρος και η Ίσις.
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση10ος αιώνας π.Χ.
Θάνατος850 π.Χ.
Τόπος ταφήςΤάνις
Χώρα πολιτογράφησηςΑρχαία Αίγυπτος
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμονάρχης
Οικογένεια
ΣύζυγοςKaromama
ΤέκναNimlot C
Τακελότ Β΄
Karomama Meritmut
ΓονείςΤακελότ Α΄ και Kapes
Οικογένειαεικοστή δεύτερη δυναστεία Φαραώ
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΦαραώ
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Οσορκόν Β΄ ήταν ο 5ος φαραώ της 22ης δυναστείας της Αιγύπτου. Ήταν γιος τού Τακελότ Α΄ και της Καπές. Κυβέρνησε την Αίγυπτο περίπου το διάστημα 872-837 π.Χ. από την Τάνιδα, πρωτεύουσα της δυναστείας αυτής.

Αφού διαδέχθηκε τον πατέρα του, αντιμετώπισε την ανταγωνιστική εξουσία τού εξαδέλφου του Αρσιεσέ, ο οποίος ήλεγχε τις Θήβες και τη Δυτική Όαση στην Αίγυπτο. Δυνητικά η βασιλεία τού Αρσιεσέ θα μπορούσε να αποτελέσει σοβαρή πρόκληση για την εξουσία τού Οσορκόν Β΄, ωστόσο όταν ο Αρσιεσέ απεβίωσε το 860 π.Χ., ο Οσορκόν Β΄ ενήργησε έτσι ώστε να εξασφαλίσει, ότι κανείς άλλος δεν θα αντικαθιστούσε τον Αρσιεσέ. Διόρισε τον γιο του Νιμλότ C ως ανώτερο ιερέα του Αμούν στις Θήβες, θέση που θα ήταν η πηγή για έναν διάδοχο τού Αρσιεσέ. Αυτό στερέωσε την εξουσία τού βασιλιά επί της Άνω Αιγύπτου και από τότε ο Οσορκόν Β΄ κυβέρνησε μία ενοποιημένη Αίγυπτο. Η περίοδος εξουσίας του επρόκειτο να γίνει μία εποχή ευημερίας για τη χώρα και ένα διάστημα οικοδόμησης μνημείων μεγάλης κλίμακας.

Εξωτερική πολιτική και μνημειακό πρόγραμμα

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η διάρκεια της βασιλείας του

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
  • Bernard V. Bothmer, The Philadelphia-Cairo Statue of Osorkon II, JEA 46 (1960), 3-11.

M.G. Daressy, une Stèle de Mit Yaich, ASAE 22 (1922), 77. Helen K. Jaquet-Gordon, The Inscriptions on the Philadelphia-Cairo Statue of Osorkon II, JEA 46 (1960), 12-23.