Αυτό το λήμμα χρειάζεται μορφοποίηση ώστε να ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές μορφοποίησης της Βικιπαίδειας. |
Το λήμμα παραθέτει τις πηγές του αόριστα, χωρίς παραπομπές. |
Το μεγαλύτερο αρχιπέλαγος της γης εκτείνεται από τη Μαλαισία μέχρι τη Νέα Γουινέα, αποτελείται από πάνω από 13000 νησιά και εκεί αναπτύχθηκε η μαχητική τέχνη Πέντσιχ Σιλάτ (Pentjak Silat). Σε αυτό τον γεωγραφικό χώρο μέσα από πολέμους, εμπόριο, μεταναστεύσεις πληθυσμών και πρόσμιξη πολιτισμικών στοιχείων αναπτύχθηκε και μεταλλάχθηκε η τέχνη Πέντσιχ Σιλάτ από τον 4ο μέχρι τον 20ο αιώνα μ.Χ. Οι επιρροές είναι έντονες από διάφορα μαχητικά συστήματα και προέρχονται από Κίνα, Ινδία, Νεπάλ, Αραβία και Φιλιππίνες.
Pentjak σημαίνει σωματική κίνηση και Silat σημαίνει μάχη. Η έκφραση έχει την έννοια της μάχης χρησιμοποιώντας τεχνικές αυτοάμυνας.
Υπάρχουν εκατοντάδες στυλ της τέχνης σε Ινδονησία, Μαλαισία, Σουμάτρα, Μπαλί και Ιάβα: ως πιο διαδεδομένα θεωρούνται το Maphilindo Silat, Kuntao Silat, Bukti Negara, Mande Muda, Bersilat και Serak.
Το Πέντσιχ Σιλάτ έχει 3 μαχητικούς τομείς:
Στον πρώτο τομέα ο ασκούμενος μαθαίνει:
Οι στάσεις σώματος και οι κινήσεις διαθέτουν ροή, αρμονία, εκρηκτικότητα και οι κινήσεις μιμούνται διάφορα ζώα: Μαϊμού, Πίθηκος, Τίγρη, Πάνθηρας, Κόμπρα, Πύθωνας και Ερωδιός.
Στον δεύτερο τομέα ο ασκούμενος μαθαίνει:
Λαμβάνεται πάντοτε υπόψη ότι μία επίθεση μπορεί να είναι μαζική, γι' αυτό ο ασκούμενος μαθαίνει να παλεύει και να μάχεται πολλούς επιτιθέμενους με γρήγορη αποδέσμευση.
Στον τρίτο τομέα ο ασκούμενος μαθαίνει τη χρησιμοποίηση διάφορων όπλων, όπως μαχαίρι, σπαθί, τρίαινα, ραβδί, κοντάρι, εγχειρίδιο, ύφασμα, σχοινί κ.α.
Ο ασκούμενος μαθαίνει να χρησιμοποιεί διάφορα αντικείμενα από το γύρω περιβάλλον ως όπλα σε καταστάσεις αυτοάμυνας. Στο Πέντσιχ Σιλάτ πρώτα ο ασκούμενος μαθαίνει άοπλη μάχη και μετά όπλα, σε αντίθεση με τα Φιλιππινέζικα μαχητικά συστήματα, όπου συνήθως πρώτα μαθαίνει όπλα και μετά άοπλη μάχη.
Αν και κάθε στυλ διαφέρει από άλλα παρόμοια στυλ σε ορολογία, τεχνοτροπία και φόρμες, όλα τα στυλ αυτής της πολεμικής τέχνης διαθέτουν τα εξής κοινά σημεία και αρχές:
Εκτός από τη μαχητική πλευρά του Πέντσιχ Σιλάτ, που ονομάζεται Μπέλα Ντίρι (αυτοάμυνα), υπάρχει και η αγωνιστική πλευρά της τέχνης, που ονομάζεται Ολάχ Ράγκα. Πρόκειται για τη διοργάνωση πρωταθλημάτων επίδειξης δεξιοτήτων και μαχητικών αγώνων.
Οι προπονήσεις διεξάγονται συνήθως με παραδοσιακά ενδύματα και υπό τον ήχο παραδοσιακής μουσικής Gamelan Gendang για σεβασμό και συνέχιση της παράδοσης.
Η τέχνη Πέντσιχ Σιλάτ παρουσιάζει ιδιαίτερη άνθιση στην Ευρώπη, κυρίως στην Ολλανδία, όπου υπάρχουν δεκάδες σχολές και στυλ, καθώς και στο Βέλγιο, Αγγλία, Γαλλία και Γερμανία.